kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 365 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9317-09-8 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. Tankönyvi szám: M-111/II. |
| Bevezetés | 7 |
| A gyümölcstermesztés jelentősége, helyzete és fogalma | 7 |
| A gyümölcstermesztés helyzete, a fejlesztés lehetőségei | 9 |
| A gyümölcstermő növények csoportosítása | 10 |
| Csoportosítás külső testalakulás szerint | 10 |
| Csoportosítás növénytani és gyakorlati szempontból | 11 |
| A gyümölcstermő növények részei | 11 |
| A gyökérrendszer | 11 |
| A törzs | 14 |
| A korona és részei | 14 |
| Az ültetési anyag előállítása a faiskolában | 27 |
| Ivaros szaporítási mód | 27 |
| A gyümölcstermő növények alanyai és előállításuk | 29 |
| Csemetenevelés | 29 |
| A gyümölcstermő növények alanyai | 29 |
| Ivartalan szaporítási módok | 31 |
| A növényi szövetek tenyésztése | 35 |
| Szaporítás szövetek és szervek átültetésével | 36 |
| Gyümölcs- faiskolai termékek előállítása | 42 |
| A nemesebb szaporítóanyag előállítása | 42 |
| Csemetetermelés | 42 |
| Oltványnevelés | 43 |
| A bogyós gyümölcsűek szaporítása | 46 |
| Az oltványok kitermelése, tárolása, csomagolása, értékesítése | 47 |
| Faiskolai nyilvántartások | 48 |
| Gyümölcsültetvény létesítése | 50 |
| A termőhelyi adottságok szerepe az ültetvény létesítésében | 50 |
| Gazdasági viszonyok | 54 |
| Ültetési rendszerek, az ültetvény térállása | 55 |
| Az ültetvény telepítésének tervezése | 56 |
| A telepítés előkészítése | 57 |
| A telepítés menete | 59 |
| A telepítést követő munkák | 61 |
| A gyümölcsös gondozása | 63 |
| A gyümölcsfák termőfelületének kialakítása | 63 |
| Az alakító metszés célja | 63 |
| A korona alakítását befolyásoló tényezők | 63 |
| A metsés és a hajlítás elméleti alapjai | 64 |
| A metszés elemei | 65 |
| A hajtások helyzete | 67 |
| A metszés és a hajtás lekötözés időszaka | 68 |
| A metszésmódok hatása a növekedésre | 68 |
| A metszés, a vesszőkötözés, a hajlítás hatása a termőképződésre és a termésre | 69 |
| Termőegyensúly | 69 |
| Koronanevelés és művelési mód | 70 |
| A legelterjedtebb koronaforma kialakítása | 70 |
| A gyümölcsfák termőfelületének fenntartása | 72 |
| A termőfelület fenntartásának módjai | 72 |
| Metszés | 72 |
| Ritkító metszés | 72 |
| Bogyóstermésűek termőkorú metszése | 81 |
| Ifjító metszés | 81 |
| Átoltás | 82 |
| A tő- és gyökérsarjak eltávolítása | 82 |
| A metszés eszközei | 82 |
| A sebkezelés | 83 |
| Nyesedék eltávolítása | 83 |
| Gyümölcsritkítás, termésszabályozás | 83 |
| A gyümölcsös trágyázása, talajművelése, öntözése | 85 |
| A gyümölcsös trágyázása | 85 |
| A trágyázás célja, a tápanyagellátást befolyásoló tényezők | 85 |
| A gyümölcstermő növények tápanyag szükséglete | 86 |
| A tápanyag ellátottság hatása a gyümölcs minőségére | 87 |
| A gyümölcsös trágyázásának ideje, módjai | 90 |
| Műtrágyázás | 91 |
| A gyümölcsös talajművelése és talajápolása | 94 |
| A talajművelés célja és feladata | 94 |
| A talajművelés módja | 94 |
| A gyümölcsös öntözése | 99 |
| A gyümölcstermő növények vízigénye | 99 |
| Az öntözés időpontjai | 100 |
| Öntözési célok a gyümölcstermesztésben | 100 |
| Öntözési módok a gyümölcstermesztésben | 101 |
| A gyümölcsös növényvédelme | 104 |
| A növény károsodása | 104 |
| Élettelen nem fertőző okok | 104 |
| Élő fertőző okok által kiváltott növénykárosodások | 106 |
| A károsítók elleni védekezés módjai | 108 |
| Az integrált gyümölcstermesztés | 111 |
| A kórokozók előrejelzése | 111 |
| A kártevők előrejelzése | 111 |
| A gyümölcs betakarítása | 113 |
| A gyümölcs érettsége és szedési ideje | 113 |
| A szedés időpontját befolyásoló és meghatározó tényezők | 114 |
| A szüret előkészítése, szervezése | 114 |
| A gyümölcs kézi szedése | 115 |
| A gyümölcs kézi és gépi mozgatása | 116 |
| A betakarítás eszközei | 116 |
| A gyümölcs áruvá készítése | 119 |
| A gyümölcs csomagolása | 121 |
| A gyümölcs tárolása | 122 |
| Az almagyümölcsűek termesztése | |
| Az alma termesztése | 127 |
| Az almatermesztés jelentősége, jellemzése | 127 |
| Az almatermesztés tájai | 127 |
| Az almaültetvény létesítése | 127 |
| A fajtákról általában | 128 |
| Az alma telepítési rendszerei és művelési módjai | 130 |
| Koronaformák | 131 |
| Az alma karcsúorsó kialakítása | 132 |
| Karcsú- (szabad) orsó kialakítása | 133 |
| Az alma- és a körtegyümölcsös támberendezése | 134 |
| A termőre fordulás gyorsítása | 135 |
| Az alma termesztéstechnológiája | 136 |
| A termő almafák metszése | 136 |
| A metszés gyakorlata | 137 |
| A metszés időpontja | 137 |
| A nyesedék eltávolítása | 138 |
| Sebkezelés | 138 |
| Vegyszeres növekedés- és termésszabályozás | 138 |
| Az alma tápanyagellátása | 139 |
| A műtrágyázás | 139 |
| A szerves trágyázás | 139 |
| Az alma talajművelése | 140 |
| Az alma öntözése | 140 |
| Az alma növényvédelme | 141 |
| Betakarítás | 145 |
| Áruvá készítés | 146 |
| Az alma tárolása | 146 |
| Az alma ipari feldolgozása | 147 |
| A körte termesztése | 149 |
| A körtetermesztés jelentősége, helyzete | 149 |
| A termesztés feltételei, termőtájai | 150 |
| Körtefajták, fajtahasználat, fajtatársítás | 150 |
| Alanyok | 150 |
| A körte telepítési és művelési rendszerei | 151 |
| A körtetermesztés technológiája | 152 |
| A termőfelület kialakítása, fenntartása | 152 |
| Talajművelés | 153 |
| Tápanyag-utánpótlás | 153 |
| Öntözés | 154 |
| A körte növényvédelme | 154 |
| A körte betakarítása, áruvá készítése, tárolása és feldolgozása | 157 |
| Betakarítás | 157 |
| Áruvá készítés | 158 |
| Feldolgozás | 158 |
| A birs termesztése | 160 |
| A birstermesztés jelentősége | 160 |
| A birstermesztés feltételei | 160 |
| Birsfajták, fajtatársítás | 160 |
| A birstermesztés technológiája | 161 |
| Betakarítás | 161 |
| Tárolás | 161 |
| Feldolgozás | 162 |
| A naspolya termesztése | 163 |
| A naspolyatermesztés jelentősége | 163 |
| A termesztés feltételei | 163 |
| A naspolyatermesztés technológiája | 163 |
| A csonthéjas gyümölcsűek termesztése | |
| Az őszibarack termesztése | 167 |
| Az őszibarack-termesztés jelentősége és feltételei | 167 |
| Az őszibarack termőtájai | 167 |
| Az őszibarack-gyümölcsös telepítése | 168 |
| A fontosabb őszibarack fajták és használatuk | 168 |
| Az őszibarack telepítési módja és művelési rendszerei | 168 |
| Az őszibarack koronaformái | 169 |
| Az őszibarack termesztéstechnológiája | 171 |
| A termő őszibarackfák metszése | 171 |
| Fásmetszés | 171 |
| Ifjítás | 172 |
| Zöldmetszés | 172 |
| Termésszabályozás | 173 |
| A csonthéjas gyümölcsösök ápolása | 174 |
| Talajművelés | 174 |
| Öntözés | 174 |
| Tápanyag ellátás | 175 |
| Az egyes csonthéjas gyümölcsfajok tápanyag igénye | 175 |
| A csonthéjas gyümölcsösök pótlása | 176 |
| Az őszibarack növényvédelme | 176 |
| Betakarítás, áruvá készítés, feldolgozás | 178 |
| Betakarítás | 178 |
| Áruvá készítés | 179 |
| Az őszibarack tárolása | 179 |
| Az őszibarack ipari feldolgozása | 180 |
| Kajszi termesztése | 182 |
| A kajszi termesztés jelentősége | 182 |
| A kajszi termesztés feltételei | 182 |
| A kajszi gyümölcsös telepítése | 183 |
| Alany- és fajta használat | 183 |
| A kajszi telepítés módja és művelési rendszerei | 184 |
| Koronaalak | 184 |
| A kajszi termesztéstechnológiája | 184 |
| A fiatal- és termő fák metszése | 184 |
| Gyümölcsritkítás | 185 |
| A kajszi növényvédelme | 185 |
| Betakarítás, áruvá készítés, tárolás, feldolgozás | 186 |
| Betakarítás | 186 |
| Áruvá készítés | 186 |
| Tárolás | 188 |
| A kajszi ipari feldolgozása | 188 |
| A cseresznye és meggy termesztése | 190 |
| A cseresznye- és a meggytermesztés jelentősége | 190 |
| A csersznye- és a meggytermesztés feltételei, termőtájai | 190 |
| A cseresznye és meggy alany- és fajtahasználata | 191 |
| Alanyhasználat | 191 |
| Fajtahasználat | 191 |
| Termékenyülés, fajtatársítás | 191 |
| A cseresznye és a meggy telepítési rendszere és művelési módja | 192 |
| Koronaalak, metszés | 192 |
| A gyümölcskötődés vegyszeres serkentése | 193 |
| A cseresznye és a meggy növényvédelme | 194 |
| Termés betakarítás | 195 |
| Szedés, osztályozás | 195 |
| Gépi betakarítás | 195 |
| Tárolás | 195 |
| A cseresznye és meggy feldolgozása | 196 |
| A szilva termesztése | 198 |
| A szilvatermesztés jelentősége | 198 |
| A szilvatermesztés feltételei, termőtájai | 198 |
| Alany- és fajtahasználat | 198 |
| Alanyai | 198 |
| Fajtái | 199 |
| A szilva telepítési rendszer és művelési módjai | 199 |
| Koronaalak, metszés | 199 |
| Gyümölcsritkítás | 200 |
| A szilva növényvédelme | 200 |
| A termés betakarítása, osztályozása, csomagolása, tárolása | 201 |
| Betakarítás | 201 |
| Osztályozás | 202 |
| Csomagolás | 202 |
| Tárolás | 202 |
| A szilva feldolgozása | 202 |
| A héjasgyümölcsűek termesztése | |
| A dió termesztése | 207 |
| A dió táplálkozási és gazdasági jelentősége | 207 |
| A diótermesztés feltételei | 207 |
| Diófajták és alanyhasználat | 208 |
| Telepítési- és művelési rendszer | 209 |
| A diófa metszése | 209 |
| Talajművelés, öntözés | 210 |
| A dió növényvédelme és gyomirtása | 211 |
| Termés betakarítás, tárolás | 212 |
| A dió feldolgozása | 214 |
| Mandula termesztése | 215 |
| A mandula táplálkozási és gazdasági jelentősége | 215 |
| A mandula termesztés feltételei | 215 |
| Mandulafajták és alanyhasználat | 216 |
| Koronaforma, ültetési rendszer | 216 |
| A mandula metszése | 217 |
| Talajművelés és trágyázás | 217 |
| A mandula növényvédelme | 217 |
| Termés betakarítás, tárolás | 219 |
| A mandula feldolgozása | 219 |
| Mogyoró termesztése | 221 |
| A mogyoró táplálkozási és gazdasági jelentősége | 221 |
| A mogyorótermesztés feltételei | 221 |
| Mogyorófajták és alanyhasználat | 221 |
| Metszés | 222 |
| Talajművelés, trágyázás, növényvédelem | 222 |
| A termés betakarítása, tárolása | 224 |
| Gesztenye termesztése | 226 |
| A gesztenye táplálkozási és gazdasági jelentősége | 226 |
| A gesztenye termesztés feltételei | 225 |
| Gesztenyefajták és alanyhasználat | 225 |
| Koronaforma, ültetési rendszer, metszés | 226 |
| Talajművelés, trágyázás, növényvédelem | 226 |
| Termés-betakarítás, tárolás | 227 |
| A bogyós gyümölcsűek termesztése | |
| A bogyós gyümölcsűek általános jellemzése | 231 |
| Málna termesztése | 231 |
| A málna táplálkozási és gazdasági jelentősége | 231 |
| A málna biológiája | 232 |
| Málnafajták | 234 |
| Telepítési rendszer és művelési mód | 234 |
| Ültetés | 236 |
| Metszés | 236 |
| Talajművelés, vegyszeres gyomirtás | 237 |
| Tápanyag ellátás | 238 |
| A málna növényvédelme | 238 |
| Termés betakarítás, tárolás | 240 |
| A málna feldolgozása | 240 |
| Szamóca termesztése | 242 |
| A szamóca táplálkozási és gazdasági jelentősége, jellemzése | 242 |
| A szamóca termesztés feltételei, termőtájak | 242 |
| A szamóca biológiája | 242 |
| Szamócafajták | 243 |
| Telepítési rendszer és művelési mód | 243 |
| A szamóca szaporítása | 243 |
| Terület-előkészítés, ültetés | 244 |
| Talajművelés, vegyszeres gyomirtás | 245 |
| Indázás | 246 |
| Tápanyag ellátás | 246 |
| Öntözés | 246 |
| A szamóca növényvédelme | 247 |
| Termés betakarítás, osztályozás, tárolás | 247 |
| A szamóca feldolgozása | 248 |
| Ribiszke termesztése | 249 |
| A ribiszke táplálkozási és gazdasági jelentősége | 249 |
| A ribiszke termesztés feltételei, termőtájak | 249 |
| A ribiszke és köszméte biológiája | 249 |
| Ribiszkefajták | 250 |
| Telepítési rendszer és művelésmód | 250 |
| Ribiszkeültetvény létesítése | 251 |
| Metszés | 251 |
| Talajművelés, tápanyagellátás, öntözés | 251 |
| Termés betakarítás, tárolás | 252 |
| A ribiszke feldolgozása | 253 |
| Köszméte termesztése | 255 |
| A köszméte termesztés feltételei, termőtájak | 255 |
| Telepítési rendszer és művelési mód | 255 |
| Köszmétefajták, fajtatársítás | 256 |
| Metszés, alakítás | 256 |
| Talajművelés, tápanyag ellátás | 258 |
| A ribiszke és köszméte növényvédelme | 258 |
| Termés betakarítás, tárolás | 259 |
| A köszméte feldolgozása | 259 |
| Ribiszke-köszméte fajhibridek | 259 |
| Szeder | 260 |
| Szedermálna | 261 |
| Szőlőtermesztés | |
| Bevezetés | 265 |
| A szőlőnövény részei | 268 |
| A gyökérzet | 268 |
| A tőke föld feletti részei | 269 |
| Fás részek | 269 |
| Zöld részek | 272 |
| A szaporítás | 273 |
| Az alanyvessző termesztése | 274 |
| A vesző betakarítása | 276 |
| Az európai vessző előállítása | 276 |
| A vessző begyűjtése | 276 |
| Az európai- és alanyvesszők feldolgozása | 277 |
| A szaporítóanyag tárolása | 277 |
| Gyökeres európai és alanyvesszők előállítása | 278 |
| Gyökereztető iskola terület-megválasztása, talaj-előkészítés | 278 |
| A vesszők előkészítése | 278 |
| Az iskolázási módok | 279 |
| A gyökereztető iskola kezelése | 280 |
| A gyökeres vesszők felszedése az iskolából | 280 |
| A gyökeres vesszők osztályozása | 280 |
| A gyökeres szőlőoltvány | 280 |
| Az alanyvesszők előkészítése | 281 |
| Az oltványvesszők előkészítése | 282 |
| Kézben oltás, angolnyelves párosítás | 282 |
| Gépi oltás | 283 |
| Az előhajtatás előkészítése | 283 |
| Az előhajtatás | 284 |
| Az oltványok iskolázása | 285 |
| Az oltványiskola kezelése | 285 |
| Az oltvány kitermelése | 286 |
| A telepítés | 288 |
| A telepítés természeti és közgazdasági feltételei | 288 |
| Az éghajlat hatása a szőlőtermesztésre | 288 |
| A talaj hatása a szőlőtermesztésre | 291 |
| Előkészítés | 292 |
| Telepítési terv | 292 |
| Telepítési engedély | 293 |
| A fajták megválasztása | 294 |
| Tereprendezés | 294 |
| Talajmintavétel | 294 |
| Talaj-előkészítés | 294 |
| A táblák kitűzése | 295 |
| Az ültetés | 295 |
| A szaporítóanyag | 295 |
| A szaporítóanyag előkészítése ültetéshez | 295 |
| Az ültetés ideje, mélysége | 296 |
| Ültetés gödörbe | 296 |
| Ültetés kézi fúróval | 297 |
| Ültetés hidrofúróval | 298 |
| Ültetés fóliatakarással | 298 |
| A befejező munkák | 298 |
| A telepítés gondozása | 298 |
| A tőkeművelési módok | 300 |
| Fejművelés | 300 |
| Bakművelés | 300 |
| Alacsony- és középmagas kordonművelés | 301 |
| Ernyőművelés | 302 |
| Az egyesfüggöny-tőkeművelési mód | 302 |
| A magaskordon-művelés | 303 |
| Metszés | 305 |
| A termő szőlő metszése | 305 |
| Alapfogalmak | 305 |
| Metszésmódok | 305 |
| A metszés ideje | 307 |
| Alakító metszés | 308 |
| A termő szőlő metszése | 308 |
| A venyige eltávolítása | 308 |
| A szőlő zöldmunkái | 309 |
| A zöldmunka fogalma, célja, jelentősége | 309 |
| A hajtásválogatás | 309 |
| A kötözés | 310 |
| Hajtásrögzítés huzalos támasz mellett | 310 |
| Csonkázás | 312 |
| Hónaljazás | 312 |
| A termő hajtások bekurtítása | 312 |
| Fürt ritkítás | 312 |
| Levelezés | 312 |
| Gyűrűzés | 312 |
| Talajművelés és talajerő-gazdálkodás | 313 |
| A széles sorközök művelése | 313 |
| Hagyományos talajmunkák | 313 |
| A szerves- és műtrágyázás | 314 |
| Alaptrágyázás | 314 |
| Fenntartó vagy kiegészítő trágyázás | 314 |
| A trágyák felhasználása | 315 |
| A szőlőnövény védelme | 315 |
| A betakarítás | 319 |
| Szüreti előkészületek | 319 |
| A szüret | 322 |
| A borszőlő | 322 |
| A csemegeszőlő | 322 |
| A borszőlő feldolgozása | 322 |
| A vörösborszőlő feldolgozás sajátosságai | 324 |
| Must- és borkezelés | 326 |
| Az erjedés | 326 |
| Egyszerű kezelés | 327 |
| Feltöltés vagy töltögetés | 327 |
| A kénezés | 328 |
| Fejtések | 328 |
| Iskolázó kezelések | 329 |
| Függelék | |
| Zöldségfajták | 335 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.