1.035.288

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Oszcilloszkóp méréstechnika

Szerző

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 247 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-10-1224-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 60649.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv felépítése eltér a szokásostól, mivel nem az alapelvek ismertetésétől kezdve halad a bonyolultabb területek felé, hanem a súlypontinak kiszemelt kérdések köré csoportosul.
1972. tavaszán a Mérnök Továbbképző Intézetben tartott előadássorozat kapcsán felmértem az oszcilloszkóp-technika, különösen az oszcilloszkópos méréstechnika területén általánosnak tekinthető műszaki műveltségi szintet. Hasonlóan felmértem az egyes oszcilloszkóptípusok magyarországi felhasználási gyakoriságát is. Ez a két adatforrás határozta meg a könyvem fő célját.
Megállapítható, hogy Magyarországon ma már általános az "átlagos" oszcilloszkóp elterjedése, illetve a jövendő típus gyakoriságát hozza majd magával. Másrészt a kelleténél lényegesen kisebb számban fordulnak elő azok az adott feladat megoldására rendkívül hatásosan használható készülékek, amelyeket különlegeseknek nevezhetünk. Ezért könyvem feladatának tekinti az átlagos oszcilloszkóp kezelése apróbb finomságainak ismertetését is, hogy a ma... Tovább

Fülszöveg

A könyv felépítése eltér a szokásostól, mivel nem az alapelvek ismertetésétől kezdve halad a bonyolultabb területek felé, hanem a súlypontinak kiszemelt kérdések köré csoportosul.
1972. tavaszán a Mérnök Továbbképző Intézetben tartott előadássorozat kapcsán felmértem az oszcilloszkóp-technika, különösen az oszcilloszkópos méréstechnika területén általánosnak tekinthető műszaki műveltségi szintet. Hasonlóan felmértem az egyes oszcilloszkóptípusok magyarországi felhasználási gyakoriságát is. Ez a két adatforrás határozta meg a könyvem fő célját.
Megállapítható, hogy Magyarországon ma már általános az "átlagos" oszcilloszkóp elterjedése, illetve a jövendő típus gyakoriságát hozza majd magával. Másrészt a kelleténél lényegesen kisebb számban fordulnak elő azok az adott feladat megoldására rendkívül hatásosan használható készülékek, amelyeket különlegeseknek nevezhetünk. Ezért könyvem feladatának tekinti az átlagos oszcilloszkóp kezelése apróbb finomságainak ismertetését is, hogy a ma korszerű, hazánkban is elterjedt, komoly népgazdasági értéket képviselő, átlagos jellemzőkkel rendelkező oszcilloszkópokat úgy lehessen használni, hogy teljesítőképességük maximálisan hasznosítható legyen. Továbbá tárgyalom a különleges készülékeket is, a súlypontot az érthetetlenül kevésbé elterjedt spektrumanalizátorokra és mintavevő (sampling) készülékekre helyezve. Ez utóbbi készülékcsoporttal rendkívül sok olyan vizsgálat végezhető el, amelyhez az egyébként szokásos készülékekből igen sok kellene, ez jelen esetben nemcsak a méréshez szükséges idő növekedésében, hanem a mérési pontosság rosszabb értékében is jelentkezik. Kezelésük nem bonyolultabb, mint a szokásos készülékeké.
A fentiek értelmében munkámat nem elejétől kezdve célszerű végigolvasni, hiszen - különösen a kezeléssel kapcsolatos részben - biztosra vehető, hogy nem minden hat újdonságként az Olvasónak, hanem inkább az adott készüléktípussal, illetve méréssel foglalkozó részt ajánlatos kikeresni és tanulmányozni.
A könyv méréscentrikus. Ez azt jelenti, hogy valamit megmérünk, és a mért értékhez legalábbis gondolatban mindig hozzárendeljük azok hibáját is, tehát tudjuk, hogy nem teljesen pontos adatokat kapunk.
Az átlagos oszcilloszkóp olyan, hogy legalább elektronkapcsolós - kétsugaras, indítható és lehetőleg késleltetett eltérítése van; ezenkívül függőleges erősítője DC csatolású, a készülék pedig valamilyen hitelesítő feszültséget szolgáltat. Ennek két alaptípusát használtam munkámban, az EMG 1546-ot, a Magyarországon ma legjobban elterjedt típust, és az EMG 1555-öt, amelyek, illetve az ehhez hasonlók a jelenleg legnagyobb mennyiségben gyártott és vásárolt készülékfajták. Természetesen az elmondottak a más cégek által gyártott készülékekre is vonatkoznak.
Köszönetet mondok mindazoknak a vállalatoknak, amelyek dokumentációs anyaggal segítették a könyv megírását, elsősorban az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárának, a Rohde-Schwarz (NSZK), a Tektronix (USA) és a Hewlett-Packard (USA) cégeknek.
A könyvvel kapcsolatos bármilyen észrevételt szívesen fogadok a Műszaki Könyvkiadó címén.
A szerző Vissza

Tartalom

Előszó7
Általános tudnivalók az oszcilloszkópokról9
Teendők első bekapcsolás előtt9
A készülék tisztítása9
A hálózat csatlakoztatása11
Az oszcilloszkóp felépítése11
A készülékváz kezelése11
A függőleges (Y) eltérítő rendszer19
Egycsatornás, ún. szélessávú erősítő19
Elektronkapcsolós (két- és többsugarasító) erősítő22
Differenciál- (különbségképző) erősítő24
Különleges rendszerek28
Mintavételes eljárások28
Tranzisztor (dióda) kapcsolási-idő vizsgálók39
Jelleggörbe-rajzolók41
Spektrum-analizátorok46
A vízszintes (X) eltérítő rendszer52
Az indítójel (trigger)52
A vízszintes eltérítő generátor58
A különleges vízszintes eltérítő rendszer kezelése69
A vízszintes eltérítő erősítő73
A fényesség- (Z) moduláció75
Tároló (storage) oszcilloszkópok77
Az oszcilloszkópok jellemzőinek ellenőrzése87
A készülékek ellenőrzése és kiértékelési szempontok87
A kiíró (read-out) rendszer95
Oszcilloszkópos mérések102
A mérési hibák102
Alapvető mérések104
Feszültségmérések104
Impulzusvizsgálatok114
Zajmérések121
Árammérések127
Időmérések128
Fázismérések132
Kisfrekvenciás mérések135
Tápegységmérések145
A sztereofonikus hangátvitel150
Nagyfrekvenciás mérések156
Illesztések157
Reflexiómérések158
Modulációmérések159
Video (televízió) mérések és oszcilloszkópok172
A videojel173
Video- (tv-) oszcilloszkópok178
Vízszintes eltérítési jellemzők182
Videomérések184
Oszcilloszkópos gépjárműmérések205
Mérőfejek és tartozékok213
Diagramok és skálák227
Az oszcilloszkóp jellemzők az IEC 351 szerint233
Az oszcilloszkóptechnikai kifejezések magyarázata238
Ajánlott irodalom242
Tárgymutató243

Csepregi-Horváth Kázmér

Csepregi-Horváth Kázmér műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csepregi-Horváth Kázmér könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv