kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 539 oldal |
| Sorozatcím: | Mezőgazdasági szakmunkásképzés tankönyvei |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-230-582-5 |
| Megjegyzés: | 141 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
| Perjés László: Kertészeti alapismeretek | 3 |
| Kertészeti termesztés fogalma | 5 |
| Kertészeti termesztés ágazatai | 5 |
| Kertészeti termesztés népgazdasági jelentősége | 6 |
| A zöldségtermesztő üzem | 7 |
| Az üzem általános jellemzése | 7 |
| A külterjes üzem jellemzői | 7 |
| A belterjes üzem jellemzői | 8 |
| Az üzem részei és berendezéseinek csoportosítása | 8 |
| Az üzem, az üzemrészek és a berendezések elhelyezése | 9 |
| Az üzem elhelyezése | |
| Üzemrészek elhelyezése | 10 |
| Berendezések elhelyezése | 10 |
| Termesztő berendezések | 12 |
| Növényágyak típusai | 12 |
| Növényágyak részei | 14 |
| Növényházak típusai | 15 |
| Szaporítóházak | 16 |
| Hajtatóházak | 18 |
| Növényágyak, növényházak felszerelései, berendezései | 19 |
| Takaró | 20 |
| Árnyékoló | 20 |
| Levegőzőfa | 21 |
| Növényasztalok | 21 |
| Szellőzőberendezés | 21 |
| Öntözőberendezés | 22 |
| Fénypótló berendezés | 22 |
| Növényágyak, növényházak fűtésmódjai | 22 |
| Meleg- és langyoságyak fogalma, készítése | 25 |
| Hideg- és szabadföldi növényágyak fogalma, készítése | 28 |
| Termesztő berendezések, felszerelések karbantartása | 29 |
| Zöldségtermesztő üzemi raktárak és színek | 31 |
| Szerszámraktár | 31 |
| Méregraktár | 31 |
| Műtrágyaraktár | 31 |
| Földraktár | 32 |
| Tároló színek | 32 |
| Terményelőkészítő- és csomagoló színek | 32 |
| Zöldségtermesztő üzem tároló helyiségei | 33 |
| Termesztéshez szükséges edények | 33 |
| Kéziszerszámok és eszközök | 36 |
| Talajművelő szerszámok | 36 |
| Vetés, ültetés eszközei | 39 |
| Öntözés eszközei | 41 |
| Terményszedés eszközei | 43 |
| Válogatás, csomagolás eszközei | 44 |
| Termesztéshez szükséges földnemek | 47 |
| A gyümölcstermesztő üzem, annak berendezései, felszerelései | 49 |
| Az üzem általános jellemzése, formái | 49 |
| Faiskola és részei | 50 |
| A faiskola kiegészítő részei | 52 |
| Termesztéshez szükséges berendezések, épületek, építmények | 52 |
| Gyümölcstárolás építményei, épületei | 55 |
| Termesztéshez szükséges szerszámok, eszközök | 59 |
| Kézi talajművelés szerszámai | 59 |
| Kézi ültető szerszámok | 59 |
| Fanevelő és kéregápoló szerszámok | 62 |
| A szedés edényei és eszközei | 65 |
| Szedőedények | 65 |
| Szedési eszközök | 68 |
| Osztályozás, csomagolás, szállítás eszközei, anyagai | 70 |
| Az osztályozás eszközei | 70 |
| Csomagolás eszközei, anyagai | 71 |
| A gyümölcstárolás edényei és anyagai | 74 |
| A szőlőtermesztő üzem, annak berendezései, felszerelései | 75 |
| Az üzem általános jellemzése, formái | 75 |
| Termesztéshez szükséges berendezések, épületek, építmények | 77 |
| Csemegeszőlő-csomagoló helyiség | 78 |
| Szőlő-eltartó helyiség | 78 |
| A borszőlő feldolgozásához szükséges építmények | 79 |
| Termesztéshez szükséges eszközök és anyagok | 82 |
| A szőlőszüret eszközei és edényei | 83 |
| A borszőlő szállítóedényei | 84 |
| Erjesztés, borkezelés, tárolás edényei | 85 |
| Hordók | 85 |
| Fejtőedények | 87 |
| Pinceműveletek eszközei | 89 |
| Csemegeszőlő csomagolás eszközei, anyagai | 91 |
| A dísznövénytermesztő üzem, annak berendezései, felszerelései | 94 |
| Dísznövénytermesztő üzem jellemzése | 94 |
| A dísznövénytermesztő üzem típusai | 95 |
| Dísznövénytermesztő üzem berendezései | 97 |
| Növényágyak, növényházak fűtése | 97 |
| Növényágyak, növényházak berendezései | 98 |
| Termesztéshez szükséges edények | 99 |
| Termesztéshez szükséges eszközök, szerszámok | 100 |
| Termesztéshez szükséges földnemek | 100 |
| A csomagolás eszközei, anyagai | 101 |
| A növények szaporítása | 102 |
| A szaporítás fogalma, jelentősége | 103 |
| Ivaros szaporítás | 105 |
| A vetőmag tulajdonságai | 105 |
| A vetőmag használati értéke | 107 |
| Ivartalan szaporítás | 108 |
| Szaporítási módok természetes úton fejlődött növényi részek leválasztásával | 108 |
| Szaporítás növényi részek meggyökereztetésével | 110 |
| Ivartalan szaporítás szövetátültetéssel, ránövesztéssel | 115 |
| Szabó Károly: Földműveléstan | 125 |
| Éghajlati alapismeretek | 127 |
| A meteorológia és agrometeorológia tárgya és feladata | 127 |
| A légkör anyaga, alkotórészei, méretei | 128 |
| Légköri elemek | 131 |
| A napsugárzás | 131 |
| A léghőmérséklet | 135 |
| A levegő nedvessége | 141 |
| A légnyomás | 144 |
| A levegő áramlása | 146 |
| Felhő, köd, csapadék | 147 |
| A talaj hőmérséklete | 148 |
| Éghajlati övezetek | 150 |
| Magyarország éghajlatának főbb vonásai | 151 |
| Csapadékeloszlás, szélviszonyok, napsütéses órák száma | 152 |
| Az időjárás előrejelzése | 155 |
| Tavaszi fagyok és védekezési lehetőségek | 156 |
| Talajtani alapismeretek | 158 |
| A talaj fogalma és keletkezése | 158 |
| A talaj képződése | 159 |
| A talaj alkotórészei | 162 |
| A talaj élő alkotóelemei | 163 |
| A talajélettelen alkotóelemei | 164 |
| Talajkolloidok | 165 |
| A talaj fontosabb tulajdonságai | 168 |
| A talaj összetétele | 168 |
| A talaj kötöttsége | 169 |
| A talaj szerkezete | 170 |
| A talaj kémhatása | 172 |
| A talaj kémhatásának pH értéke | 174 |
| A talaj rétegezettsége | 175 |
| Talajszelvény-viszgálat és mintavétel | 178 |
| A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodása | 180 |
| A talaj vízgazdálkoása | 180 |
| A talaj levegőgazdálkodása | 181 |
| A talaj hőmérséklete | 183 |
| A talaj tápanyaggazdálkodása | 184 |
| A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodásának összefüggései | 186 |
| A hazai talajtípusok | 187 |
| A talajjavítás jelentősége és módszerei | 190 |
| Talajtérképek | 192 |
| A trágyázás | 194 |
| A trágyázás célja és jelentősége | 194 |
| Trágyák csoportosítása | 195 |
| Szervestrágyák | 196 |
| Műtrágyák | 209 |
| A talajművelés | 226 |
| A talajművelés célja és alapelvei, a talajművelés alapműveletei | 226 |
| A talaj fordítása | 227 |
| Talaporhanyítás, lazítás | 234 |
| A talaj keverése, tömörítése és egyengetése | 238 |
| Talajművelési rendszerek | 241 |
| Öntözési alapismeretek | 254 |
| Az öntözés jelentősége | 254 |
| Az öntözővíz minősége | 256 |
| Öntözővíznyerési lehetőségek | 257 |
| A talajvíz és hasznosítása | 258 |
| Az éghajlati tényezők szerepe az öntözésben | 260 |
| Az öntözés talajtani vonatkozásai | 262 |
| Az öntözés hatása a talajra | 263 |
| A talaj víztartalmának megállapítása, az öntözővíz mennyiségének kiszámítása | 265 |
| Az öntözés időpontjának meghatározása | 267 |
| Öntözési célok | 268 |
| Az öntözés módjai | 270 |
| Öntözőberendezések karbantartása és tárolása | 281 |
| Ültetvények öntözése | 282 |
| Dr. Kaiser Géza: Üzemi ismeretek és a főbb kertészei munkafolyamatok szervezése | 285 |
| Általános üzemi ismeretek | 287 |
| A mezőgazdasági (kertészeti) termelés helye a népgazdaságban | 287 |
| A mezőgazdasági termelés szervezeti egységei | 288 |
| A mezőgazdasági üzemek csoportosítása | 288 |
| A mezőgazdasági termelésre ható tényezők | 290 |
| Természeti tényezők | 291 |
| Közgazdasági viszonyok | 292 |
| A mezőgazdasági üzemek sajátosságai | 292 |
| A mezőgazdasági üzemek szerkezete | 293 |
| Művelési ágak | 293 |
| Az üzemágak fogalma, csoportosítása | 295 |
| A mezőgazdasági üzemek szervezete, irányítása | 297 |
| A mezőgazdasági üzem termelőeszközei | 299 |
| Munkaerőgazdálkodás a mezőgazdasági üzemekben | 303 |
| Az állami gazdaságok | 313 |
| Mezőgazdasági termelőszövetkezetek | 320 |
| Anyaggazdálkodás | 335 |
| A zöldségtermesztés és főbb munkafolyamatainak szervezése | 344 |
| A zöldségtermesztés üzemtípusai és művelési módjai | 344 |
| A palántanevelés szervezése | 345 |
| A gyümölcstermesztés főbb munkafolyamatainak szervezése | 374 |
| A gyümölcsös területének előkészítése | 374 |
| A telepítés szervezése | 375 |
| Területbeosztás, fahelyek kitűzése | 375 |
| A gyümölcsfák ültetése, pótlása | 377 |
| A szőlőtermesztés főbb munkafolyamatainak szervezése | 410 |
| Az anyatelepek munkáinak szervezése | 410 |
| Európai gyökeres vesszők előállítása | 411 |
| Oltványok előállítása | 413 |
| A telepítés előtti munkák szervezése | 414 |
| A telepítés munkafolyamatai | 416 |
| A támberendezések beállítása | 417 |
| Az új telepítések fontosabb munkái | 418 |
| A metszés szervezése | 420 |
| A talajmunkák szervezése | 422 |
| A talajmunkák szervezése | 422 |
| A tápanyagutánpótlás szervezése | 423 |
| A növényvédelem szervezése | 425 |
| A zöldmunkák szervezése | 429 |
| Az öntözés szervezése | 430 |
| A borszőlő szüretelése | 431 |
| A borszőlő feldolgozása | 433 |
| A csemegeszőlő szüretelése | 434 |
| A csemegeszőlő feldolgozása, csomagolása, szállítása | 435 |
| A termelőüzemi borkezelés munkafolyamatai | 436 |
| A szőlőtermesztés munkaszervezete, munkaerőszükséglete | 438 |
| A dísznövénytermesztés főbb munkafolyamatainak szervezése | 441 |
| A dísznövénytermesztés üzemi és szervezeti tagolódása | 441 |
| Üvegházi dísznövények termesztésének szervezése | 442 |
| Időszakos kezelési munkák a dísznövénytermesztő üvegházakban | 446 |
| Díszfaiskola telepítése, ápolása | 455 |
| Díszfaiskola kitermelése, csomagolása, szállítása | 456 |
| Békefi Gusztáv: Munkaegészségtan | 467 |
| A munka biztonságának alapvető feltételei | 469 |
| A munkavédelem fogalma, célja és területei | 469 |
| A baleset fogalma | 469 |
| A munkára való alkalmasság | 470 |
| A biztonsági előírások és feltételek megtartása | 471 |
| Magatartás és rend | 472 |
| Személyi egészségvédelem | 472 |
| Foglalkozási ártalmak és betegségek | 477 |
| Foglalkozási fertőzések | 493 |
| Foglalkozási neurózis, allergia | 494 |
| Általános üzemi munkaegészségügyi követelmények | 495 |
| Műhelyek és munkahelyek egészségi és biztonsági feltételei | 500 |
| A műhelyi munkák biztonsága | 505 |
| Az erő- és munkagépekkel végzett munka biztonsága | 508 |
| Az elektromosság biztonságtechnikája | 515 |
| Tűzelhárítási alapismeretek | 521 |
| Az anyagok és létesítmények tűzveszélyessége | 521 |
| A tűzkárok megelőzésének hatósági és üzemi szervezettsége | 523 |
| A használat fontosabb tűzrendészeti szabályai | 525 |
| A tüzek leküzdése (tűzoltás) | 528 |
| Tűzriadó terv | 528 |
| Tűzkészültségi és tűzfigyelő szolgálat | 529 |
| A tűz oltása | 529 |
| A tűzoltó készülékek használata | 530 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.