| Növénytani ismeretek (Andorasovszky István) | |
| A növény külső alaktana (Morfológia) | 11 |
| A gyökér | 11 |
| A szár | 12 |
| A levél | 13 |
| A virág | 13 |
| Megporzás | 14 |
| Megtermékenyítés | 14 |
| A termés | 14 |
| A magvak | 15 |
| A növények belső szerkezete (Anatómia) | 15 |
| A növényi sejt | 15 |
| A sejtosztódás | 16 |
| Növényi szövetek | 17 |
| A szervek szövettana | 18 |
| A növények életfolyamatai (Fiziológia) | 19 |
| Az élő szervezet és a környezet | 19 |
| Érzékenység | 19 |
| Mozgás | 20 |
| Disszimilálás, légzés | 20 |
| Táplálkozás | 20 |
| Párologtatás | 21 |
| A táplálkozás más módjai | 21 |
| Növekedés | 21 |
| Fejlődés | 22 |
| Szaporodás | 22 |
| Öröklődés, változékonyság | 23 |
| Új növényfajták, előállítása | 24 |
| A növények rendszerezése (Szisztematika) | 25 |
| Vírusok | 25 |
| Baktériumok | 26 |
| Moszatok | 26 |
| Gombák | 26 |
| Zuzmók | 26 |
| Mohok | 27 |
| Edényes virágtalanok | 27 |
| Nyitvatermők | 27 |
| Zárvatermők | 27 |
| Talaj és éghajlat (Terts István) | |
| A talaj | 29 |
| A talaj keletkezése | 29 |
| A talaj összetétele | 29 |
| A termőföld fontosabb tulajdonságai | 30 |
| A talaj osztályozása | 32 |
| A talaj változása | 32 |
| A talaj vizsgálata | 36 |
| A trágyázás | 38 |
| Szervestrágyák | 38 |
| Műtrágyák | 40 |
| A trágyázás módja | 41 |
| Agrometeorológia | 42 |
| Éghajlatkialakító tényezők | 43 |
| Az éghajlati elemek és hazánk éghajlata | 44 |
| Küzdelem az éghajlat mostohasága ellen | 48 |
| Növényvédelem a kertészetben (Ivády Sándor) | |
| Kárvetők és betegségek felismerése és csoportosítása (Diagnosztika) | 49 |
| Állati kártevők | 50 |
| Növényi kórokozók | 52 |
| Gyomok | 52 |
| A kártevők elleni harc módszerei | 53 |
| Növényvédőszerek | 54 |
| Gombaölőszerek | 55 |
| Rovarítószerek | 57 |
| Gyomirtószerek | 59 |
| Csávázószerek | 60 |
| Növényvédő gépek | 60 |
| Motoros növényvédő gépek | 60 |
| Háti permetező- és porozógépek | 61 |
| Háti permetező- és porozógépek | 61 |
| Csávázógépek | 61 |
| Repülőgépes növényvédelem | 61 |
| Dísznövénytermesztés (Vécseyné, Ticsénszky Marianna) | 60 |
| Általános rész | 63 |
| Dísznövénytermesztő üzemek | 64 |
| Dísznövények szaporítása | 65 |
| Termelőedények | 72 |
| Földnemek | 72 |
| Napi kezelési munkák a dísznövénytermesztésben | 73 |
| Időszaki munkák a dísznövénytermesztésben | 74 |
| Szabadföldi dísznövények | 77 |
| Egynyári növények | 77 |
| Kétnyári növények | 82 |
| Évelő dísznövények | 83 |
| Díszfák és díszcserjék | 91 |
| Üvegházi növények | 103 |
| Virágos dísznövények | 103 |
| Cserepes levél-dísznövények | 113 |
| Hajtatás | 119 |
| Általános tudnivalók | 119 |
| Különféle dísznövények hajtatása | 120 |
| Pázsitkészítés és fenntartás | 124 |
| Zöldség- és kertimag termesztés (Tiborcz György) | |
| A zöldségtermesztés jelentősége, a növények termőtájai | 125 |
| Öntözéses zöldségtermesztés | 128 |
| A zöldségnövények csoportosítása vízigényük szerint | 128 |
| Az öntözés módszerei | 128 |
| Zöldségnövények szaporítása | 132 |
| Szaporító berendezések | 132 |
| A vetőmag | 137 |
| A vetés | 139 |
| A palánták ápolása | 140 |
| Védekezési munkák a melegágyban | 141 |
| Kiültetés | 150 |
| A zöldséghajtatás | 150 |
| A vetésforgó | 150 |
| Kétszakaszos zöldséges vetésforgó | 150 |
| Háromszakaszos zöldséges vetésforgó | 154 |
| Hatszakaszos zöldséges vetésforgó | 154 |
| Kombinált vetésforgó | 155 |
| Zöldségnövények műtrágyázása | 165 |
| A termés tárolása. A zöldségtermesztés gépesítése és a termés tárolása | 165 |
| A termés tárolása | 168 |
| Szervezés és gépesítés | 170 |
| Káposztafélék termesztése | 171 |
| Fejes káposzta | 172 |
| Kelkáposzta | 173 |
| Vörös káposzta | 174 |
| Karalábé | 175 |
| Karfiol | 175 |
| Bimbóskel | 175 |
| A káposztafélék betegségei és kártevői | 178 |
| A káposztafélék korai termesztése | 179 |
| Gumós- és gyökérnövények termesztése | 179 |
| Sárgarépa | 179 |
| Petrezselyem | 182 |
| Zeller | 183 |
| Retek | 183 |
| Cékla | 183 |
| Gyökér- és gumósnövények betegségei és kártevői | 183 |
| Gyökér- és gumósnövények korai termesztése | 185 |
| Kabakosok termesztése | 188 |
| Görögdinnye | 190 |
| Sárgadinnye (Cukordinnye) | 192 |
| Uborka | 192 |
| Tök (Spárgatök) | 192 |
| Sütőtök | 193 |
| Laskatök | 193 |
| Kabakosok betegségei és kártevői | 193 |
| Kabakosok korai termesztése | 193 |
| Csucsorfélék termesztése | 194 |
| Paradicsom | 194 |
| Paprika | 198 |
| Tojásgyümölcs | 201 |
| Burgonya | 201 |
| A csucsorfélék betegségei és kártevői | 202 |
| Paradicsom és paprika korai termesztése | 203 |
| Hüvelyesek termesztése | 205 |
| Borsó | 205 |
| Bokorbab | 208 |
| Karósbab | 209 |
| Hagymafélék termesztése | 211 |
| Vöröshagyma | 211 |
| Fokhagyma | 214 |
| Póréhagyma | 214 |
| Téli sarjadékhagyma | 214 |
| Metélőhagyma | 215 |
| A hagymák betegségei és kárvetői | 215 |
| A hagyma korai termesztése | 215 |
| Levélzöldségek termesztése | 216 |
| Fejes saláta | 216 |
| Spenót | 218 |
| Újzélandi spenót | 218 |
| Levélzöldségek korai termesztése | 219 |
| Csemegekukorica | 219 |
| Évelő zöldségek termesztése | 220 |
| Spárga | 220 |
| Sóska | 223 |
| Torma | 223 |
| Az évelő zöldségnövények korai termesztése | 225 |
| A csiperkegomba termesztése | 225 |
| Zöldségmag-termesztés (Csatáry Szücs Kálmán) | 229 |
| A zöldségmag-termesztés célja, jelentősége, termesztési adottságaik | 229 |
| Vetésforgó, trágyázás | 230 |
| A magtermesztés agrotechnikája | 231 |
| Részletes magtermesztési ismeretek (Csatáry Szücs Kálmán) | 237 |
| Egyévesek | 238 |
| Kétévesek | 246 |
| Évelők | 253 |
| Gyümölcstermesztés (Rayman János) | |
| A gyümölcstermesztés jelentősége | 257 |
| A gyümölcstermesztés jelentősége | 257 |
| A gyümölcstermesztés kialakulása | 258 |
| A gyümölcstermő növényeink csoportosítása | 259 |
| A gyümölcsfa részei | 260 |
| Gyökérzet | 260 |
| Törzs | 261 |
| Korona | 261 |
| Termőrészek | 261 |
| Rügyek | 264 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása és nevelése | 265 |
| A szaporítás célja | 265 |
| A szaporítás módjai | 265 |
| Az ivaros szaporítás | 266 |
| Az ivartalan szaporítás | 268 |
| A gyümölcsfaiskola működése | 278 |
| A gyümölcsfaiskolai termesztés | 278 |
| A faiskola kiegészítő részei | 288 |
| A faiskolai nyilvántartások | 290 |
| Az új gyümölcsös telepítése | 293 |
| A gyümölcsös tervezése | 293 |
| A telepítendő gyümölcsnemek és fajták megválasztása | 294 |
| A gyümölcsfák térigénye | 294 |
| Táblaalakítás, útvezetés | 294 |
| Ültetési rendszerek | 297 |
| Telepítési terv készítése | 297 |
| A telepítés talajelőkészítése | 298 |
| A fák helyének kitűzése | 299 |
| A telepítés időpontja | 299 |
| A gyümölcsfacsemete-küldemények kezelése | 301 |
| Az oltványok előkészítése a telepítéshez | 301 |
| A telepítés | 301 |
| A telepítés védelme a nyúlkárok ellen | 302 |
| A telepítés nyilvántartása | 302 |
| A fiatal gyümölcsös kezelése | 303 |
| A metszés célja | 303 |
| A metszés elmélete | 304 |
| A metszés elemei | 304 |
| A koronanevelés | 305 |
| A termőgyümölcsös gondozása | 307 |
| A termő-gyümölcsfák karbantartása | 318 |
| Ifjítás, átoltás | 318 |
| A termés gondozása | 324 |
| A termőfelület mérése | 3278 |
| Tápanyagutánpótlás zöldtrágyázással | 328 |
| A zöldtrágyanövények felhasználása | 330 |
| Az almagyümölcsűek termesztése | 330 |
| A csonthéja gyümölcsűek termesztése | 334 |
| A héjasgyümölcsűek termesztése | 369 |
| A gyümölcstermőtájak és a telepíthető gyümölcsfajták | 386 |
| Szőlőtermelés (Prohászka Ferenc) | |
| A szőlőtermelés népgazdasági jelentősége | 395 |
| A szőlő részei | 396 |
| A szőlőtőke gyökérzete | 397 |
| A szőlőtőke föld feletti részei | 397 |
| Szaporítóanyag-előállítás a szőlő telepítéséhez | 400 |
| Oltványkészítés | 402 |
| Oltvány és vessző gyökereztetése | 406 |
| A szaporítóanyag vermelés | 410 |
| A szőlő telepítése | 411 |
| A telepítési hely kiválasztása | 411 |
| Talajvizsgálat | 416 |
| Fajtakiválasztás | 417 |
| Gyalogszőlő létesítése | 419 |
| Gyümölcsfa mint szőlőköztes | 419 |
| A talaj előkészítése | 420 |
| Forgatás | 422 |
| Homoktalajok szélkár elleni védelme | 422 |
| A terület beosztása | 426 |
| A szaporítóanyag előkészítése | 426 |
| Az ültetés | 431 |
| A szőlő támaszberendezése | 433 |
| Új ültetésű, fiatal szőlők kezelése | 433 |
| A termőszőlő kezelése | 433 |
| Fedés (takarás) | 433 |
| Trágyázás | 434 |
| Nyitás | 437 |
| Metszés | 437 |
| Harmatgyökerezés | 452 |
| Metszés utáni munkák | 453 |
| Tőkehiányok pótlása és a tőkék átoltása | 454 |
| A hajtások kezelése | 460 |
| Talajmunkák | 461 |
| A szőlő betegségei és kártevői elleni vélekezés | 462 |
| A szőlőtermesztés gépesítése | 475 |
| Talajforgatógép | 476 |
| Sorközművelő-, permetező- és porozógépek | 476 |
| Szőlőoltvány-kiszedőgép | 477 |
| Talajegyengetőgépek | 477 |
| Szüret és a szőlő feldolgozása | 479 |
| A csemegeszőlő szüretelése | 479 |
| A borszőlő szüretelése és sajtolása | 479 |
| A must fokolása | 480 |
| A fehér borok készítése | 481 |
| A vörös és siller borok készítése | 482 |
| Borkezelés | 483 |
| A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 483 |
| Az alkoholtartalom meghatározása | 484 |
| A borok fejlődése és érése | 485 |
| Alapvető pinceműveletek | 485 |
| Javító pinceműveletek | 487 |
| Iskolászó pinceműveletek | 488 |
| Borbetegségek | 489 |
| Borhibák | 490 |
| Melléktermékek felhasználása | 490 |
| Szőlőtermesztés a házikertben | 491 |
| Az alanyvessző-telep kezelése | 492 |
| Táblázat 60 szőlőfajta jellemző tulajdonságairól | 494 |
| Irodalom | 505 |
| Tárgymutató | 513 |