| A növény, amellyel a kertésznek dolga van | |
| A növényi test építőeleme - a sejt | 18 |
| Ami a növény életéhez szükséges | 20 |
| Az öröklődés alapjai | 20 |
| A növény testének kialakulása | 22 |
| A gyökér | 23 |
| A hajtás | 24 |
| A növények táplálkozása | 28 |
| Vízforgalom | 28 |
| Fotoszintézis | 29 |
| A tápanyagok átalakítása | 30 |
| A növények légzése | 31 |
| Növekedés és fejlődés | 32 |
| A növények szaporodása | 36 |
| A növény és környezetének kapcsolata | 38 |
| Talajok és trágyák | |
| Nélkülözhetetlen ásványi tápanyagok | 42 |
| A talajképződés folyamatai | 43 |
| A talajok mechanikai összetétele, talajszövet | 44 |
| A talajok szerkezete | 45 |
| A talaj vízforgalma, levegő- és hőgazdálkodása | 46 |
| A talaj kémiai összetétele | 47 |
| Főbb talajtípusok | 51 |
| Váztalajok | 51 |
| Sötét színű erdőtalajok | 51 |
| Barna erdőtalajok | 52 |
| Csernozjom talaj | 52 |
| Szikes talajok | 52 |
| Réti talajok | 53 |
| Láptalajok | 53 |
| Vízi üledékek és hordalékok talajai | 53 |
| Hiánytünetek a növényeken | 53 |
| Nitrogén | 54 |
| Foszfor | 54 |
| Kálium | 54 |
| Magnézium | 55 |
| Kalcium | 55 |
| Vas | 55 |
| Bór | 55 |
| Cink | 56 |
| A talajok javítása trágyázással | 56 |
| Nitrogéntartalmú műtrágyák | 57 |
| Káliumtartalmú műtrágyák | 57 |
| Foszfortartalmú műtrágyák | 58 |
| Egyéb hatóanyagú műtrágyák | 58 |
| Szerves trágyák | 59 |
| Permettrágyázás | 60 |
| Növényelemzés | 60 |
| Talajelemzés | 61 |
| Kertészeti növények védelme | |
| Megbetegedést és károsodást előidéző tényezők | 64 |
| Környezeti hatások | 64 |
| Betegséget és károsodást okozó élő szervezetek | 66 |
| Gyomok mint konkurens szervezetek | 68 |
| A betegségek tünetei, kórképek és jelentőségük | 68 |
| A hatásos védekezés feltételei és háztáji gazdálkodásban | 69 |
| Gombaölő szerek kiválasztása és alkalmazása | 70 |
| Rovarölő szerek kiválasztása és alkalmazása | 70 |
| Gyomirtó szerek kiválasztása és alkalmazása | 71 |
| Gyümölcstermő növények betegségei | 71 |
| Almafa-lisztharmat | 71 |
| Almafa-varasodás, körtefa-varasodás | 72 |
| Alma-, körte- és birsmonília | 73 |
| Birslevelek fabreás barnafoltossága | 73 |
| Szilvalevelek vörösfoltossága | 73 |
| Csonthéjasok klaszterospóriumos levéllyukacsossága | 73 |
| Csonthéjasok moníliája | 74 |
| Szilvarozsda | 74 |
| Cseresznye- és meggylevelek blumeriellás levélfoltossága | 74 |
| Kajszilevelek gnomóniás levélfoltossága | 75 |
| Őszibarack-lisztharmat | 75 |
| Őszibarack tafrinás levélfodrosodása | 75 |
| Köszméte amerikai lisztharmata | 76 |
| Ribiszke pszeudopezízás levélfoltossága | 76 |
| Málna didimellás foltossága | 76 |
| Szamócalevelek fehérfoltossága | 76 |
| Szamóca szürkepenészes rothadása | 77 |
| Gyümölcstermő növények kártevői | 77 |
| Cserebogarak | 77 |
| Bundásbogár | 77 |
| Levélbarkók | 78 |
| Kis farontó | 78 |
| Nagy farontó | 78 |
| Kis téliaraszoló, nagy téliaraszoló | 78 |
| Amerikai fehér szővőlepke | 78 |
| Gyűrűs pille | 79 |
| Aranyfarkú pille | 79 |
| Gyapjas pille | 79 |
| Galagonyapillangó | 79 |
| Kaliforniai pajzstetű | 79 |
| Recés levélpoloska | 80 |
| Piros gyümölcs-takácsatka | 80 |
| Galagonya-takácsatka | 80 |
| Bimbólikasztó bogár | 80 |
| Rügyfúró bogár | 81 |
| Almadarázs | 81 |
| Körtedarázs | 81 |
| Almamoly | 81 |
| Sodrómolyok | 81 |
| Körte-levélbolhák | 82 |
| Vértetű | 82 |
| Levélpirosító alma-levéltetű | 82 |
| Cseresznyelégy | 82 |
| Meggyeszelégy | 83 |
| Füstösszárnyú levéldarázs | 83 |
| A csonthéjasok szövődarázsa | 83 |
| Barackmoly | 83 |
| Keleti gyümölcsmoly | 83 |
| Kéregmoly | 84 |
| Zöld őszibarack-levéltetű, hamvas őszibarack-levéltetű, fekete őszibarac-levéltetű | 84 |
| Akácpajzstetű, szilvapajzstetű | 84 |
| Fekete szilvadarázs, sárga szilvadarázs | 84 |
| Szilvamoly | 84 |
| Hamvas szilva-levéltetű | 85 |
| Mogyoróormányos | 86 |
| Málnabogár | 86 |
| Kis szamócavincellér, nagy szamócavincellér | 86 |
| Szamócaeszelény | 86 |
| Köszméte levéldarázs | 87 |
| Nagy szamócasodró | 87 |
| Szitaszárnyú ribiszkelepke | 87 |
| Köszmétearaszoló | 87 |
| Szamócaatka | 87 |
| A szőlő betegségei | 88 |
| Szőlőperonoszpóra | 88 |
| Szőlőlisztharmat | 88 |
| Szőlőorbánc | 89 |
| Szőlőfürtök szürkerothadása | 89 |
| Szőlő fakórothadása | 90 |
| A szőlő kártevői | 90 |
| Firkáló bogár | 90 |
| Kendermagbogár | 90 |
| Szőlőilonca | 90 |
| Tarka (keresztes) szőlőmoly | 91 |
| Nyerges szőlőmoly | 91 |
| Filoxéra | 91 |
| Darazsak | 91 |
| Szilvasodró eszelény | 91 |
| Szőlő-levélatka | 92 |
| A zöldségnövények betegségei | 92 |
| Palántabetegségek | 92 |
| Burgonya- és paradicsomvész | 93 |
| Uborka-, dinnye- és töklisztharmat | 93 |
| Dinnye- és uborkaantraknózis | 93 |
| Salátaperonoszpóra | 94 |
| Hagymaperonoszpóra | 94 |
| Hagyma fuzáriumos rothadása | 94 |
| Sárgarépa fehérpenészes és feketerothadása | 95 |
| Borsó aszkohitás levél- és hüvelyfoltossága | 95 |
| Borsórozsda | 95 |
| Babantraknózis | 95 |
| Bab baktériumos hervadása és zsírfoltossága | 96 |
| Babrozsda | 96 |
| A zöldségnövények kártevői | 96 |
| Lótücsök vagy vakondtücsök | 96 |
| Pattanóbogarak | 97 |
| Vetési bogolypille | 97 |
| Üvegházi molytetű | 97 |
| Közönséges takácsatka | 97 |
| Repcefénybogár | 97 |
| Földibolhák | 98 |
| Repceszár-ormányos | 98 |
| Káposztaormányos | 98 |
| Káposztaszár-ormányos | 98 |
| Káposztalégy | 98 |
| Káposzta-bagolypille | 99 |
| Káposztapillangó | 99 |
| Káposztapoloska | 99 |
| Borsótripsz | 99 |
| Borsózsizsik | 99 |
| Csipkéző bogarak | 100 |
| Akácmoly | 100 |
| Babzsizsik | 100 |
| Dohánytripsz | 100 |
| Hagymaaknázó légy | 100 |
| Hagymalégy | 100 |
| Spárgabogarak | 101 |
| Spárgalégy | 101 |
| A dísznövények betegségei | 101 |
| Őszirózsa fuzáriumos hervadása | 101 |
| Szegfű mikoszferellás levélfoltossága | 102 |
| Szegfűrozsda | 102 |
| Oroszlánszáj-rozsda | 102 |
| Mályvarozsda | 102 |
| Tulipán szürkéspenész foltossága | 103 |
| Jácintrozsda | 103 |
| Rózsalisztharmat | 103 |
| Rózsalevelek marszoninás feketefoltossága | 103 |
| Gladiólusz fuzáriumos betegsége | 104 |
| Ciklámen szürkepenészes megbetegedése | 104 |
| Krizantém szeptóriás levélfoltossága | 104 |
| A dísznövények kártevői | 104 |
| Szegfűtripsz | 105 |
| Gladiólusztripsze | 105 |
| Üvegházi tripszek | 105 |
| Hosszúfarkú kósza pajzstetű | 105 |
| Gyökérakta | 105 |
| Gyökér-fonálféreg | 106 |
| Kertészeti gépek és kézi eszközök | |
| Kerti traktorok | 108 |
| Csörlő | 111 |
| Talajművelő eszközök | 112 |
| Az ásó és munkája | 113 |
| Kerti töltögető kapák | 114 |
| Kerti hengerek | 114 |
| Gereblyék | 115 |
| Kerti fésűk | 116 |
| A gyep- és pázsitápolás eszközei | 116 |
| Kézi kapák | 117 |
| Kézi kultivátorok | 117 |
| Kézi toló kapák | 118 |
| Fogatos kapák | 118 |
| Kézi gyomláló eszközök | 118 |
| Gyepvágó eszközök | 119 |
| Ültető eszközök | 119 |
| Szóró eszközök | 121 |
| Fű- és pázsitinyíró eszközök | 122 |
| Gyümölcs- és szőlőápoló eszközök | 124 |
| Szedő, szüretelő és csomagoló eszközök | 127 |
| Az öntözés eszközei | 129 |
| Az öntözővíz szétosztására szolgáló eszközök | 131 |
| Műtrágyakeverő készülékek | 134 |
| Növényvédelmi gépek | 135 |
| Kézi permetezők | 135 |
| Háti permetezők | 136 |
| Porozó készülékek | 139 |
| Zöldség- és dísznövénytelepeken használható gépek és eszközök | 140 |
| A talaj és a föld előkészítésének gépi eszközei | 140 |
| Növényházak gépészeti berendezései | 143 |
| Fűtés | 145 |
| Szellőztetés | 145 |
| Árnyékolás | 146 |
| Mesterséges világítás | 146 |
| Vízellátás | 147 |
| Szállítás | 147 |
| Szőlőtermesztés | |
| Szőlőtermesztésünk jelenlegi helyzete | 153 |
| Szőlőtermő területek - borvidékek | 155 |
| Alföldi borvidékek | 155 |
| Badacsonyi borvidék | 156 |
| Balatofüred-Csopak borvidék | 156 |
| Balatonmelléki borvidék | 157 |
| Bükkaljai borvidék | 157 |
| Egri borvidék | 157 |
| Mátraalji borvidék | 158 |
| Mecseki borvidék | 158 |
| Mór-Császári borvidék | 159 |
| Somlói borvidék | 159 |
| Soproni borvidék | 159 |
| Szekszárdi borvidék | 160 |
| Tokajhegyaljai borvidék | 160 |
| Villány-Siklósi borvidék | 161 |
| Telepítésre engedélyezett minőségi fehérbor-szőlőfajták | 162 |
| Telepítésre engedélyezett csemegeszőlő-fajták | 162 |
| Borvidékbe nem sorolt "jó bortermőhely"-ek | 162 |
| A szőlő rendszertani helye | 163 |
| A szőlő alaktani leírása | 163 |
| A szőlőtőke földbeni részei | 164 |
| A szőlőtőke föld feletti, fás részei | 167 |
| A szőlőtőke zöld részei | 169 |
| A szőlő életműködése | 171 |
| A szőlőtermesztés környezeti (ökológiai) tényezői | 171 |
| Éghajlati tényezők | 173 |
| A talaj | 175 |
| Egyéb környezeti tényezők | 175 |
| A szőlő szaporítása | 175 |
| Európai vessző termesztése | 177 |
| Alanyvessző termesztése | 179 |
| Az európai és az alanyvessző feldolgozása, a szaporítóanyagnak alkalmas vessző jellemzői | 180 |
| A sima vessző termelése | 182 |
| Gyökeres dugvány előállítása | 189 |
| Gyökeres szőlőoltvány előállítása | 194 |
| A pótlás és az átoltás módszerei | 199 |
| A szőlő telepítése | 200 |
| A telepítés megtervezése | 200 |
| A fajta megválasztása | 203 |
| Alaptrágyázás (készlettrágyázás) | 205 |
| A terület előkészítése a telepítéshez, forgatás | 207 |
| A sor- és tőtávolság megválasztása | 209 |
| A parcellák és a tőkehelyek kijelölése | 211 |
| A szaporítóanyag megválasztása és előkészítése a telepítéshez | 211 |
| Az ültetés idejé és módja | 212 |
| Homoki szőlő telepítése | 215 |
| Oltványszőlő telepítése | 216 |
| A szőlő gyalogművelése | 216 |
| A szőlőültetvény támaszrendszere | 217 |
| A fiatal ültetvény ápolása | 222 |
| A szőlő metszése | 224 |
| A tőkeforma kialakítását meghatározó tényezők | 224 |
| A szőlőtőke alakító metszése, tőkeművelődésmódok | 225 |
| A keskenysoros szőlő tőkeművelésmódjai | 225 |
| A közepes sortávolságú szőlő tőkeművelésmódjai | 227 |
| A szélessoros szőlő tőkeművelésmódjai | 234 |
| Házikerti lugasművelés | 237 |
| A termő szőlő metszése | 242 |
| A metszést követő munkák | 251 |
| A hagyományos rendszerben telepített szőlő átalakítása | 252 |
| A szőlő zöldmunkái | 253 |
| Hajtásválogatás | 254 |
| Kötözés és hajtásnevelés | 254 |
| Hónaljazás, csonkázás | 255 |
| Egyéb zöldmunkák | 256 |
| Az elemi kárt szenvedett szőlő kezelése | 256 |
| A szőlő talajművelése és öntözése | 257 |
| A termő szőlő talajmunkái | 257 |
| Vegyszeres gyomirtás | 258 |
| Talajvédelmi munkák | 259 |
| A szőlő öntözése | 260 |
| A szőlő trágyázása | 261 |
| A fontosabb ásványi anyagok hatása a szőlőre | 261 |
| A szőlőtermesztésben használt szerves és műtrágyák | 262 |
| A tápanyagok mennyiségének és ásványának megállapítása | 264 |
| A trágyázás ideje és módja | 267 |
| A talajjavítás módjai | 267 |
| A leromlott szőlő rendbehozatalának módszerei | 269 |
| A szőlő szüretelése | 270 |
| A fürt érettségének megállapítása bor- és étkezési szőlőn | 271 |
| A borszőlő szüretelése | 271 |
| Az étkezési szőlő szedése, csomagolása, szállítása | 272 |
| A szőlő téli eltartása | 273 |
| Szőlőfajtaismeret | 273 |
| Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 274 |
| A borszőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 275 |
| A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 275 |
| A direkttermő és a peronószpóra-ellenálló szőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 285 |
| Borászat | |
| Fehér borok készítése | 294 |
| A must kezelése erjedés előtt | 297 |
| Erjesztés | 299 |
| Fejtés | 301 |
| Az állandó kénessavszint kialakítása | 304 |
| A borok korai tisztító kezelése | 304 |
| Darabban lévő borok kezelése | 308 |
| Vörös sillerborok készítése | 309 |
| A must és bor javítása | 311 |
| A cukor- illetve szesztartalom emelése | 311 |
| Szag- és színhibák javítása | 312 |
| A must és bor minőségének megállapítása | 313 |
| Mintavétel | 313 |
| Mustfokolás | 314 |
| A szesztartalom meghatározása | 314 |
| Savmeghatározás | 315 |
| Kénessav-meghatározás | 315 |
| Borbetegségek, borhibák | 317 |
| A fahordók kezelése | 319 |
| Az új hordó előkészítése | 319 |
| Az üres hordó gondozása | 320 |
| Töltésre alkalmatlan hordók rendbehozatala | 321 |
| Szőlőkészítés | 322 |
| A szőlő feldolgozása | 322 |
| A must tartósítása | 323 |
| A must palackozása | 323 |
| Mustsűrítés | 324 |
| A mustsűrítés előmunkálatai | 324 |
| A must besűrítése | 325 |
| A sűrítmény cukorfokának megállapítása | 325 |
| A sűrítmény tárolása | 326 |
| A törkölybor (csiger) készítése | 326 |
| Seprőbor | 327 |
| Pálinkafőzési alapanyagok előállítása | 327 |
| Erjesztett szőlőtörköly | 328 |
| Borseprő | 328 |
| Gyümölcsborok | 328 |
| A gyümölcsborok készítsése | 333 |
| A gyümölcsborok kezelése | 334 |
| Édes gyümölcsborok készítése és kezelése | 335 |
| Betegségek, hibák | 335 |
| Almabor | 336 |
| Csipkebogyóbor | 336 |
| Meggybor | 336 |
| Ribiszkebor | 337 |
| Szamócabor | 337 |
| Gyümölcstermesztés | |
| A gyümölcstermő növények főbb részei | 343 |
| A gyökérzet | 344 |
| A törzs | 344 |
| A korona | 344 |
| A rügy | 345 |
| A hajtás | 348 |
| Tősarj, gyökérsarj | 348 |
| A vessző | 348 |
| A gally | 349 |
| Az ág | 349 |
| A gyümölcsösök telepítése | 350 |
| Az ültetvények termőhelyeinek megválasztása | 350 |
| Telepítési rendszerek | 350 |
| Talajelőkészítés | 353 |
| Az ültetés időpontja | 353 |
| Az oltványok előkészítése a telepítéshez | 354 |
| Az ültetés végrehajtása | 355 |
| Telepítés utáni munkák | 355 |
| A fiatal gyümölcsfák alakító metszése | 355 |
| A metszés célja | 355 |
| A metszés mértéke | 356 |
| Gyorsított termőrefordítás | 357 |
| A termő gyümölcsfák gondozása | 358 |
| Koronaritkító metszés | 358 |
| A gyümölcsfák ifjító metszése | 359 |
| Termőremetszés | 360 |
| A gyümölcsfák termőegyensúlyának kialakítása | 360 |
| A termő gyümölcsfák egyéb ápolási munkái | 361 |
| Almatermesztés | 363 |
| Termesztési körzetek | 364 |
| Termesztési igény | 364 |
| Művelésmódok | 365 |
| Alanyok | 374 |
| Termékenyülése | 374 |
| Talajművelés, trágyázás, öntözés | 375 |
| Metszés | 375 |
| Szüret és árufeldolgozás | 378 |
| Termesztett fajtáink | 382 |
| Körtetermesztés | 382 |
| Termesztési körzetek | 383 |
| Termesztési igénye | 383 |
| Művelésmódok | 383 |
| Alanyok | 384 |
| Termékenyülése | 384 |
| Terméstechnológia | 384 |
| Termesztett fajtáink | 385 |
| Birstermesztés | 388 |
| Termesztési igénye | 388 |
| Művelésmód | 388 |
| Termesztéstechnológia | 388 |
| Termesztett fajtáink | 388 |
| Cseresznyetermelés | 389 |
| Termesztési körzetek | 389 |
| Termesztési igénye | 389 |
| Művelésmód | 390 |
| Alanyok | 390 |
| Termékenyülése | 390 |
| Termesztéstechnológia | 390 |
| Termesztett fajtáink | 393 |
| Meggytermesztés | 393 |
| Termesztési eszközök | 393 |
| Termesztési igénye | 394 |
| Művelésmód | 394 |
| Alanyok | 394 |
| Termékenyülés | 395 |
| Termesztéstechnológia | 395 |
| Termesztett fajtáink | 397 |
| Őszibaracktermesztés | 397 |
| Termesztési körzetek | 398 |
| Termesztési igénye | 398 |
| Művelésmód | 398 |
| Alanyok | 399 |
| Termékenyülése | 399 |
| Termesztéstechnológia | 400 |
| Termesztett fajtáink | 401 |
| Kajszitermelés | 405 |
| Termesztési körzetek | 405 |
| Termesztési igénye | 405 |
| Művelésmód | 406 |
| Alanyok | 406 |
| Termékenyülése | 406 |
| Termesztéstechnológiák | 407 |
| Termesztett fajtáink | 407 |
| Szilvatermelés | 407 |
| Termesztési körzetek | 407 |
| Termesztési igénye | 409 |
| Művelésmód | 409 |
| Alanyok | 409 |
| Termékenyülése | 409 |
| Termesztéstechnológia | 411 |
| Termesztett fajtáink | 411 |
| Diótermesztés | 411 |
| Termesztési körzetek | 411 |
| Termesztési igénye | 411 |
| Művelésmódok | 412 |
| Alanyok | 412 |
| Termékenyülése | 412 |
| Termesztéstechnológia | 412 |
| Mogyorótermesztés | 413 |
| Termesztési igénye | 413 |
| Művelésmód | 413 |
| Termékenyülése | 414 |
| Termesztéstechnológia | 414 |
| Termesztett fajtáink | 415 |
| Mandulatermesztés | 415 |
| Termesztési körzetek | 415 |
| Termesztési igénye | 416 |
| Művelésmód | 417 |
| Termékenyülése | 417 |
| Termesztéstechnológia | 417 |
| Termesztett fajtáink | 417 |
| Szamócatermesztés | 417 |
| Termesztési körzetek | 417 |
| Termesztési igénye | 418 |
| Művelésmód | 418 |
| Termékenyülése | 418 |
| Termesztéstechnolóia | 421 |
| Termesztett fajtáink | 421 |
| Málnatermesztés | 421 |
| Termesztési körzetek | 421 |
| Termesztési igénye | 422 |
| Művelésmód | 422 |
| Termékenyülése | 422 |
| Termesztéstechnológia | 422 |
| Termesztett fajtáink | 424 |
| Ribiszketermelés | 424 |
| Termesztési körzetek | 424 |
| Termesztési igénye | 425 |
| Művelésmód | 425 |
| Termékenyülés | 425 |
| Termesztéstechnológiák | 427 |
| Termesztett fajtáink | 427 |
| Köszmétetermesztés | 427 |
| Termesztési körzetek | 427 |
| Termesztési igénye | 427 |
| Művelésmódok | 427 |
| Termékenyülése | 428 |
| Termesztéstechnológia | 428 |
| Termesztett fajtáink | 428 |
| Zöldségtermesztés | |
| A zöldségtermesztés feltételei | 431 |
| A zöldségfélék szaporítása | 434 |
| A szaporítás módja | 434 |
| A szaporítás ideje | 434 |
| Paprika | 439 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 440 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 441 |
| Termesztett fajták | 441 |
| Szaporítása | 442 |
| Ápolása | 443 |
| Szedése | 444 |
| Hajtatása | 444 |
| Paradicsom | 445 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 445 |
| Vetésforgó, trágyázás, talajelőkészítés | 446 |
| Termesztett fajtáink | 446 |
| Szaporítása | 447 |
| Ápolása | 448 |
| Szedése | 448 |
| Hajtatása | 448 |
| Burgonya | 449 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 449 |
| Vetésfogó, trágyázás, talajelőkészítés | 449 |
| Termeszett fajtáink | 450 |
| Szaporítása | 450 |
| Ápolása | 451 |
| Téli tárolásra termesztett burgonya | 451 |
| Tojásgyümölcs | 451 |
| Uborka | 452 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 452 |
| Termesztett fajták | 453 |
| Szaporítása | 453 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 454 |
| Ápolása | 454 |
| Szedése | 454 |
| Hajtatása | 454 |
| Sárgadinnye | 457 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 458 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 458 |
| Termesztett fajták | 459 |
| Szaporítása | 459 |
| Ápolása | 459 |
| Szedése | 460 |
| Görögdinnye | 460 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 461 |
| Termesztett fajták | 461 |
| Szaporítása | 461 |
| Szedése | 462 |
| Spárgatök | 462 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 462 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 462 |
| Termesztett fajták | 463 |
| Szaporítása | 463 |
| Ápolása | 463 |
| Szedése | 464 |
| Hajtatása | 464 |
| Sütőtök | 464 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 465 |
| Szaporítása | 463 |
| Ápolása | 464 |
| Szedése | 465 |
| Fejeskáposzta | 465 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 466 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 466 |
| Termesztett fajták | 466 |
| Szaporítása | 467 |
| Ápolása | 468 |
| Szedése | 468 |
| Tárolása | 468 |
| Kelkáposzta | 69 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 469 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 469 |
| Termesztett fajták | 469 |
| Szaporítása | 469 |
| Ápolása | 470 |
| Szedése | 470 |
| Karalábé | 470 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 470 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 471 |
| Termesztett fajták | 471 |
| Szaporítása | 472 |
| Ápolása | 472 |
| Szedése | 472 |
| Hajtatása | 473 |
| Karfiol | 473 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 473 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 474 |
| Termesztett fajták | 474 |
| Szaporítása | 474 |
| Ápolása | 474 |
| Hajtatása | 475 |
| Bimbóskel | 475 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 475 |
| Fejessaláta | 476 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 476 |
| Termesztett fajták | 476 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 476 |
| Szaporítása | 477 |
| Ápolása | 477 |
| Szedése | 478 |
| Hajtatása | 479 |
| Kötözősaláta | 479 |
| Tépősaláta | 479 |
| Endiviasaláta | 479 |
| Cikóriasaláta | 480 |
| Madársaláta | 480 |
| Spenót | 480 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 480 |
| Termesztett fajták | 480 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 481 |
| Szaporítása | 481 |
| Ápolása | 481 |
| Szedése | 481 |
| Sóska | 481 |
| Környezeti igényei | 482 |
| Szaporítása, ápolása, szedése | 482 |
| Hajtatása | 482 |
| Vöröshagyma | 482 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 483 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 483 |
| Termesztett fajták | 483 |
| Szaporítása | 484 |
| Szedése | 484 |
| Hajtatása | 485 |
| Egyéb hagymafélék | 485 |
| Fokhagyma | 485 |
| Póréhagyma | 485 |
| Téli sarjadékhagyma | 486 |
| Metélőhagyma | 487 |
| Sárgarépa | 487 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 487 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 487 |
| Termesztett fajták | 488 |
| Szaporítása | 488 |
| Ápolása | 489 |
| Szedése | 489 |
| Petrezselyem | 489 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 489 |
| Termesztett fajták | 490 |
| Szaporítása | 490 |
| Ápolása | 490 |
| Szedése | 490 |
| Hajtatása | 491 |
| Cékla | 491 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 491 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 491 |
| Termesztett fajták | 492 |
| Szaporítása | 492 |
| Ápolása | 492 |
| Szedése | 492 |
| Zeller | 492 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 493 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 493 |
| Termesztett fajták | 493 |
| Szaporítása | 493 |
| Ápolása | 493 |
| Szedése | 493 |
| Retek | 493 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 494 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 494 |
| Termesztett fajták | 495 |
| Szaporítása | 495 |
| Hajtatása | 495 |
| Torma | 495 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 495 |
| Szaporítása | 496 |
| Ápolása | 496 |
| Szedése | 496 |
| Borsó | 496 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 496 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 497 |
| Termesztett fajták | 497 |
| Szaporítása, ápolása, tárolása | 497 |
| Bab | 497 |
| Termesztési feltételei, környezeti igényei | 497 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 498 |
| Termesztett fajták | 498 |
| Szaporítása | 498 |
| Ápolása | 498 |
| Szedése | 498 |
| Karósbab | 499 |
| Spárga | 499 |
| Szaporítása | 499 |
| Ápolása | 500 |
| Hajtatása | 500 |
| Csiperkegomba | 500 |
| Termesztésének feltételei | 501 |
| Milyen legyen a gombatermesztésre használt trágya? | 502 |
| Komposztálás | 502 |
| Ágyazás | 502 |
| Takarás | 503 |
| Kezelés | 503 |
| Szedés | 503 |
| Dísznövénytermesztés | |
| A növekedés és fejlődés folyamatának meghatározása a dísznövénytermesztésben | 506 |
| A környezeti feltételek és a dísznövénytermesztés | 507 |
| A fény | 507 |
| A hőmérséklet | 509 |
| A víz és szerepe | 509 |
| Tápanyagok | 510 |
| Díszkertészeti földnemek és különleges földkeverékek | 512 |
| Elterjedt szaporítási módok | 513 |
| Növekedést gátló és serkentő anyagok | 516 |
| Kezelhető növények a következők | 519 |
| Vágott virágok kezelése | 520 |
| Dísznövények nevezéktana | 521 |
| Szabadföldi dísznövények termesztése | 522 |
| Egynyári dísznövények | 522 |
| Kétnyári dísznövények | 526 |
| Évelő dísznövények | 528 |
| Tulipánhagyma és vágott tulipán termesztése | 530 |
| Jácint termesztése | 534 |
| Nárcisz termesztése | 536 |
| Kardivrág termesztése | 538 |
| Díszfák, díszcserjék termesztése | 549 |
| Kertészeti gyepek létesítése | 557 |
| Szabadföldi rózsatermelés | 562 |
| Üveg alatt termesztett dísznövények | 569 |
| Cserepes virágos dísznövények | 569 |
| Cserepes levéldísznövények | 577 |
| Üvegházi vágott virágok | 581 |
| Üvegházi szegfűtermelés | 583 |
| Dísznövények hajtatása | 589 |