1.035.414

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar-arab kéziszótár

Szerkesztő
Lektor
,
Kiadó:
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 663 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Arab  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szakdolgozatommal gyakorlati igényeket próbálok szolgálni. A téma megválasztásában az vezetett, hogy mindössze egyféle magyar-arab szótár létezik (Fodor Sándor - Iványi Tamás: Magyar-arab... Tovább

Előszó

Szakdolgozatommal gyakorlati igényeket próbálok szolgálni. A téma megválasztásában az vezetett, hogy mindössze egyféle magyar-arab szótár létezik (Fodor Sándor - Iványi Tamás: Magyar-arab kisszótár, Budapest 1977.). Ez mintegy 7000 szót ölel fel, azonban a szókincs megválasztása kapcsán elég sajátos elvet követ, ugyanis nagyon sok benne a magyarban is idegen szó, katonai és politikai szakkifejezés (pl. akkreditálás, hásimita, preventív, prolongál, multinacionális). Ennek folytán a köznapi nyelv szókincse viszonylag kevéssé van benne képviselve. Magyarországon folytatott tanulmányaim során azonban sokszor éreztem szükségét egy olyan jellegű magyar-arab szótárnak is (sőt inkább annak), amely a köznapi társalgás szóanyagát tartja szem előtt. Ezért választottam szakdolgozatom célkitűzéséül egy ilyen jellegű, mintegy 8000 címszót tartalmazó magyar-arab kisszótár megalkotását.
A feldolgozás során, a magyar címszóanyag kiválasztásakor célszerűnek látszott, hogy egy olyan szótár alapján dolgozzam, amely a magyar nyelv szókincsét már eleve megválogatva, némiképp a használati gyakoriság szempontjait figyelembe véve tartalmazza. Mivel a magyar gyakorisági szótár még nem készült el, a legcélszerűbbnek az tűnt, ha valamelyik magyar-másik idegen nyelvű kisszótár alapján dolgozom, ezért a jól bevált Országh-féle angol szótárak legkisebb darabját (Magyar-angol szótár, Akadémiai Kiadó, 1974) választottam. (Választásomat az is indokolta, hogy angolul magam is beszélek, s angol tudásomat a szótár szerkesztése során, az arab szóanyag kontrollálásában is igénybe vettem - l. később.)
A magyar szóanyagot a fent említett szótárból válogattam, de az illető szótár mintegy 21000 címszavával szemben szótáram csak mintegy 8000 címszót tartalmaz, hasonló méretű szótár megalkotása ugyanis erősen meghaladta volna egy szakdolgozat kereteit. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv