kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 170 oldal |
| Sorozatcím: | A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari technológia alapjai |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 13 cm |
| ISBN: | 963-356-306-2 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| Bevezetés | 9 |
| Köszönetnyilvánítás | 11 |
| Zöldségtermesztés | 13 |
| A zöldségtermesztés fogalma, jelentősége | 13 |
| A zöldségtermesztés környezeti igényei | 13 |
| A zöldségnövények csoportosítása | 16 |
| Szabadföldi zöldségtermesztés | 18 |
| Fogalomtár | 28 |
| Kulcsszavak | 28 |
| Ellenőrző kérdések | 28 |
| Zöldséghajtatás | 29 |
| A zöldséghajtatás helyzete | 29 |
| A zöldséghajtatás termesztőberendezései | 30 |
| Szaporítás a hajtatásban | 34 |
| A talaj nélküli zöldséghajtatás | 35 |
| A paprikahajtatás technológiája fűtés nélküli fóliasátorban | 36 |
| Fogalomtár | 39 |
| Kulcsszavak | 39 |
| Ellenőrző kérdések | 39 |
| A gyümölcságazat szerepe, a gyümölcstermesztés munkafolyamatai | 40 |
| A gyümölcságazat jellemzése | 40 |
| A frissgyümölcs-fogyasztás | 40 |
| A gyümölcskivitel | 41 |
| A tartósított gyümölcs kivitele | 42 |
| A fagyasztott gyümölcs kivitele | 42 |
| A gyümölcstermő növények morfológiai (alaktani) csoportosítása | 43 |
| A gyümölcstermő növények gyakorlati csoportosítása | 45 |
| A gyümölcstermő növények termőrészei | 45 |
| Az almatermésűek termőrészei | 45 |
| A csonthéjasok termőrészei | 47 |
| A héjasok termőrészei | 47 |
| A bogyósgyümölcsűek termőrészei | 48 |
| A gyümölcstermő növények termékenyülése | 48 |
| A gyümölcstermő növények koronaformái | 49 |
| Kör alapvetületű koronaformák | 49 |
| Téglalap alapvetületű koronaformák | 52 |
| Technológiai feladatok | 52 |
| Az ültetvényberuházás tervezése | 54 |
| Az éghajlati viszonyok | 54 |
| A piaci lehetőségek viszgálata | 55 |
| A faj- és a fajtaszerkezet megválasztása | 55 |
| Az alany és a művelésmód megválasztása | 56 |
| A minőség és a várható árbevétel | 56 |
| Az ültetvényberuházás kivitelezése | 56 |
| A talaj-előkészítés | 57 |
| Az ültetés költsége | 57 |
| A támrendszer kialakítása | 58 |
| Az ültetvénylétesítés költsége | 58 |
| A termelés várható jövedelme | 58 |
| Az ültetvényberuházás gazdaságossága | 60 |
| A statikus gazdaságossági mutatók | 60 |
| A dinamikus beruházás-gazdaságossági mutatók | 61 |
| A jelenérték- (present value) mutató | 61 |
| A nettó jelenérték-mutató | 62 |
| A metszés szervezése | 64 |
| A kézi ollókkal végzett metszés | 65 |
| A mechanikus gépi metszés | 65 |
| A nyesedék eltávolítása | 66 |
| A kézi metszés teljesítménye | 66 |
| Munkaszervezés a gyümölcsösök növényvédelmében | 66 |
| A permetezőgépek teljesítményét befolyásoló tényezők | 67 |
| Növényvédelmi permetezés szervezése | 68 |
| A tápanyag-gazdálkodás szervezése | 69 |
| Szerves- és műtrágyázás | 70 |
| Talajművelés | 71 |
| A betakarítás szervezése | 72 |
| A várható termésmennyiség meghatározása | 73 |
| Szedéshez szükséges létszám | 73 |
| Az áruvá készítéshez szükséges létszám | 75 |
| A szükséges göngyöleg | 75 |
| Az alma és a körte áruvá készítésének szervezése | 76 |
| A kézi áruvá készítés | 77 |
| Az osztályozógépes áruvá készítés | 77 |
| A csonthéjas és bogyós gyümölcsök gépi betakarítása | 77 |
| A csonthéjas gyümölcsök gépi betakarítása | 78 |
| A bogyós gyümölcsök rázógépes betakarítása | 79 |
| A tárolás szervezési feladatai | 80 |
| Az almatárolás szervezési feltételei | 80 |
| A betárolással kapcsolatos feladatok | 80 |
| Az értékesítés szervezése | 81 |
| A piac felmérése, új lehetőségek keresése | 82 |
| Az árkalkuláció készítése | 82 |
| A szerződéskötés | 82 |
| Az integrált értékesítés | 82 |
| Az ár-költség-fedezet-nyereség (ÁKFN) összefüggés alkalmazása | 84 |
| Fogalomtár | 87 |
| Kulcsszavak | 88 |
| Ellenőrző kérdések | 88 |
| A szőlőtermesztés feltételei és munkafolyamatai | 89 |
| A szőlőágazat jellemzése | 89 |
| A szőlőnövény jellemzése | 91 |
| A szőlőtőke részei | 91 |
| A szőlő telepítése és a támberendezés létesítése | 92 |
| A termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 94 |
| A szőlőágazat üzemi mérete | 95 |
| Az ültetvényszerkezet | 96 |
| A termesztéstechnológiai kérdései | 96 |
| Fogalomtár | 110 |
| Kulcsszavak | 111 |
| Ellenőrző kérdések | 111 |
| Dísznövénytermesztés | 112 |
| A dísznövények csoportosítása | 112 |
| A muskátli (Pelargonium Zonale hibridek) termesztéstechnológiája | 113 |
| Szaporítás | 113 |
| Az árunövények nevelése | 115 |
| Egynyári dísznövények | 117 |
| Virágágyba ültethető egynyári dísznövények | 117 |
| Magvetéssel szaporítható egynyáriak | 117 |
| Kétnyári dísznövények | 118 |
| Évelő dísznövények | 119 |
| Díszfák, díszcserjék | 121 |
| Növényházi dísznövények | 123 |
| Fogalomtár | 124 |
| Kulcsszavak | 126 |
| Ellenőrző kérdések | 127 |
| Faiskola | 128 |
| A faiskola fogalma és típusai | 128 |
| A faiskola részei és beosztása | 128 |
| Faiskolai szaporításmódok | 129 |
| Faiskolai nevelés | 135 |
| Fogalomtár | 138 |
| Kulcsszavak | 140 |
| Ellenőrző kérdések | 140 |
| Mellékletek | 143 |
| Irodalomjegyzék | 165 |
| Tárgymutató | 167 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.