| Előszó az első kiadáshoz | 5 |
| Előszó a második kiadáshoz | 7 |
| A kertészeti termesztés jelentősége, helyzete és fejlesztésének kérdései (Dr. Cselőtei László) | 9 |
| A kertészeti termesztés felosztása | 11 |
| A kertészeti termesztés népélelmezési jelentősége | 12 |
| A zöldségtermesztés népélelmezési jelentősége | 13 |
| A gyümölcstermesztés népélelmezési jelentősége | 16 |
| A szőlőművelés és a borászat népélelmezési jelentősége | 16 |
| A kertészeti termesztés helyzete és népgazdasági jelentősége | 18 |
| A zöldségtermesztés helyzete és népgazdasági jelentősége | 20 |
| A gyümölcstermesztés helyzete és népgazdasági jelentősége | 22 |
| A szőlőtermesztés helyzete és népgazdasági jelentősége | 25 |
| A kertészeti termesztés fejlesztésének kérdései | 27 |
| A zöldségtermesztés fejlesztésének kérdései | 29 |
| A gyümölcstrmesztés fejlesztésének kérdései | 31 |
| A szőlőtermesztés és a borászat fejlesztésének kérdései | 32 |
| Az üzemen kívüli kertészeti termelés fejlesztésének kérdései | 33 |
| Zöldségtermesztés (Dr. Cselőtei László) | 35 |
| A zöldségnövények termesztésének története | 37 |
| A zöldségnövények származása és fejlődése | 40 |
| A zöldségnövények környezeti igényei | 42 |
| A hő szerepe a zöldségtermesztésben | 42 |
| A fény szerepe a zöldségnövények termesztésében | 45 |
| A víz szerepe a zöldségnövények életében | 47 |
| A tápanyag szerepe a zöldségnövények életében | 54 |
| A széndioxid szerepe a zöldségnövények életében | 55 |
| A zöldségtermesztésben használt szaporító- és termesztőberendezések | 56 |
| A szaporítóberendezések elhelyezése az üzemben | 56 |
| A termesztőberendezések elhelyezése a palántanevelő és hajtatótelepeken | 57 |
| A palántanevelő és hajtatóágyak típusai | 59 |
| Üvegháztípusok | 62 |
| A termesztőberendezések hőellátása | 64 |
| A termesztőberendezések vízellátása és levegőzése | 65 |
| A melegágyak készítése | 66 |
| A termesztőberendezések hasznosítása | 68 |
| A zöldségnövények szaporítása | 71 |
| A szaporítóanyag különleges kezelése | 71 |
| A zöldségnövények szaporításának ideje és feltételei | 73 |
| Vetési módok | 75 |
| Palántanevelés | 75 |
| Vetésforgó, trágyázás, növényápolás | 82 |
| Vetésforgók a zöldségtermesztésben | 82 |
| A zöldségnövények trágyázásának alapjai | 84 |
| Növényápolási munkák | 86 |
| A zöldségnövények öntözése | 88 |
| A zöldségnövények öntözési igénye | 90 |
| A zöldségnövények öntözésének vízforrásai | 90 |
| Az öntözés célja a zöldségtermesztésben | 91 |
| A zöldségtermesztésben alkalmazott öntözési módok értékelése | 92 |
| Az öntözővíz mennyiségét meghatározó tényezők | 94 |
| Az öntözés időpontjának meghatározása | 95 |
| Öntözési forduló, öntözési idénynorma | 96 |
| Az öntözés hatása a termésre | 96 |
| A zöldségnövények betakarítása, előkészítése értékesítésre és tárolásra | 103 |
| A szedés ideje | 103 |
| A szedés módja és eszközei | 104 |
| Értékesítésre való előkészítés | 105 |
| Csomagolás és szállítás | 106 |
| A zöldségnövények eltartására ható tényezők | 107 |
| A tárolás módja | 107 |
| Zöldségmagtermesztés | 108 |
| Történte és jelentősége | 108 |
| Vetésforgó, trágyázás, növényápolás | 110 |
| Vetés és kiültetés | 111 |
| Megtermékenyülés, izolálás | 113 |
| Szelekció | 114 |
| A dugványok felszedése és tárolása | 114 |
| Aratás | 115 |
| Behordás, cséplés, magfejtés | 116 |
| Tisztítás, tárolás | 118 |
| Káposztafélék | 119 |
| Fejeskáposzta | 119 |
| Kelkáposzta | 128 |
| Karalábé | 130 |
| Karfiol | 133 |
| Bimbóskel | 137 |
| Gyökérzöldségfélék | 138 |
| Sárgarépa | 138 |
| Petrezselyem | 145 |
| Zeller | 147 |
| Retek | 149 |
| Cékla | 155 |
| Mángold | 157 |
| Hagymafélék | 158 |
| Vöröshagyma | 158 |
| Fokhagyma | 166 |
| Póréhagyma | 167 |
| Téli sarjadékhagyma | 167 |
| Metélőhagyma | 169 |
| Csucsorfélék | 170 |
| Paradicsom | 170 |
| Paprika | 181 |
| Tojásgyümölcs | 187 |
| Kobakosok | 188 |
| Sárgadinnye | 188 |
| Görögdinnye | 196 |
| Uborka | 199 |
| Spárgatök | 208 |
| Sütőtök | 212 |
| Hüvelyesek | 213 |
| Borsó | 213 |
| Bab | 220 |
| Levélzöldségfélék | 227 |
| Fejessaláta | 227 |
| Tépősaláta | 233 |
| Római vagy kötözősaláta | 233 |
| Endivia saláta | 233 |
| Cikóriasaláta | 233 |
| Mezei vagy madársaláta | 234 |
| Spenót | 234 |
| Új-zélandi spenót | 236 |
| Évelő zöldségfélék | 237 |
| Spárga | 237 |
| Torma | 241 |
| Sóska | 243 |
| Rebarbara | 245 |
| Csiperkegomba (Láng Miklós) | 246 |
| Gyümölcstermesztés (Csider László) | 246 |
| A gyümölcstermesztés története | 257 |
| A gyümölcsfajok gyakorlati csoportosítása | 259 |
| Fontosabb gyümölcsfajaink termesztési igénye és helyzete | 260 |
| Almagyümölcsűek | 260 |
| Csonthéjas gyümölcsűek | 261 |
| Héjasgyümölcsűek | 264 |
| Bogyósgyümölcsűek | 265 |
| A gyümölcstermű növények szervei és életműködésük | 267 |
| Gyökérrendszer | 267 |
| Hajtásrendszer | 268 |
| A gyümölcsfák nyugalmi állapota és vegetációs időszaka | 270 |
| Rügyfakadás és hajtásnövekedés | 271 |
| Rügydifferenciálódás | 271 |
| Virágzás | 271 |
| Gyümölcsfejlődés | 274 |
| Hajtásbeérés, lombhullás | 274 |
| A gyümölcstermesztés természeti és közgazdasági feltételei | 275 |
| Természeti tényezők | 275 |
| Közgazdasági tényezők | 279 |
| Gyümölcsfaiskola | 280 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása | 280 |
| A gyümölcsfák alanyai | 285 |
| A gyümölcsfák nevelése a faiskolában | 288 |
| A gyümölcsös telepítése | 291 |
| A gyümölcsös felosztása rendeltetésük szerint | 292 |
| A zárt árutermelő gyümölcsös telepítése | 292 |
| A nagyüzemi gyümölcsfajták leírása | 294 |
| A gyümölcsös tervezési munkái | 305 |
| A gyümölcsös talajelőkészítése | 308 |
| Az oltványok beszerzése, minősége és gondozása | 311 |
| A gyümölcsfák ültetése | 313 |
| A gyümölcsfák gondozása | 316 |
| A gyümölcsfák életszakaszai | 316 |
| A gyümölcsfák kezelése termőrefordulásig | 317 |
| A termőre fordult gyümölcsfák gondozása | 326 |
| A bogyósgyümölcsűek ápolási munkái | 331 |
| Köztes termesztés a gyümölcsösben | 332 |
| A gyümölcsös talajművelése | 333 |
| A gyümölcsös trágyázása | 335 |
| A trágyázás ideje és végrehajtása | 335 |
| Zöldtrágyázás | 337 |
| A gyümölcsösök öntözése | 341 |
| A gyümölcs betakarítása | 346 |
| A szedés idejének megállapítása | 346 |
| Az egyes gyümölcsfajok szedése | 346 |
| A szedés eszközei | 347 |
| A gyümölcs előkészítése értékesítésre | 347 |
| Védekezés a gyümölcsösben | 354 |
| Szőlőtermesztés és borkezelés (Dr. Buday László) | 373 |
| A szőlőtermesztés története | 374 |
| Magyarország borvidékei | 377 |
| A szőlő (Vitis vinifera) leírása és élettana | 380 |
| A szőlőtörvény szervei | 380 |
| A tőke életszakaszai | 384 |
| A szőlő évi vegetációs fázisai és nyugalmi állapota | 384 |
| A szőlő környezeti igényei | 387 |
| A szőlő szaporítása | 390 |
| Ivaros (generatív) szaporítás | 390 |
| Ivartalan (vegetatív) szaporításmódok | 391 |
| Az ültetési anyag előállítása | 393 |
| Új szőlőültetvény létesítése (telepítés) | 408 |
| A fajta megválasztása | 408 |
| A terület előkészítése, rendezése | 409 |
| Üzemi épületek | 411 |
| Talajelőkészítés, sor- és tőtávolság | 412 |
| Ültetés | 413 |
| A fiatal ültetvény kezelése | 414 |
| A szőlő támaszrendszere | 415 |
| Metszés- és művelésmódok | 417 |
| Metszésmódok | 417 |
| Művelésmódok | 419 |
| Ifjítás | 424 |
| Harmatgyökerezés | 425 |
| Zöldmunkák | 426 |
| Talajmunkák | 428 |
| Trágyázás | 430 |
| A szőlő öntözése | 433 |
| Növényvédelem | 435 |
| A szőlő rovarkártevői | 435 |
| Vírusok | 437 |
| A szőlő gombabetegségei | 437 |
| Időjárás által okozott károk | 439 |
| Köztes termelés | 441 |
| Szőlőfajtaismeret | 442 |
| Fehérborszőlőfajták | 443 |
| Vörösborszőlőfajták | 448 |
| Csemegeszőlőfajták | 449 |
| Direkttermők | 451 |
| Alanyfajták | 452 |
| A szüret | 454 |
| A termés érése | 454 |
| A csemegeszőlő szedése és előkészítése értékesítésre | 455 |
| A borszőlő szedése | 456 |
| A borszőlő feldolgozása | 458 |
| A fehérborok készítése | 459 |
| A vörösborok készítése | 464 |
| Tokaji borok készítése | 465 |
| Készített csemegeborok és pezsgő előállítása | 466 |
| A bor érlelése és kezelése | 468 |
| Egyszerű pinceműveletek | 468 |
| Iskolázó borkezelés | 472 |
| A borok korai stabilizálása | 475 |
| A bor ellenőrző vizsgálata | 476 |
| Borbetegségek, borhibák | 478 |
| Függelék | |
| A zöldségtermesztésben használt üvegfelületek hasznosítása dísznövénytermesztéssel (Kerényi Elek) | 485 |
| Asparagus | 487 |
| Begonia | 488 |
| Ciklamen | 491 |
| Dieffenbachia | 493 |
| Krizantén | 494 |
| Muskátli | 496 |
| Primula | 497 |
| Szegfű | 498 |
| Tömegkiültetésre alkalmas egynyári dísznövények | 500 |
| Kertépítés (Dr. Mőcsényi Mihály) | 502 |
| Kerttechnika | 502 |
| Helyszínrajz | 502 |
| Tereprendezés | 503 |
| Vízellátás, öntözés | 506 |
| Utak | 507 |
| Támfalépítés | 509 |
| Lépcsők építése | 510 |
| A víz a kertben | 510 |
| Sportberendezések | 512 |
| Idősebb növények átültetése | 513 |
| Munkavezetés, művezetés | 514 |
| Kertépítés | 514 |
| A zöldterületek jelentősége | 514 |
| Kerttervezés | 515 |
| Falvak, mezőgazdasági üzemek fásítása | 526 |
| A zöldterületek karbantartása | 533 |
| Irodalom | 535 |
| Tárgymutató | 539 |