1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti gyakorlatok II-III.

Gyümölcstermesztés/Szőlőtermesztés és borgazdaságtan/Kézirat

Szerző

Kiadó: Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 169 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Megjelent 500 példányban. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A "Kertészeti gyakorlatok" című jegyzet II. része a gyümölcs- és szőlőtermesztéssel foglalkozik.
A gyakorlatokon egyrészt a termesztéshez kapcsolódó egyes munkafolyamatok és eszközök... Tovább

Előszó

A "Kertészeti gyakorlatok" című jegyzet II. része a gyümölcs- és szőlőtermesztéssel foglalkozik.
A gyakorlatokon egyrészt a termesztéshez kapcsolódó egyes munkafolyamatok és eszközök bemutatásával, másrészt az elméleti előadások anyagát kiegészítő egyéb kérdések - telepítési alapokmány, táblatörzskönyv, fajtaismeret, szakfilmek, stb. - ismertetésével foglalkozunk. Ez lehetőséget ad arra, hogy a gyümölcs és a szőlőtermesztés gyakorlati anyagát egy jegyzetben - egymástól elkülönítve - logikai sorrendben tárgyaljuk.
Az egyes részek ismertetésénél figyelembevettük azok termesztési jelentőségét, valamint a gyakorlat anyagának szemléltetési lehetőségeit. Így a jegyzetben kevésbé foglalkozunk azokkal a tárgykörökkel, melyek jellegüknél fogva bemutatást igényelnek. Ez esetben arra törekszünk, hogy a hallgatók a gyakorlaton szerzett tapasztalataikat rögzítsék a jegyzetben. A természetben be nem mutatható anyagokat részletesebben elemezzük és ábrákkal is igyekszünk illusztrálni. Mindezzel a hallgatók ismereteinek és helyes termelési szemléletének megalapozását kívánjuk elérni. Vissza

Tartalom

II. rész: GYÜMÖLCSTERMESZTÉS
Bevezetés a gyümölcs- és szőlőtermesztési gyakorlatokhoz.. 1
I. Gyakorlat
Gyümölcstermő növények csoportosítása.....2
A faiskolában leggyakrabban használatos fogalmak ..................3
Gyümölcsfák részei és szervei ............................4
Gyökérrendszer ...................... 4
Szárrendszer ........................................................5
Törzs .....................................6
Korona ..................................... ....... 7
Koronaformák .......................................10
Gyümölcsfa hajtásrendszere ............................... 12
Rügy .....................................................12
Hajtás - vessző .. ... .............. .... 15
Levél .............................17
Virág . .................... 17
Termés ..........................................................17
2. Gyakorlat
Ivaros szaporítás .............................................19
Ivartalan szaporítás....................................20
Ivartalan szaporítás módjai ............................21
Gyökér és tősarjak............21
Tőosztás ..................... 21
Indáról történő szaporítás .........22
Bujtások........................22
Dugványozás............................24
Oltás ..................27
Oltásmódok ismertetése.......................28
3. Gyakorlat
Ültetvények telepítésének engedélyezése ............. .. 32
Telepítési alapokmány .....................................................33
4. Gyakorlat
Táblák, sorok és tövek kitűzése ....................................................35
Oltványok átvétele, minőségének ellenőrzése és tárolása 35
Az oltványok előkészítése ültetésre............ 36
Az ültetés ......... .............................................37
Táblatörzskönyv ................. ...............................39
5. Gyakorlat
Gyümölcsfa metszés és ápolás gyakorlati kérdései .............41
A metszés elemei .... ..............42
A metszlap síkja ................44
Vessző kitámasztása és felkötözése 45
Biztosító csap ........ 46
Erősítő csapok. ................. .......... 46
Törzserősítő bemetszés ................................. 47
Koronakialakító metszés ................................................48
Koronaalakok ........................................... 49
Koronaritkítás .............................................................51
Koronaifjítás ...................................................53
Gyümölcsfák átoltása ........................................................................54
Törzs és kéregápolás...................................... 55
Gyümölcstermesztésben alkalmazott egyéb faápolási, termést védő és szabályozó beavatkozások ................... 55
6. Gyakorlat
Pomológia fogalma és tárgyköre ...............................58
Leíró pomológia ...................................... 58
Gyakorlati fajtaismeret ..................................59
A fajta értékét meghatározó gyümölcshöz kötött tulajdonságok ..................................................59
A fajta értékét meghatározó, a gyümölcsfára vonatkozó tulajdonságok .......................................61
Alma fajtaismeret ..............................................62
Származása .......................... ...... ......... 62
Hazai elterjedése ................ 62
Gazdasági értékelése ...........................................................62
Jonathán ................ .....................................................63
7. Gyakorlat
Körte ..........................................................68
Származása .......................... 68
Hazai elterjedése ........................ 68
Gazdasági értékelése ............................. 68
Bosc /Bosc kobakja/....................................................................69
Őszibarack ................. ............. 74
Származása 74
Hazai elterjedése ......................75
Gazdasági jelentősége . 75
J.H. Hale .........................................................76
8. Gyakorlat
Gyümölcs- és szőlőtermesztési kisfilmek bemutatása
és értékelésük ................................... 80
Függelék a II. részhez .............................................83
III. rész: SZŐLŐTERMESZTÉS
1. Gyakorlat
Szőlőfajták ismertetése ....................................103
A tőke erőssége és termete. ........................ 103
A szőlővessző ................. 104
A hajtások leírása . ...................105
A fürt ........................................................108
Szőlőfajták leírása. Részletes rész ................... ... 110
Mennyiségi fehérbor szőlőfajták ...................................112
2. Gyakorlat
Minőségi fehérbor szőlőfajták .....................................118
Csemegeszőlőfajták .......................................123
A csemegeszőlő manipulálása .......................126
Alanyfajták ................................................127
3. Gyakorlat
A szőlő morfológiája .........................................128
A többéves szőlőtőke ................................129
A szőlő fiatal termőhajtása .................................130
A szőlő áttelelő rügye . ......................................131
A szőlővessző ..............................................132
A vesszőérettség morfológiai jellemzői................133
A szőlő metszése .................134
Váltómetszés ...................135
4. Gyakorlat
A szőlő művelésmódjainak ismertetése ...................138
Fejművelés ............. 138
Bakművelés ........................140
Guyot-művelés .............142
Legyező v. szárnyasművelés ..........144
Kordonművelés ...............146
Magasművelés ......................148
5. Gyakorlat
Borászati gyakorlatok .................150
Szüreti munkák .....................150
A borszőlő feldolgozásának menete .....151
A borszőlő feldolgozásának eszközei ................152
Zuzó-bogyózó ........................152
Sajtók ...........................152
A sajtóház berendezése .............155
Kénezés ...............................157
6. Gyakorlat
Borbirálat ...........................159
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv