kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 532 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9185-83-x |
| Megjegyzés: | Tankönyvi száma: EK-100. |
| Szakmai számítások, piacismeret | |
| Bevezető | 21 |
| Mérés, mennyiség, mértékegység | 23 |
| A gyakorlatban használt mértékegységek | 23 |
| Síkidomok kerülete és területe | 24 |
| Vetésterület kiszámítása | 27 |
| Gyakorlati térfogatszámítások | 27 |
| Növénytermesztési számítások | 32 |
| Szántóföldi növényfajok vetőmagszükséglete | 32 |
| Kertészeti növényfajok vetőmagszükséglete | 34 |
| Palántamennyiség kiszámítása | 34 |
| A vállalkozás | 36 |
| A mezőgazdasági vállalkozások működési formái, jellemzőik | 36 |
| Az üzleti ötlet megvalósíthatósága | 42 |
| Személyes pénzügyi helyzet | 43 |
| A vállalkozás színtere: a piac | 45 |
| A piac fogalma és tényezői | 45 |
| A kereslet és kínálat nagyságát befolyásoló tényezők | 46 |
| A piac működése | 47 |
| A piacra kínált áru, élő állat előkészítése | 50 |
| A gazdálkodáshoz kapcsolódó fogalmak | 53 |
| Termelési költség, önköltség, árbevétel, nyereség | 53 |
| A termelés eredményeinek kiszámítása | 56 |
| Számvitel, ügyvitel, ellenőrzés | 61 |
| Nyilvántartási, anyagkönyvelési, leltározási kötelezettség | 61 |
| Adózási és társadalombiztosítási ismeretek | 62 |
| A bizonylatok kitöltésének szabályai | 72 |
| A mezőgazdasági termékértékesítési szerződéskötés szabályai | 73 |
| Szakkifejezések jegyzéke | 78 |
| Felhasznált és javasolt irodalom | 79 |
| Növénytermesztés | |
| Bevezetés | 83 |
| Talajtan | 85 |
| A talaj kialakulása | 85 |
| A talaj fizikai tulajdonságai | 86 |
| A talaj kémiai tulajdonságai | 90 |
| A talaj biológiai tulajdonságai | 90 |
| Hazánk főbb talajtípusai | 90 |
| Tápanyagutánpótlás | 93 |
| Szerves trágyák | 94 |
| Műtrágyák | 99 |
| A műtrágyák felhasználása | 102 |
| Talajművelés | 106 |
| A talajművelés alapműveletei | 106 |
| Talajművelési rendszerek | 113 |
| Öntözési alapismeretek | 122 |
| A víz szerepe a növények életében | 122 |
| Öntözési módok | 123 |
| Gabonafélék termesztése | 128 |
| Az őszi búza termesztése | 128 |
| A kukorica termesztése | 133 |
| Hüvelyes növények termesztése | 142 |
| A borsó termesztése | 142 |
| A bab termesztése | 146 |
| A szója termesztése | 148 |
| A gyökér- és gumós növények termesztése | 151 |
| A cukorrépa termesztése | 151 |
| A burgonya termesztése | 155 |
| Ipari növények termesztése | 158 |
| A napraforgó termesztése | 158 |
| A káposztarepce termesztése | 160 |
| Szálastakarmányok termesztése | 163 |
| A lucerna termesztése | 163 |
| Keveréktakarmányok termesztése | 167 |
| Gyepgazdálkodási ismeretek | 169 |
| A gyepgazdálkodás jelentősége | 169 |
| Felhasznált és javasolt irodalom | 174 |
| Kertészet | |
| Előszó | 177 |
| Általános zöldségtermesztési ismeretek | 179 |
| A zöldség- zöldségtermesztés fogalma, jellemzői, csoportosítása | 179 |
| A zöldségnövények felépítése-, csoportosítása gyakorlati szempontból környezeti igény szerint | 180 |
| A zöldségfélék termesztésének tárgyi feltételrendszere | 182 |
| A zöldségfélék szaporítása | 186 |
| A termesztés helyének kiválasztása és előkészítése | 191 |
| A zöldségfélék ápolása | 196 |
| A zöldségfélék betakarítása | 201 |
| A zöldségfélék áru előkészítése, tárolása | 202 |
| Zöldségtermesztési technológiák | 206 |
| A burgonyafélék termesztése | 206 |
| A káposztafélék termesztése | 210 |
| A kabakosok termesztése | 213 |
| A gyökérzöldségfélék termesztése | 216 |
| A hagymafélék termesztése | 222 |
| Általános gyümölcstermesztési ismeretek | 227 |
| A gyümölcstermesztés jelentősége, helyzete | 227 |
| A gyümölcstermő növények csoportosítása | 227 |
| A gyümölcstermő növények részei | 229 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása | 236 |
| A gyümölcsös gondozása | 242 |
| A gyümölcs betakarítása | 246 |
| A gyümölcs árúvá készítése, tárolása | 248 |
| Gyümölcstermesztési technológiák | 254 |
| Az almagyümölcsűek termesztése | 254 |
| A csonthéjas gyümölcsűek termesztése | 259 |
| A bogyós gyümölcsűek termesztése | 265 |
| Általános szőlőtermesztési ismeretek | 272 |
| A szőlőnövény részei, környezeti igénye | 272 |
| A szaporítás | 276 |
| A szőlő művelés- és metszésmódja | 282 |
| A csemege- és borszőlő betakarítása | 287 |
| A szőlő feldolgozása, alapvető pinceműveletek | 291 |
| A fehér- és vörösborszőlő feldolgozása | 291 |
| Felhasznált és javasolt irodalom | 297 |
| Állattenyésztés | |
| Bevezetés | 301 |
| Az állati szervezet felépítése | 303 |
| Az állati szervezet kémiai felépítése | 303 |
| Az állati szervezet biológiai felépítése | 303 |
| Általános állattenyésztés | 316 |
| Alapfogalmak | 316 |
| Az értékmérő tulajdonságok | 317 |
| A gazdasági állatok tenyésztése | 319 |
| Takarmányozástan | 323 |
| A víz és a szárazanyag | 323 |
| A zsírok | 324 |
| A szénhidrátok | 324 |
| A fehérjék | 324 |
| A biológiailag ható szerves anyagok | 324 |
| Az ásványi anyagok | 327 |
| A takarmányok csoportosítása | 327 |
| A takarmányok tartósítása, tárolása | 332 |
| A szarvasmarha tenyésztése | 335 |
| A szarvasmarha elnevezése kor, ivar, hasznosítás szerint | 335 |
| A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 335 |
| A szarvasmarha fajták csoportosítása, általános jellemzők | 340 |
| A szarvasmarha szaporítása | 341 |
| A szarvasmarha tartása | 345 |
| Tejgazdaságtan | 356 |
| A tej összetétele | 356 |
| A tej elsődleges kezelése | 357 |
| A tej vizsgálata | 357 |
| A juh tenyésztése | 359 |
| A juh elnevezése kor, ivar, hasznosítás szerint | 359 |
| Gyapjúismeret | 359 |
| A juh értékmérő tulajdonságai | 362 |
| A juhfajták csoportosítása, általános jellemzésük | 363 |
| A juh szaporítása | 364 |
| A juh hasznosítása | 366 |
| A ló tenyésztése | 370 |
| A ló jelentősége | 370 |
| A ló elnevezése ivar, kor és használat szerint | 370 |
| A ló megítélése | 371 |
| A ló bírálata | 371 |
| A lófajták csoportosítása | 375 |
| A ló elhelyezése | 375 |
| Az istálló mikroklímája | 377 |
| A ló szaporítása | 378 |
| A lovak takarmányozása | 382 |
| A ló ápolása | 385 |
| A sertés tenyésztésee | 386 |
| A sertés elnevezése ivar, kor, hasznosítás szerint | 386 |
| A sertés külső testalakulása | 386 |
| A sertés értékmérő tulajdonságai | 387 |
| A sertésfajták csoportosítása, a gyakoribb sertésfajták | 389 |
| A sertés szaporítása | 390 |
| A malacnevelés | 392 |
| A sertés hizlalása | 393 |
| A sertés elhelyezése | 395 |
| A tyúk tenyésztése | 396 |
| A baromfi elnevezései | 396 |
| A baromfi értékmérő tulajdonságai | 397 |
| A tyúkfajták csoportosítása | 401 |
| A pecsenyecsirke-nevelés | 403 |
| Az árutojás termelés | 407 |
| Állat egészségügyi ismeretek | 411 |
| Az egészséges és a beteg állat életjelenségei | 411 |
| A betegségek keletkezésének okai | 411 |
| Az állatok betegségei | 412 |
| Az állattartás higiéniai feltételei, előírásai | 415 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 418 |
| Műszaki ismeretek | |
| Bevezetés | 421 |
| A mezőgazdasági erőgép felépítése, fő részei | 423 |
| A motor és segédberendezései | 426 |
| A traktor teljesítmény-átvitel egységei | 443 |
| Traktorok alváza és járószerkezete | 451 |
| A traktorok kormány- és fékszerkezetei | 455 |
| A hidraulikus emelő-berendezés | 462 |
| Az egyes funkciók működtetésére szolgáló műszerek és berendezések | 464 |
| A talajművelés gépei | 466 |
| Az eke | 467 |
| Tárcsás talajművelő gépek | 475 |
| Kombinált talajművelő gépek | 477 |
| A középmély és mélylazítók | 479 |
| A rotációs talajművelő gépek | 480 |
| Hengerek | 480 |
| Sorközművelő kultivátor | 481 |
| A tápanyag visszapótlás gépei | 484 |
| A szervestrágya kijuttatás gépei | 484 |
| A műtrágyaszórás gépei | 489 |
| A vetés, ültetés, palántázás gépei | 492 |
| Gabonavetőgépek | 493 |
| Szemenkénti vetőgépek | 497 |
| Ültetőgépek | 501 |
| Palántaültető gépek | 504 |
| Szálastakarmány betakarító gépek | 505 |
| Kaszálógépek | 505 |
| A rendelkezés gépei | 511 |
| Bálázó gépek | 514 |
| Járvaszecskázók | 516 |
| Az állattenyésztésben használt gépek | 519 |
| Takarmány-előkészítő gépek | 519 |
| A szálastakarmány előkészítésének gépei | 522 |
| Az állattenyésztésben használatos etető és itató berendezések | 524 |
| Fejőberendezések | 527 |
| Felhasznált és javasolt irodalom | 532 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.