A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Mai magyar nyelvi gyakorlatok I.

Szóalak-, szófaj-, szószerkezet-, mondattan/Kézirat/Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 275 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J 2-1630. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Aligha szorul bizonyításra, hogy az elméleti ismeretek tisztaságának és szilárdságának legmegbízhatóbb próbája a gyakorlatban való alkalmazásuk képessége. Különösen érvényes az a tétel az olyan... Tovább

Előszó

Aligha szorul bizonyításra, hogy az elméleti ismeretek tisztaságának és szilárdságának legmegbízhatóbb próbája a gyakorlatban való alkalmazásuk képessége. Különösen érvényes az a tétel az olyan jellegű stúdiumokra., mint a leíró nyelvtan. Az is tény azonban, hogy egyetemi tankönyveink - nem lévén egyben gyakorlókönyvek is - rendeltetésük és anyagtárgyalásuk módszerének természetes következményeként nemigen adnak lehetőséget arra, hogy a hallgatók konkrét feladatok megoldásával rendszeresen ellenőrizhessék a tanulmányokban való előrehaladásuk fokát, ráeszméljenek ismereteik esetleges gyenge pontjaira, és gondoskodjanak az így feltáruló hiányok pótlásáról. Ebben a munkában - grammatikai tájékozottságuk erősítésében, ismereteiknek teljesítményképes tudássá formálásában - kívánja segíteni őket ez a jegyzet.
A Mai magyar nyelvi gyakorlatok első füzete a szűkebb értelemben vett grammatika - a szóalak-, a szófaj-, a siószerkezet- és a mondattan - területéről meríti anyagát. A nyelvtan említett területeinek sokrétű összefüggésein kívül didaktikai szándék is tükröződik abban, hogy számos feladat helyes megoldása mind a négy diszciplína ismeretanyagának mozgósítását követeli meg.
A gyakorlatokat a munkafüzet technikai módszerével állítottuk össze. Mivel így a megszabott feladat - különféle nyelvi-nyelvtani jelenségek felismerése, minősítése, produkciója - magában a jegyzetben is elvégezhető, a manuális munka a legszükségesebb mértékre csökkenhet.
A megoldások helyességét mindenekelőtt a mai magyar nyelv tankönyve megfelelő fejezeteinek konzultálásával, valamint a kötelező olvasmányok tanulmányozásával lehet ellenőrizni. Számos mondattani kérdésben egy másik tankönyv is eligazítást nyújthat.
Bízunk benne, hogy jegyzetünk hasznos segítőtársa lesz hallgatóinknak a leíró nyelvtan anyagának minél eredményesebb elsajátításában. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv