1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Háziállatok élettana

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 447 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó az első kiadáshoz3
Előszó a második kiadáshoz4
Bevezetés5
RÖVID BIOKÉMIAI ÁTTEKINTÉS11
Az állati test összetétele11
A szervezet vízforgalma12
A víz szerepe a szervezetben13
A szervezet víztartalma15
A víz felvétele és kiválasztása15
A jó ivóvíz18
Ásványi anyagok20
Mész és foszfor22
Magnézium26
Konyhasó27
Kálium28
Kén29
Jód29
Nyomelemek29
Fehérjék32
A fehérjék vegyi összetétele32
A fehérjék hasítása33
Az aminosavak33
A fehérjék általános tulajdonságai35
Az izoelektromos pont37
A fehérjék kimutatása38
A fehérjék mennyiségének meghatározása39
A fehérjék csoportosítása39
Amidok45
A fehérjék biológiai értéke47
Szénhidrátok49
Monoszaharidok49
Diszaharidok54
Poliszaharidok55
Lipidek58
Neutrális zsírok vagy trigliceridek58
Koleszteridek61
Foszfatidák62
Galaktozidák és cerebrozidák63
Karotinoidok és lipokrómok63
Enzimek64
Az enzimek csoportosítása66
ÁLTALÁNOS IZOMÉLETTAN69
Harántcsíkolt izmok70
A harántcsíkolt izmok élettani alaptulajdonságai70
Az izomtónus76
Izommunka, izomerő77
A működő izom szerkezeti és vegyi változásai78
Az elfáradás80
A gyakorlás81
Hullamerevség82
A hús érése83
Sima izmok83
ÁLTALÁNOS IDEGÉLETTAN85
Az idegrendszer felépítése85
Az idegek ingerületvezetése88
A reflexműködés93
Az idegrendszer felosztása98
Az autonóm (vegetatív) idegrendszer99
TÁPLÁLKOZÁS102
Emésztés102
A táplálékfelvétel ösztöne104
A takarmány felvétele107
Az ivóvíz felvétele107
A sertés emésztőtevékenysége108
A nyálelválasztása108
A nyelés112
A gyomor és mozgásai113
A gyomoremésztés116
A hányás123
A bélemésztés124
A hasnyál124
Az epe126
A bélnedv129
Emésztési folyamatok a középbélben130
Emésztési folyamatok az utóbélben131
Bélmozgások133
A ló emésztőtevékenysége135
A kérődzők emésztőtevékenysége139
Az összetett, többüregű gyomor és működése140
A kérődzés144
A kérődzőgyomrok emésztőtevékenysége146
A szárnyas-baromfi emésztőtevékenysége151
Felszívódás154
A táplálóanyagok felszívódása a bélből157
A SZÍV ÉS A VÉRKERINGÉS159
Vér159
A vér mennyiségének megállapítása160
A vér fizikai tulajdonságai162
A vér alakos elemei165
A vércsoportok171
A hemoglobin173
A vérplazma és összetétele174
A véralvadás175
A vérgázok180
A szív és működése. A vérkeringés élettana183
A szívizom és tulajdonságai184
A szívműködés szakaszai187
A szívműködés szaporasága192
A szíműködéskor keletkező elektromos áram193
A szív munkája194
A szív önálló működése195
A szív beidegzése197
A vérerek felépítése199
A vérnyomás az erekben201
A véráramlás206
Az érverés (pulzus)208
A nyirok és nyirokkeringés209
A lép211
A retikuloendoteliális rendszer (RES)211
A szervek elhelyezkedése különböző fajú állatokban212
LÉGZÉS214
A mellkas és térfogatváltozásai215
A tüdő légtartalma220
A légzés szabályozása222
A külső gázcsere224
A belső gázcsere226
A hangadás226
VESE ÉS VESEMŰKÖDÉS228
Vese228
A veseműködés elméletei230
A veseműködés szabályozása233
Vizelet234
A vizelet mennyisége234
A vizelet fizikai tulajdonságai235
A vizelet összetétele235
ANYAGCSERE239
A takarmány emészthetőségének megállapítása241
A máj élettani jelentősége244
A nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréje246
A zsíranyagcsere253
A takarmányzsír jelentősége256
A szénhidrátanyagcsere257
Az anyagcsere mértékének megállapítása261
Energiaforgalom266
Az alapanyagcsere270
Az anyagcserére ható tényezők277
A külső hőmérséklet hatása a szervezetre278
Mikroklíma281
A fény hatása a szervezetre282
Gyakorlás (tréning)285
Takarmányozás285
Növekedés, fejlődés289
Alkattan291
Az ember szerepe az anyagcsere irányításában294
A HŐSZABÁLYOZÁS296
A hőtermelés297
A hőleadás298
Közömbös hőzóna, kritikus hőmérséklet300
A bőr felépítése a hőszabályozással kapcsolatban301
A szarvasmarha hőszabályozó képessége304
A lehűtés és felmelegítés hatása a szervezetre305
Fiatal szervezetek hőszabályozása305
A hőszabályozó-központ szerepe307
VITAMINOK308
A-vitamin311
B-vitamin-csoport317
C-vitamin (aszkorbinsav)328
D-vitamin329
E-vitamin335
K-vitamin337
F-vitamin337
Az antivitaminok338
A BELSŐELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK. HORMONOK343
A pajzsmirigy (Tireoidea)346
A mellékpajzsmirigy (Paratireoidea)356
A hasnyálmirigy (Pankreász)357
A nemi mirigyek359
A mellékvese367
Az agyalapi mirigy (Hipofízis)372
A magzatmirigy (Tímusz)378
A tobozmirigy378
Az idegrendszer és a belsőelválasztású mirigy-rendszer kapcsolata379
A TEJTERMELÉS ÉLETTANA382
A tejképződés383
A tejleadás (tejbelövellés)384
A föcstej (kolosztrum)385
A tej fizikai tulajdonságai386
A tej összetétele386
AZ IVARMIRIGYEK MŰKÖDÉSÉNEK ÉLETTANA388
Az ondósejt, ondóképzés389
A női nemiszervek391
Az ivarzás391
A vemhesség393
A magzat fejlődése és életműködései396
Az ellés élettana és lefolyása396
A KÖZÉPPONTI IDEGRENDSZER RÉSZLETES ÉLETTANA399
A gerincvelő399
A nyúltvelő és a híd401
A kisagy401
A középagy402
Az agyidegek403
A köztiagy404
A nagyagy; az agykéreg irányító tevékenysége404
AZ ÉRZÉKSZERVEK410
A látószerv410
A hallás és az egyensúlyérzés414
Az ízérzés417
A szaglás418
A bőrérzések419
Névmutató421
Tárgymutató424

Tangl Harald

Tangl Harald műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tangl Harald könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv