| Növénytani ismeretek (Andorasovszky István) | |
| A növény külső alaktana (Morfológia) | 11 |
| A gyökér | 11 |
| A szár | 12 |
| A levél | 13 |
| A virág | 14 |
| Megporzás | 14 |
| Megtermékenyítés | 15 |
| A termés | 15 |
| A magvak | 15 |
| A növények belső szerkezete (Anatómia) | 16 |
| A növényi sejt | 16 |
| A sejtosztódás | 17 |
| Növényi szövetek | 18 |
| A szervek szövettana | 19 |
| A növények életfolyamatai (Fiziológia) | 20 |
| Az élő szervezet és a környezet | 20 |
| Érzékenység | 21 |
| Mozgás | 21 |
| Disszimilálás, légzés | 22 |
| Táplálkozás | 22 |
| Párologtatás | 22 |
| A táplálkozás más módjai | 23 |
| Növekedés | 23 |
| Fejlődés | 23 |
| Szaporodás | 24 |
| Öröklődés, változékonyság | 25 |
| Új növényfajták, előállítása | 26 |
| A növények rendszerezése (Szisztematika) | 27 |
| Vírusok | 28 |
| Baktériumok | 28 |
| Moszatok | 28 |
| Gombák | 29 |
| Zuzmók | 29 |
| Mohok | 29 |
| Edényes virágtalanok | 29 |
| Nyitvatermők | 29 |
| Zárvatermők | 30 |
| Talaj és éghajlat (Terts István) | |
| A talaj | 31 |
| A talaj keletkezése | 31 |
| A talaj összetétele | 31 |
| A termőföld fontosabb tulajdonságai | 32 |
| A talaj osztályozása | 34 |
| A talaj változása | 35 |
| A talaj vizsgálata | 38 |
| A trágyázás | 40 |
| Szervestrágyák | 40 |
| Műtrágyák | 43 |
| A trágyázás módja | 44 |
| Agrometeorológia | 45 |
| Éghajlatkialakító tényezők | 45 |
| Az éghajlati elemek és hazánk éghajlata | 48 |
| Küzdelem az éghajlat mostohasága ellen | 51 |
| Növényvédelem a kertészetben (Ivády Sándor) | |
| Kárvetők és betegségek felismerése és csoportosítása (Diagnosztika) | 54 |
| Állati kártevők | 55 |
| Növényi kórokozók | 56 |
| A kártevők elleni harc módszerei | 57 |
| Növényvédő-szerek | 58 |
| Gombaölő-szerek | 60 |
| Rovarító-szerek | 62 |
| Gyomirtó-szerek | 64 |
| Növényvédő gépek | 65 |
| Motoros növényvédő gépek | 65 |
| Háti permetező- és porozógépek | 65 |
| Dísznövénytermesztés (Vécseyné, Ticsénszky Marianna) | |
| Általános rész | 67 |
| Dísznövénytermesztő üzemek | 68 |
| Dísznövények szaporítása | 69 |
| Termelőedények | 77 |
| Földnemek | 77 |
| Napi kezelési munkák a dísznövénytermesztésben | 79 |
| Időszaki munkák a dísznövénytermesztésben | 80 |
| Szabadföldi dísznövények | 82 |
| Egynyári növények | 82 |
| Kétnyári növények | 89 |
| Évelő dísznövények | 90 |
| Díszfák és díszcserjék | 99 |
| Üvegházi növények | 113 |
| Virágos dísznövények | 113 |
| Cserepes levél-dísznövények | 124 |
| Hajtatás | 131 |
| Általános tudnivalók | 131 |
| A különféle dísznövények hajtatása | 132 |
| Pázsitkészítés és fenntartás | 135 |
| Zöldség- és kertimag termesztés (Tiborcz György) | |
| A zöldségtermesztés jelentősége, a növények termőtájai | 137 |
| Öntözéses zöldségtermesztés | 140 |
| A zöldségnövények csoportosítása vízigényük szerint | 140 |
| Az öntözés módszerei | 141 |
| Zöldségnövények szaporítása | 144 |
| Szaporító berendezések | 144 |
| A vetőmag | 150 |
| A vetés | 153 |
| A palánták ápolása | 153 |
| Védekezési munkák a melegágyban | 155 |
| Kiültetés | 156 |
| A szaporítóberendezés kettős kihasználása | 157 |
| A vetésforgó | 159 |
| Kétszakaszos zöldséges vetésforgó | 159 |
| Háromszakaszos zöldséges vetésforgó | 160 |
| Hatszakaszos zöldséges vetésforgó | 160 |
| Zöldséges füves vetésforgó | 161 |
| Kombinált vetésforgó | 161 |
| A zöldségnövények műtrágyázása | 161 |
| A termés tárolása. A zöldségtermesztő üzem szervezése és gépesítése | 165 |
| Gépesítés | 165 |
| A termés tárolása | 166 |
| Káposztafélék termesztése | 174 |
| Fejes káposzta | 174 |
| Kelkáposzta | 178 |
| Vörös káposzta | 180 |
| Karalábé | 180 |
| Karfiol | 181 |
| Bimbóskel | 183 |
| A káposztafélék betegségei és kártevői | 184 |
| A káposztafélék korai termesztése | 185 |
| Gumós- és gyökérnövények termesztése | 185 |
| Sárgarépa | 185 |
| Petrezselyem | 188 |
| Zeller | 189 |
| Retek | 189 |
| Cékla | 191 |
| Gyökér- és gumósnövények betegségei és kártevői | 192 |
| Gyökgumósok korai termesztése | 193 |
| Kabakosok termesztése | 194 |
| Görögdinnye | 194 |
| Sárgadinnye (Cukordinnye) | 196 |
| Uborka | 199 |
| Tök (Spárgatök) | 201 |
| Sütőtök | 202 |
| Laskatök | 203 |
| Kabakosok betegségei és kártevői | 203 |
| Kabakosok korai termesztése | 204 |
| Csucsorfélék termesztése | 205 |
| Paradicsom | 205 |
| Paprika | 209 |
| Tojásgyümölcs | 212 |
| Burgonya | 212 |
| A csucsorfélék betegségei és kártevői | 213 |
| Paradicsom és paprika korai termesztése | 215 |
| Hüvelyesek termesztése | 216 |
| Borsó | 216 |
| Bokorbab | 219 |
| Karósbab | 222 |
| Hagymafélék termesztése | 223 |
| Vöröshagyma | 223 |
| Fokhagyma | 226 |
| Póréhagyma | 226 |
| Téli sarjadékhagyma | 226 |
| Metélőhagyma | 227 |
| A hagymák betegségei és kárvetői | 227 |
| A hagyma korai termesztése | 228 |
| Levélzöldségek termesztése | 228 |
| Fejes saláta | 228 |
| Spenót | 230 |
| Újzélandi spenót | 231 |
| Levélzöldségek korai termesztése | 231 |
| Csemegekukorica | 232 |
| Évelő zöldségek termesztése | 233 |
| Spárga | 233 |
| Sóska | 236 |
| Torma | 237 |
| Az évelő zöldségnövények korai termesztése | 238 |
| Csiperkegomba termesztése | 240 |
| Zöldségmag-termesztés. Általános rész (Csatáry Szücs Kálmán) | 243 |
| A zöldségmag-termesztés célja, jelentősége, termesztési adottságaik | 243 |
| Vetésforgó, trágyázás | 244 |
| A magtermesztés agrotechnikája | 245 |
| Részletes magtermesztési ismeretek (Csatáry Szücs Kálmán) | 253 |
| Egyévesek | 253 |
| Kétévesek | 263 |
| Évelők | 271 |
| Gyümölcstermesztés (Rayman János) | |
| A gyümölcstermesztés jelentősége | 275 |
| A gyümölcstermesztés jelentősége | 275 |
| A gyümölcstermesztés kialakulása | 276 |
| Gyümölcstermő növényeink csoportosítása | 278 |
| A gyümölcsfa részei | 279 |
| Gyökérzet | 279 |
| Törzs | 279 |
| Korona | 280 |
| Termőrészek | 280 |
| Rügyek | 283 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása és nevelése | 284 |
| A szaporítás célja | 284 |
| A szaporítás módjai | 285 |
| Az ivaros szaporítás | 285 |
| Az ivartalan szaporítás | 288 |
| A gyümölcsfaiskola működése | 299 |
| Gyümölcsfaiskolai termesztés | 300 |
| A faiskola kiegészítő részei | 311 |
| A faiskolai nyilvántartások | 312 |
| Az új gyümölcsös telepítése | 316 |
| A gyümölcsös formái | 317 |
| A gyümölcsös tervezése | 317 |
| A telepítendő gyümölcsnemek és fajták megválasztása | 317 |
| A gyümölcsfák térigénye | 318 |
| Táblaalakítás, útvezetés | 320 |
| Ültetési rendszerek | 320 |
| Telepítési terv készítése | 321 |
| A telepítés talajelőkészítése | 322 |
| A fák helyének kitűzése | 323 |
| A telepítés időpontja | 324 |
| A gyümölcsfacsemete-küldemények kezelése | 324 |
| Az oltványok előkészítése a telepítéshez | 325 |
| A telepítés | 325 |
| A telepítés védelme a nyúlkárok ellen | 326 |
| A telepítés nyilvántartása | 327 |
| A fiatal gyümölcsös kezelése | 327 |
| A metszés célja | 328 |
| A metszés elmélete | 328 |
| A metszés elemei | 329 |
| A koronanevelés | 332 |
| A termőgyümölcsös gondozása | 343 |
| Átmeneti metszés, fokozatos termőrebocsátás | 343 |
| A termő-gyümölcsfák karbantartása | 344 |
| Ifjítás, átoltás | 352 |
| A termés gondozása | 355 |
| A termőfelület mérése | 358 |
| Köztestermesztés | 359 |
| A köztestermesztés célja | 359 |
| Közvetlenüül hasznot hajtó köztesnövények | 360 |
| Közvetve hasznot hajtó köztesnövények | 361 |
| Az almagyümölcsűek termesztése | 363 |
| Az alma | 363 |
| A körte | 374 |
| A birs | 378 |
| A naspolya | 379 |
| A csonthéjas-gyümölcsűek termesztése | 380 |
| Cseresznye | 380 |
| Meggy | 383 |
| Szilva | 385 |
| Kajszi | 389 |
| Őszibarack | 392 |
| A héjasgyümölcsűek termesztése | 395 |
| Mandula | 395 |
| Dió | 397 |
| Gesztenye | 400 |
| Mogyoró | 401 |
| A bogyósgyümölcsűek termesztése | 401 |
| Köszméte | 402 |
| Ribizke | 406 |
| Málna | 408 |
| Szeder | 414 |
| Szamóca | 414 |
| A gyümölcstermő tájak és az azokban telepíthető gyümölcsfajták | 420 |
| Szőlőtermelés (Prohászka Ferenc) | |
| A szőlőtermelés népgazdasági jelentősége | 427 |
| A szőlő részei | 429 |
| A szőlőtőke gyökérzete | 429 |
| A szőlőtőke föld feletti részei | 431 |
| Szaporítóanyag-előállítás a szőlő telepítéséhez | 433 |
| Oltványkészítés | 434 |
| Oltvány és vessző gyökereztetése | 438 |
| A szaporítóanyag vermelés | 443 |
| A szőlő telepítése | 444 |
| A telepítési hely kiválasztása | 444 |
| Talajvizsgálat | 446 |
| Fajtakiválasztás | 447 |
| Gyalogszőlő létesítése | 448 |
| Gyümölcsfa mint szőlőköztes | 448 |
| A talaj előkészítése | 449 |
| Forgatás | 450 |
| Homoktalajok szélkár elleni védelme | 451 |
| A terület beosztása | 451 |
| A szaporítóanyag előkészítése | 453 |
| Az ültetés | 455 |
| A szőlő támaszberendezése | 458 |
| Új ültetésű, fiatal szőlők kezelése | 461 |
| A termőszőlő kezelése | 461 |
| Fedés | 461 |
| Trágyázás | 462 |
| Nyitás | 465 |
| Metszés | 465 |
| Harmatgyökerezés | 479 |
| Metszés utáni munkák | 480 |
| Tőkehiányok pótlása és a tőkék átoltása | 481 |
| A hajtások kezelése | 489 |
| Talajmunkák | 490 |
| A szőlő betegségei és kártevői elleni védekezés | 491 |
| A szőlőtermelés gépesítése | 506 |
| A szüret és a szőlő feldolgozása | 510 |
| Csemegeszőlő szüretelése | 510 |
| Borszőlő szüretelése és sajtolása | 511 |
| A must fokolása | 512 |
| Fehér borok készítése | 513 |
| Vörös- és sillerborok készítése | 514 |
| Borkezelés | 515 |
| A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 515 |
| Alkoholtartalom meghatározása | 517 |
| A borok fejlődése és érése | 517 |
| Alapvető pinceműveletek | 518 |
| Javító pinceműveletek | 521 |
| Borbetegségek | 522 |
| Borhibák | 523 |
| Melléktermékek felhasználása | 524 |
| Szőlőtermelés a házikertben | 524 |
| Alapvessző-telep kezelése | 526 |
| Borvidékek, bortermőhelyek | 527 |
| Táblázat 60 szőlőfajta jellemző tulajdonságairól | 538 |
| Irodalom | 548 |
| Tárgymutató | 550 |