kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 483 oldal |
| Sorozatcím: | Ezüstkalászos tanfolyamok tankönyve |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. Kihajtható melléklettel. |
| Általános rész | 3 |
| A kertészeti zöldség-, gyümölcs-, és szőlőtermesztő tájai | 4 |
| Zöldségtermesztő tájaink | 4 |
| Gyümölcstermesztő tájaink | 7 |
| Szőlőtermesztő tájaink | 10 |
| Agrotechnika | 13 |
| Talajművelés | 13 |
| A talajművelés célja és jelentősége | 13 |
| Talajművelés rendszere | 14 |
| Alap vagy őszi talajművelési rendszer | 14 |
| Vetés előtti talajművelési rendszer | 18 |
| Trágyázás | 20 |
| A trágyázás alapelvei | 20 |
| A kertészeti termelésben használt trágyák ismertetése | 22 |
| Szerves trágyák | 22 |
| Szervetlen vagy műtrágyák | 30 |
| A trágyázás technikája | 31 |
| Szervestrágyázás | 31 |
| Műtrágyázás | 35 |
| Ápolási technikák | 37 |
| Öntözés | 38 |
| A talajtényezők és a növények vízgazdálkodása | 38 |
| Műszaki ismeretek | 40 |
| Az öntözendő területek kijelölése | 40 |
| Az öntözés tervezése | 41 |
| Az öntözőműhelyek karbantartása | 42 |
| Az öntözés céljai | 43 |
| Az öntözés módjai | 43 |
| Talajápolás | 54 |
| Általános növényvédelem | 57 |
| A növényvédelem jelentősége és feladatai | 57 |
| A kertészeti növények ellenségei | 58 |
| Gombabetegségek, növényi élősködők | 58 |
| Állati kártevők | 58 |
| Élettani megbetegedések | 60 |
| A növényvédelem módszerei | 60 |
| A megelőzés módjai | 61 |
| A védekezés módjai | 61 |
| A védőszerek csoportosítása és felhasználása | 62 |
| A védőszerek csoportosítása | 62 |
| A védőszerek felhasználásának módja | 63 |
| A fontosabb védőszerek | 64 |
| Réztartalmú védőszerek | 64 |
| Kéntartalmú védőszerek | 65 |
| Gyomormérgek | 67 |
| Idegmérgek | 69 |
| Bőrmérgek | 70 |
| Olajos permetezőszerek | 72 |
| Fertőtlenítő- és csávázószerek | 72 |
| A védőszerek felhasználása, a permetezés és porozás technikája | 73 |
| A védőszerek kezelése és tárolása | 73 |
| A permetezési (porozási) munka előkészítése | 73 |
| A védekezés végrehajtása | 74 |
| A kémiai védekezés veszélyei | 74 |
| Zöldségtermesztés | |
| Általános zöldségtermesztés | 76 |
| A zöldségtermesztés feladata s jelentősége | 76 |
| A zöldségfélék életfeltételei | 77 |
| A hő szerepe | 77 |
| A fény szerepe | 81 |
| A víz szerepe | 82 |
| A talajigény | 85 |
| A zöldségnövények szaporítása | 86 |
| A szaporítás módjai | 86 |
| Ivaros szaporítás | 87 |
| Ivartalan szaporítás | 87 |
| A vetőmag | 87 |
| A tenyészterület | 89 |
| A tenyészterület jelentősége és megállapítása | 89 |
| A vetőmagszükséglet kiszámítása | 91 |
| A vetőmag előkészítése | 91 |
| A vetés | 93 |
| Palántanevelés | 94 |
| A palántanevelő telep elhelyezése és berendezése | 94 |
| A palántanevelő ágyak csoportosítáa | 95 |
| Melegágy készítéséhez használatos anyagok és eszközök | 96 |
| Palántanevelő ágyak csoportosítása | 98 |
| Melegágy készítéséhez használatos anyagok és eszközök | 100 |
| Palántanevelő ágyak készítése | 104 |
| Melegágyi palántanevelés | 104 |
| A palánták kiültetése | 106 |
| A növényápolási munkák | 106 |
| Kedvezőtlen időjárás elleni védekezés | 108 |
| Egyelés | 109 |
| Fattyazás, csonkozás, magszár kitördelése | 109 |
| Szedés és eltartás | 109 |
| A különböző zöldségfélék termesztése | 115 |
| Káposztafélék | 115 |
| Fejes káposzta | 115 |
| Kelkáposzta | 118 |
| Karalábé | 119 |
| Karfiol | 120 |
| Kisebb jelentőségű káposztafélék | 122 |
| Brokkoli | 122 |
| Bimbós kel | 122 |
| Leveles kel | 123 |
| Gyökgumósok | 123 |
| Sárgarépa | 123 |
| Petrezselyem | 126 |
| Zeller | 127 |
| Pasztinák | 128 |
| Fekete gyökér | 128 |
| Retek | 129 |
| Cékla | 131 |
| Mangold | 132 |
| Csucsorfélék | 132 |
| Paradicsom | 132 |
| Paprika | 136 |
| Kobakosok | 139 |
| Cukordinnye | 139 |
| Görögdinnye | 141 |
| Uborka | 142 |
| Tök | 145 |
| Hüvelyesek | 146 |
| Borsó | 146 |
| Bab | 148 |
| Hagymafélék | 150 |
| Vöröshagyma | 150 |
| Fokhagyma | 152 |
| Téli sarjadékhagyma | 152 |
| Metélőhagyma | 153 |
| Salottahagyma | 153 |
| Póréhagyma | 153 |
| Csemegekukorica | 154 |
| Levélzöldségek | 156 |
| Fejes saláta | 156 |
| Kötöző saláta | 157 |
| Tépő saláta | 157 |
| Endivia saláta | 157 |
| Spenót | 158 |
| Újzélandi spenót | 159 |
| Évelő zöldségfélék | 159 |
| Spárga | 159 |
| Sóska | 162 |
| Torma | 163 |
| Csiperkegomba | 164 |
| Gyümölcstermesztés | |
| Általános gyümölcstermesztés | 166 |
| A gyümölcstermesztés jelentősége és feladatai | 166 |
| A gyümölcsfa részei és a gyümölcstermő növények csoportosítása | 166 |
| Az almagyümölcsűek termő részei | 168 |
| A csonthéjas gyümölcsűek termő részei | 172 |
| Gyümölcstermő növényeink szaporítása és nevelése | 173 |
| A szaporítás célja és módjai | 175 |
| Gyümölcsfaiskola létesítése, magiskola, dugványiskola, anyatelep, erősítő iskola, oltványiskola | 175 |
| Magiskola | 184 |
| Dugványiskola | 184 |
| Anyatelep | 185 |
| Erősítő iskola | 186 |
| Oltványiskola | 186 |
| A gyümölcsös telepítése | 190 |
| A telepítés feltételei, a gyümölcsös formái és a terület beosztása | 190 |
| A terület előkészítése | 193 |
| A fák helyének kijelölése | 194 |
| Az ültetés | 195 |
| A telepítés ápolása és védelme | 196 |
| A koronaalakító metszés | 198 |
| A metszésről általában | 198 |
| Gyümölcstermelő növények gondozása | 202 |
| A termőfelület mérése | 202 |
| Koronaritkítás | 203 |
| Elhanyagolt fák metszése | 205 |
| A törzs és a vastagabb koronaágak tisztogatása | 205 |
| Ifjítás | 206 |
| Átoltás | 207 |
| Talajművelés, köztestermelés, trágyázás | 208 |
| A talajművelés módja és időpontja | 208 |
| Köztestermelés | 211 |
| Trágyázás, tápanyagigény | 212 |
| Fiatal gyümölcsös öntözése | 214 |
| Különböző gyümölcsnemek termesztése | 214 |
| Az almagyümölcsűek | 214 |
| Az alma | 214 |
| Fiatal fák metszése | 220 |
| A körte | 238 |
| A birs | 248 |
| A naspolya | 249 |
| A csonthéjas gyümölcsűek | 250 |
| A cseresznye | 250 |
| A meggy | 256 |
| A szilva | 261 |
| A kajszi | 267 |
| Az őszibarack | 274 |
| A héjas gyümölcsűek | 281 |
| A mandula | 281 |
| A dió | 285 |
| A mogyoró | 289 |
| A bogyós gyümölcsűek | 290 |
| A köszméte | 292 |
| A ribizli | 294 |
| A málna | 297 |
| A szamóca | 300 |
| Szőlőtermesztés | |
| A szőlő telepítése és termesztése | 304 |
| A szőlőművelés népgazdasági jelentősége | 304 |
| Éghajlati és talajviszonyok | 305 |
| A szőlőnövény részei és életműködése | 308 |
| A szőlő szaporítása | 324 |
| Szaporítóanyag-termelés | 324 |
| A szőlő telepítése | 338 |
| A telepítés előkészítése | 338 |
| A szaporítóanyag előkészítése az ültetésekhez | 343 |
| Az ültetés és a vele kapcsolatos munkák | 345 |
| Fiatal növények kezelése | 349 |
| Gyümölcsfa és egyéb köztes a szőlőben | 351 |
| A szőlő támaszberendezése | 352 |
| A tőke kialakítása és a művelés más módjai | 354 |
| Termőszőlők átállítása más művelési módra | 361 |
| A szőlő metszése és a metszési módok | 362 |
| A metszési módok | 364 |
| A szőlő évi munkái és trágyázása | 368 |
| A szőlő zöldmunkái | 372 |
| A szőlő trágyázása | 373 |
| Különleges szőlőművelési eljárások | 376 |
| Elhanyagolt szőlő rendbehozása | 376 |
| A szőlő betegségei és állati kártevői | 382 |
| A legfontosabb gombabetegségek | 382 |
| Állati kártevők | 387 |
| Élettani betegségek | 391 |
| Időjárás okozta károk | 391 |
| A csemegeszőlő szüretelése, csomagolása és eltartása | 392 |
| A szüret | 395 |
| A szüreti munkák | 395 |
| A termés feldolgozása | 398 |
| Borgazdaság | 401 |
| Borgazdasági üzemek berendezése és felszerelése | 401 |
| A must kezelése és erjesztése | 405 |
| Borkezelés | 407 |
| Egyszerű pinceműveletek | 408 |
| Iskolázó pinceműveletek | 412 |
| Borbetegségek és borhibák | 414 |
| Borbetegségek | 415 |
| Borhibák | 416 |
| Melléktermékek | 418 |
| Általános tudnivalók | |
| Tűzrendészeti alapismeretek | 420 |
| A tűz keletkezésének leggyakoribb okai | 421 |
| A mezőgazdaság alapvető tűzrendészete | 426 |
| A mezőgazdasági építkezések és erőgépek tűzrendészeti alapelvei | 426 |
| Az istállók és ólak tűzvédelme | 428 |
| A mezőgazdasági erőgépek tűzrendészete | 429 |
| A mezőgazdasági termények betakarításának tűzrendészeti szabályai | 431 |
| A mezőgazdasági termények tárolásának tűzrendészete | 432 |
| A tűzoltás eszközei és módjai | 434 |
| Egyszerű kézi tűzoltó eszközök és használatuk | 434 |
| Különleges kézi tűzoltó eszközök és használatuk | 439 |
| A cséplés dolgozóinak kötelessége tűzesetnél | 444 |
| A kombájnon keletkezett tűz oltása | 444 |
| A traktoron keletkezett tűz oltása | 444 |
| A mezőgazdasági épülettüzek oltása | 445 |
| A mentési munka szabályai tűz esetén | 445 |
| Az emberélet mentése | 445 |
| Az állatok mentése | 446 |
| A tárgyak mentése | 446 |
| Egészségügyi ismeretek | 446 |
| Testápolás | 447 |
| Egyéb fontos tudnivalók | 451 |
| Élősdiek, rovarok, rágcsálók elleni védekezés | 454 |
| A falu károsítói a patkányok és egerek | 456 |
| Belső élősdiek | 456 |
| Balesetelhárítás és munkavédelem | 458 |
| Mezőgazdasági eszközök használata közben előforduló balesetek | 458 |
| Az álló mezőgazdasági gépek által okozható balesetek | 458 |
| Mezőgazdasági járművek és mozgó gépek által okozható balesetek | 459 |
| Állatok által okozható balesetek | 459 |
| Egyéb balesetek | 460 |
| Egészségártalmak | 461 |
| Állatról emberre terjedő betegségek | 462 |
| Élelmiszerek által okozott mérgezések | 464 |
| Egészségügyi tennivalók télen | 465 |
| Mezőgazdasági intézmények | 465 |
| Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok | 465 |
| Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet | 467 |
| Mezőgazadasági szakoktatási intézmények | 468 |
| Felsőfokú szakoktatási intézmények | 468 |
| Középfokú szakoktatási intézmények | 468 |
| Alsófokú szakoktatási intézmények | 469 |
| A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló mérések és számítások | 471 |
| Mértékegységek | 471 |
| Területszámítás | 472 |
| Köbtartalom számítás | 473 |
| Irodalom | 477 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.