1.035.516

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszerek chemiai technológiája

Szerző

Kiadó: A Királyi Magyar Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 329 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Élelmiszerek, táplálóanyagok élvezetiszerek, vitaminak1
Élelmiszertörvények2
Az élelmiszerek romlása és eltarthatósága. Konzerválás
A romlás okozta elváltozások és azok megakadályozása5
A konzerválás módszerei7
Konzerválás hővel. Dobozkonzervek7
Konzerválás hideggel12
Konzerválás szárítással16
Konzerválás sózással18
Konzerválás füstöléssel19
Konzerválás cukrozással19
Konzerválás savanyítással19
Konzerválás alkoholozással19
Konzerválás zsírral20
Konzerválás chemiai szerekkel20
A fontosabb élelmiszerek
Állati eredetű élelmiszerek
Húsfélék és húsgyártmányok23
A húsvágás módjai25
A hús értékét befolyásoló tényezők26
A húsok elkészítése, fogyasztása28
A hús konzerválása29
A hús konzerválása hideggel29
Húskonzerválás vízelvonással (Szárítás)31
A hús konzerválása légtől mentes elzárással és meleggel33
Húskonzerválás sózással és füstöléssel34
A vágóhídi hulladékok értékesítése35
A kolbász- és hurkakészítés37
Húsgyártmányok38
Leveskockák39
Halak40
Kaviár41
A tojás42
Tojáspótszerek47
Tej és tejféleségek. Tejtermékek és tejkészítmények49
A tej49
A tej fizikai tulajdonságai49
A tej chemiai tulajdonságai49
Más háziállatok teje52
A tej összetételét változtató tényezők52
A tej mikrobiológiája54
A tej hibái56
Chemiai eredetű tejhibák56
Baktériumeredetű tejhibák56
A tej forgalombahozatala56
A tej konzerválása59
A homogenizált (egyneműsített) tej64
Tejkonzervek65
A tej lefölözése70
A tejszín72
Sovány vagy lefölözött tej72
A tejföl73
Az aludttej73
Savanyútejkészítmények74
Gyermektejek76
Mesterséges tej76
A tej forgalmának szabályozása76
Az üzemszerű tejgazdaságokról79
Túró és sajt79
A sajtok készítése81
A savó84
Az orda84
A kazeingyártás84
Tejcukorgyártás86
A vaj88
A vajféleségek93
A vaj összetétele94
Az író95
Zsírok és olajok
A zsírok és olajok előfordulása és összetétele96
A zsírok és olajok előállításának főbb műveletei97
Növényi zsírok (olajok) előállítása97
Állati zsírok (olajok) előállítása98
Nyers olajok és zsírok finomítása98
Zsír- és olajipar ágai98
Ételzsírok és étolajok98
Az étolajok és zsírok általános tulajdonságai100
Étolajok és ételzsírok tisztítása104
Az étolajok és zsírok osztályozása106
A fontosabb növényi étolajok107
Növényi ételzsírok112
Állati ételzsírok és olajok114
Mesterséges ételzsírok119
Növényi eredetű élelmiszerek
Örlemények (lisztek), sütemények129
Gabonafélék és megőrlésük129
A lisztek összetétele136
A búzaliszt alkotórészei136
A liszt érése139
A liszt hibái140
Néhány történelmi és statisztikai adat141
A kenyér142
A kenyér eltarthatósága147
Különleges kenyérfélék148
Keményítők150
Hüvelyesek (Leguminozák)151
Főzelék-, saláta- és zöldségfélék152
Gyümölcsök és gyümölcskonzervek. Gyümölcskészítmények159
Cukortartalmú élelmiszerek
Cukoráruk170
Méz171
Alkaloidtartalmú élelmiszerek
A kakaó175
A csokoládé180
A káv183
Kávépótlékok és pótkávék189
A tea190
A tea hamisítása192
A fűszerek
A mustár194
A szerecsendió196
Az ánizs196
A csillagánizs197
A vanilia197
A kardamóm198
A bors198
A szegfűbors199
A paprika200
A boróka201
A koriander201
A kömény202
Az édes kömény203
A kápri vagy kaporna203
A szegfüszeg203
A sáfrány204
A babér205
A majorána206
A kapor206
A kakukfű vagy démutka206
A zsálya206
A petrezselyem206
A sóska206
A tárkony207
A fahéj207
A gyömbér209
A kálmos210
Az édesgyökér210
Szeszes italok. Ecet
A bor211
A must összetétele217
A must erjedése219
Az erjedés termékei224
A fiatal bor fejlődése és kezelése225
A must és a bor javítása232
A csemegeborok236
Borbetegségek és borhibák239
A borgazdaság melléktermékei245
A pezsgő- és a habzóborok252
A gyümölcsborok257
Pálinkák és likőrök
Keményítőtartalmú nyersanyagból készült pálinkák271
Cukortartalmú nyersanyagból készült pálinkák273
Alkoholtartalmú nyersanyagból készült pálinkák279
Édes és keserű likőrök280
A sör285
A sörfőzés288
A sör betegségei és hibái295
A sör összetétele296
Az ecet298
Ásványi eredetű élelmiszerek
A konyhasó306
A víz310
A víz tisztítása312
A vízvezetékek vize315
Ásványos vizek315
Irodalom318
Betűrendes név- és tárgymutató321

Dr. Vuk Mihály

Dr. Vuk Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Vuk Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv