kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 275 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-231-026-8 |
| Megjegyzés: | Dr. Dimény Imre szerkesztő által dedikált példány. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó (dr. Dimény Imre) | 9 |
| A kertészeti termelési rendszerek kialakulása (Péter Béla) | |
| Az első kezdeményezések | 11 |
| A termelési rendszerek hivatalos elismerése | 12 |
| A termelési rendszerek szerkezete | 13 |
| Kertészeti termelési rendszerek | 14 |
| A termelési rendszerek kapcsolatai | 16 |
| A termelési rendszerek szakmai ellátottsága és irányítása | 20 |
| A vezetésszervezet | 21 |
| A termelésfejlesztési célkitűzések megalapozása | 22 |
| A taggazdaságok részére nyújtott szolgáltatások | 23 |
| A szolgáltatások díjazása | 24 |
| Műszaki fejlesztés | 24 |
| Zöldségtermelési rendszerek | |
| A zöldségtermelési rendszerek megalakulásának előzményei (Víg Péterné dr.) | 27 |
| A zöldségtermesztés jellegének megváltozása | 27 |
| Integrációs törekvések a zöldségtermesztésben | 29 |
| A termelési rendszerek tevékenysége (Víg Péterné dr.) | 30 |
| Termelési volumen | 31 |
| Táj- és üzemi koncentráció | 34 |
| Szervezet, kapcsolati formák | 36 |
| Szolgáltatások és kötelezettségek | 38 |
| Szántóföldi zöldségtermelési rendszerek (Víg Péterné dr.) | 39 |
| Zöldborsótermelés | 39 |
| Zöldbabtermelés | 49 |
| Paradicsomtermelés | 56 |
| Fűszerpaprika-termelés (Erdész Ferencné) | 69 |
| Gyökérzöldség-termelés (dr. Kolozsvári Béla) | 86 |
| Vöröshagyma-termelés (dr. Kolozsvári Béla) | 93 |
| Zöldségtermesztés fedett felületen (dr. Winkler Katalin) | 104 |
| Zöldséghajtatás | 104 |
| Gombatermelés | 113 |
| Zöldségvetőmag Termelési Modelltársulás (Tompos Lajos) | 119 |
| Gyümölcstermelés rendszerek (dr. Z. Kiss László) | |
| A gyümölcstermelési rendszerek jelentősége | 131 |
| A gyümölcstermelési rendszerek fontosabb jellemzői | 132 |
| A gyümölcstermelési rendszerek területe | 132 |
| A termelési rendszerek ültetvényei | 137 |
| Az állóeszköz-ellátottság | 142 |
| A gyümölcstermelési rendszerek szakember-ellátottsága | 144 |
| Az állandó dolgozók és a szakmunkások létszáma | 147 |
| Az időszaki dolgozók létszáma | 148 |
| Az értékesítés | 149 |
| Almatermelés a rendszerekben | 150 |
| Az alma átlagtermése a rendszerszervező gazdaságokban | 150 |
| Az alma átlagtermése a termelési rendszerekben | 151 |
| A termésátlagot befolyásoló tényezők | 153 |
| A faj- és fajtaösszetétel tervezése lineáris programozással | 159 |
| Az alma értékesítése | 162 |
| Az almatermelés költsége | 166 |
| Az almatermelés nyeresége | 173 |
| A tárolás szerepe, jelentősége az almatermelésben | 177 |
| Körtetermelés | 187 |
| A körtetermelés jövedelme | 188 |
| A csonthéjasok termelése a rendszerekben | 188 |
| A hozamok alakulása | 190 |
| A fajtakérdés | 192 |
| A termelés költség- és jövedelemviszonyai | 194 |
| A rázógépes betakarítás és jövedelmezősége | 199 |
| A bogyósgyümölcsűek termelése a rendszerekben | 201 |
| A fajtakérdés | 202 |
| Költség- és jövedelemviszonyok a bogyósok termelésében | 204 |
| Egyszerű együttműködések a gyümölcstermelésben | 208 |
| Az együttműködések területe | 209 |
| A termelés jövedelmezősége az együttműködésekben | 210 |
| A különböző gyümölcsfajok jövedelmezőségének összehasonlítása | 214 |
| A gyümölcstermelési rendszerek eredményei és továbbfejlesztésük | 216 |
| A műszaki fejlesztés kérdései a rendszerekben | 216 |
| A gyümölcstermelési rendszerek vezetésszervezete | 218 |
| A gyümölcstermelés hatékonyságának változása a rendszerekben | 219 |
| A gyümölcstermelési rendszerek eredményeinek, problémáinak összefoglalása | 225 |
| Szőlő- és bortermelési rendszerek (Klenczner Andrásné dr.) | |
| Az integráció alapvető ismérvei | 228 |
| A területi elv | 228 |
| A kapacitások gazdaságos kihasználása | 228 |
| A kiegyenlített jövedelmezőségi szint | 229 |
| A szőlő- és bortermelési rendszerek működésének mechanizmusa | 230 |
| A szőlő- és bortermelési rendszerekkel szemben támasztott követelmények | 233 |
| A teljes vertikum | 234 |
| A megfelelő termelési színvonal | 234 |
| Szakosodás és üzemi koncentráció | 238 |
| A szőlő- és bortermelési rendszerek tevékenysége | 240 |
| A rendszerközpont és a taggazdaságok közötti kapcsolati formák | 241 |
| A szőlő- és bortermelési rendszerek szervezete | 243 |
| A szőlő- és bortermelési rendszerek tevékenységének értékelése | 245 |
| A termelési rendszerek területének változása | 245 |
| A vertikális kapcsolatok alakulása a szőlő- és bortermelési rendszerekben | 249 |
| Az elért termelési eredmények | 251 |
| A szőlőtermelés költség- és jövedelemviszonyainak alakulása | 254 |
| A szőlőtermelési technológiák értékelése | 258 |
| A szőlőtermelési technológiák műszaki fejlesztése | 267 |
| A termelési rendszerek borászati tevékenysége | 269 |
| Az alkalmazott technológiák jellemzése | 270 |
| A borászat és a palackos bor költségei | 271 |
| Irodalom | 275 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.