kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 654 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | 963-230-422-5 |
| Megjegyzés: | Harmadik, teljesen átdolgozott kiadás. Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
| Bevezetés | 15 |
| A kertészeti termesztés jelentősége, jellemzése és fejlesztésének kérdései | |
| A kertészeti termesztés népélelmezési jelentősége | 21 |
| A zöldségfélék népélelmezési jelentősége | 22 |
| A gyümölcsök népélelmezési jelentősége | 24 |
| A szőlő és a bor népélelmezési jelentősége | 31 |
| A kertészeti termesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései | 33 |
| A zöldségtermesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései | 36 |
| A gyümölcstermesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései | 39 |
| A szőlőtermesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései | 42 |
| Az üzemen kívüli kertészeti termesztés fejlesztésének kérdései | 44 |
| Az egyéb kertészeti ágazatok jelentősége | 45 |
| Zöldségtermesztés | |
| A zöldségtermesztés története | 49 |
| A zöldségnövények rendszerezése | 54 |
| A zöldségnövények származása | 54 |
| A hő szerepe a zöldségtermesztésben | 56 |
| A zöldségnövények rendszertani csoportosítása | 59 |
| A zöldségnövények élettartam szerinti csoportosítása | 59 |
| A zöldségnövények csoportosítása felhasználásra szánt részeik alapján | 61 |
| Szaporító- és termesztőberendezések | 63 |
| A palántanevelő- és termesztőberendezések fejlődése | 63 |
| A berendezések telepítése | 66 |
| Palántanevelő- és hajtatóberendezések kezelése | 67 |
| Palántanevelő- és hajtatóberendezések hasznosítása | 69 |
| A zöldségnövények szaporítása | 71 |
| A szaporítóanyag különleges kezelése | 71 |
| A zöldségnövények vetésének, ültetésének ideje és feltételei | 72 |
| Vetési módok | 74 |
| A palántanevelés célja és lehetőségei | 74 |
| A palántanevelés munkái | 75 |
| A palántanevelés különleges módjai | 75 |
| A palánta kiültetése állandó helyére | 77 |
| Növényváltás, tápanyagellátás, növényápolás | 78 |
| Növényváltás a zöldségtermesztésben | 78 |
| A zöldségnövények tápanyagellátásának egyes kérdései | 81 |
| Növényápolás | 84 |
| Növényvédelem | 84 |
| A zöldségnövények öntözése | 87 |
| A növény vízigényének jellemzése | 88 |
| A vízfelhasználás dinamikája | 90 |
| A víz hozzáférhetősége a növény számára | 91 |
| A vízigény kielégítésének lehetőségei | 93 |
| A zöldségnövények öntözésének vízforrásai | 95 |
| Öntözési célok a zöldségtermesztésben | 96 |
| Öntözési módok, öntözési technika | 97 |
| Az öntözővíz mennyiségének tényezői | 97 |
| Az öntözés idejének megállapítása | 105 |
| Az öntözés hatása a termésre | 106 |
| A zöldségnövények betakarítása, előkészítése értékesítésre és tárolásra | 108 |
| A szedés ideje | 108 |
| A szedés módja és eszközei | 109 |
| Előkészítés értékesítésre, előfeldolgozás | 110 |
| Csomagolás, szállítás | 111 |
| A zöldségnövények tárolása, eltartása | 113 |
| Zöldségmagtermesztés | 115 |
| Története és jelentősége | 115 |
| Termesztőfajtái, termőhelyi igényei | 117 |
| Vetésforgó, trágyázás, növényápolás | 119 |
| Vetés és kiültetés | 121 |
| Megtermékenyülés, izolálás | 122 |
| Szelekció | 122 |
| A dugványok és maghozók átteleltetése | 124 |
| Aratás, cséplés, magfejtés | 124 |
| Tisztítás, tárolás | 125 |
| Káposztafélék | 127 |
| Fejes káposzta | 127 |
| Kelkáposzta | 139 |
| Karalábé | 143 |
| Karfiol | 148 |
| Bimbóskel | 153 |
| Gyökérzöldségfélék | 154 |
| Sárgarépa | 154 |
| Petrezselyem | 161 |
| Zeller | 163 |
| Retek | 165 |
| Cékla | 172 |
| Hagymafélék | 175 |
| Vöröshagyma | 175 |
| Fokhagyma | 185 |
| Póréhagyma | 188 |
| Téli sarjadékhagyma | 188 |
| Metélőhagyma | 189 |
| Csucsorfélék | 191 |
| Paradicsom | 191 |
| Paprika | 204 |
| Tojásgyümölcs | 220 |
| Kabakosok | 221 |
| Sárgadinnye | 221 |
| Görögdinnye | 227 |
| Uborka | 230 |
| Spárgatök | 240 |
| Sütőtök | 242 |
| Hüvelyesek | 44 |
| Borsó | 244 |
| Bab | 254 |
| Levélzöldségfélék | 263 |
| Fejes saláta | 263 |
| Spenót | 274 |
| Évelő zöldségfélék | 279 |
| Spárga | 279 |
| Torma | 283 |
| Sóska | 287 |
| Rebarbara | 292 |
| Gyümölcstermesztés | |
| A gyümölcstermesztés története | 295 |
| A hazánkban termelt gyümölcsfajok gyakorlati csoportosítása | 298 |
| Gyümölcstermesztésünk helyzete és fejlesztése | 299 |
| Almagyümülcsűek | 299 |
| Csonthéjas gyümölcsűek | 300 |
| Héjasgyümölcsűek | 302 |
| Bogyósgyümölcsűek | 303 |
| A gyümölcstermő növények termesztési szempontból fontosabb morfológiai és élettani sajátosságai | 305 |
| A gyökérrendszer | 305 |
| A hajtásrendszer | 306 |
| A törzs | 306 |
| A korona | 307 |
| A gyümölcsermő növények fenológiája | 310 |
| A rügyfakadás | 310 |
| A virágzás | 310 |
| A hajtásnövekedés és a virágrügyképződés | 313 |
| A gyümölcs fejlődése | 314 |
| A gyümölcstermesztés ökológiai és közgazdasági feltételei | 316 |
| Az éghajlati tényezők | 316 |
| Fény és hőmérséklet | 316 |
| Csapadék-, vízellátás | 318 |
| A szél | 320 |
| Talajtényezők | 320 |
| A talaj vízháztartási tulajdonságai | 321 |
| A fontosabb gyümölcsfajok ökológiai igényei | 322 |
| Gyümölcstermesztési tájak | 324 |
| Közgazdasági tényezők | 326 |
| Munkaerőhelyzet | 326 |
| Közlekedési és szállítási viszonyok | 328 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása | 329 |
| A gyümölcsfák ivartalan szaporítása | 329 |
| Az oltványok | 331 |
| A gyümölcsfák ivaros szaporítása | 335 |
| Az oltványok nevelése | 335 |
| A gyümölcsfák alanyai | 338 |
| A nagyüzemi gyümölcsösök létesítése | 341 |
| A fajta megválasztása | 342 |
| Az üzemi gyümölcsösök telepítésének tervezése | 375 |
| Művelődésmódok a gyümölcstermesztésben | 376 |
| A gyümölcsös talaj-előkészítése | 379 |
| A telepítési anyag beszerzése, minősége és gondozása | 383 |
| A gyümölcsfák ültetése | 385 |
| A gyümölcsfák gondozása | 388 |
| A gyümölcsfák életszakaszai | 388 |
| A gyümölcsfák kezelése termőrefordulásig | 389 |
| A fontosabb koronaformák és kialakításuk a gyümölcstermesztésben | 393 |
| A termő gyümölcsfák ápolása | 402 |
| Talajművelés a gyümölcsösben | 405 |
| A gyümölcsös trágyázása | 410 |
| A gyümölcsösök öntözése | 412 |
| Bogyósgyümölcsűek ápolási munkái | 419 |
| A gyümölcsösök növényvédelme | 419 |
| A gyümölcs betakarítása | 421 |
| Szőlőtermesztés (Csáky A.) | 390 |
| A szőlőtermesztés története | 437 |
| A világ szőlőtermesztésének jelenlegi helyzete | 438 |
| A magyar szőlőtermesztés története | 440 |
| Szőlőtermesztésünk területi elhelyezkedése | 444 |
| Borvidék | 444 |
| A borvidékekbe nem sorolt jó bortermelő helyek | 447 |
| Szőlőtermesztés a be nem sorolt területeken | 447 |
| A szőlő növényrendszertani besorolása | 448 |
| A szőlő leírása | 450 |
| A szőlőtermesztés környezeti feltételei | 456 |
| Éghajlati tényezők | 456 |
| Az éghajlatot módosító környezeti tényezők | 461 |
| A szőlő talajigénye | 462 |
| A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusa és vegetációs fázisai | 464 |
| Szőlőtőke életszakaszai | 464 |
| A szőlő évi biológiai ciklusa | 465 |
| A szőlő szaporítása | 472 |
| Ivaros - generatív - szaporítás | 472 |
| Ültetési anyag előállítása | 473 |
| Szaporítás tőkepótlás céljából | 481 |
| Szőlőültetvények létesítésének legfontosabb szempontjai | 484 |
| A telepítés előkészítésének munkái | 485 |
| A szőlőfajták megválasztása | 489 |
| A telepítési anyag megválasztása és előkészítése | 512 |
| Az ültetés előkészítése és végrehajtása | 513 |
| Az ültetvények gondozása a termőrefordulásig | 514 |
| A szőlő támaszrendszere | 516 |
| A tőkeművelésmódok megválasztása | 518 |
| A tőkeművelésmód fogalma és a művelésmódok csoportosítása | 518 |
| A tőkeművelésmódot meghatározó tényezők | 518 |
| Az intenzív termesztésben alkalmazott tőkeművelésmódok | 523 |
| Hagyományos tőkeművelésmódok | 525 |
| A házikertekben alkalmazott lugasművelések | 526 |
| A szőlőültetvények termesztéstechnológiája | 526 |
| A zöldmunkák | 533 |
| Tápanyag-gazdálkodás | 536 |
| A szőlő talajművelése | 544 |
| A szőlő öntözése | 548 |
| A szőlő növényvédelme | 550 |
| A termés betakarítása | 556 |
| A szőlő feldolgozása | 561 |
| A borászati üzem és berendezése | 562 |
| A szőlő feldolgozása és borkészítés | 567 |
| A borérlelése és kezelése | 571 |
| Borbetegségek | 582 |
| Borhibák | 584 |
| A bor ellenőrző vizsgálata | 584 |
| Környezetrendezés - kertépítés (K. Szabó I. - Kecskés T.) | |
| A zöldfelületek jelentősége | 591 |
| A környezetalakítás műszaki létesítményei | 592 |
| A kertek berendezése | 595 |
| Kertberendezési tárgyak | 602 |
| A növények szerepe a kertépítésben | 613 |
| A növényanyag | 617 |
| A kertészeti munkák kivitelezése | 627 |
| Kertfenntartási munkák | 629 |
| Irodalomjegyzék | 631 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.