1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az emlős vágóállatok húsvizsgálata

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Bőr
Oldalszám: 344 oldal
Sorozatcím: A gyakorló állatorvos könyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-8439-41-6
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó13
Néhány gondolat a húsról és a húsvizsgálatról15
A hús és a táplálkozás15
Gondolatok a húsvizsgálatról19
A vágóhídi élőállat-vizsgálat25
Az ante mortem I. és az "integrált" húsvizsgálat25
Az állat tulajdonosának teendői a vágóhídra szállítás előtt26
A szállítás előtti élőállat-vizsgálat és a szállításra való előkészítés26
Élőállat-vizsgálat a vágóhídon28
Az élőállat-vizsgálat személyi és tárgyi feltételei29
Az élőállat-vizsgálat végrehajátsa31
Az egészséges állat viselkedése33
A beteg állat viselkedése34
A rendes vágás korlátozása vagy tiltása35
A levágás végleges megtiltása36
A levágás megtiltása és eljárás az Állat-egészségügyi Szabályzat szerint37
A sertéspestis klinikai tünetei37
A ragadós száj- és körömfájás klinikai tünetei38
A veszettség klinikai tünetei39
A lépfene klinikai tünetei40
A levágás megtiltása vagy korlátozása további okok miatt40
Boncolás a vágóhídon42
A levágást követő húsvizsgálat45
Tevékenységünk színhelye, a vágóhíd45
Általános követelmények45
Kis és nagy vágóhíd47
A húsvizsgálati rendeletek és alkalmazásuk48
A vágóállatok felsorolása és elnevezése50
A húsvizsgálatra való előkészítés51
Új irányzatok a húsvizsgálat végrehajtásánál54
A húsvizsgálat végrehajtása55
Az egyes vágóállatfajok előfordulása55
A húsvizsgálat vizsgálati helyek szerinti ismertetése56
Két "rendhagyó szerv": a vér és a bőr57
A vér vizsgálata57
A bőr vizsgálata58
A fej vizsgálata59
A fehér zsiger vizsgálata62
A vörös zsiger vizsgálata64
A test vizsgálata68
A húsbélyegzés75
A szakadminisztráció77
Állatvédelem a vágóhídon78
A húsvizsgálat alapvonalai és a húsvizsgálati diagnózis82
Az élelmiszer-higiénia szakterületének felosztása82
A húsvizsgálat feladatai83
A húsvizsgálat interdisciplináris jellege és a kórbonctanhoz fűződő különleges kapcsolata86
Kapcsolat a húsvizsgálat és a vágás módja között88
Osztatlan, osztott és megszakított húsvizsgálat92
A húsvizsgálat vertikális és horizontális tagolódása93
A húsvizsgálat diagnózis fogalma és megközelítése96
A hús állományleváltozásai100
Az idegen szag102
Soványság és lesoványodás105
A hiányos elvérzettség107
Izomelfajulás108
A hús magas pH-értéke110
A DFD hús113
A PSE-hús114
Sárgaság116
Szöveti zúzódások119
A vizenyősség120
A fülledés122
A rothadás124
Technológiai hibák által okozott állományelváltozások125
Húsvizsgálati diagnózis a kórokozó kimutatásával és a septikaemiára utaló kórbonctani elváltozások értékelésével128
A mikrobiológiai laboratórium tevékenysége128
A kiegészítő bakteorológiai húsvizsgálat elrendelés129
A kbhv indikációi130
Állatorvosi döntés a laboratóriumi vizsgálat mellőzésével132
A kbhv céljára történő mintavétel, szállítás és feldolgozás133
A mintaelemek133
Mintavétel, csomagolás, szállítás és feldolgozás135
A kbhv elméleti alapjai137
A minták rangsorolása137
A bakteriológiai vizsgálat rendszerei141
A kbhv eredményének értékelése és kiadása144
Helyi folyamat145
Az általános folyamatok és elnevezésük146
A kbhv eredménye nagyobb anyag elemzése alapján148
Általános állapotok és folyamatok gyakorisága148
Az egyes baktériumfajok és -csoportok előfordulása150
Bacteriaemiára és septikaemiára utaló kórbonctani elváltozások húsvizsgálati értékelése155
A baktériumok terjedésének elnevezése156
Bacteriaemia156
Septikaemia157
Pyaemia159
Toxinaemia160
Sapraemia161
A baktériumos szóródásra (bacteriaemia, septikaemia) utaló kórbonctani elváltozások értékelése162
Bőrelváltozások162
A nyirokcsomók és a lép162
A parenchymás szervek zavaros duzzadása és zsíros beszűrődése164
A vérzések húsvizsgálati értékelése165
Gyulladásos-elhalásos gócok, áttéti tályogok és infarctusok166
Egyéb, septikaemiára utaló kóros elváltozások167
A sertés húsvizsgálati szempontból fontos betegségei169
A sertés rejtettheréjűsége és ivari szaga171
A sertések gennykeltő baktériumok okozta betegsége175
Tályog a m. psoas maiorban178
A sertés tüdőgyulladása:179
Az enzootiás tüdőgyulladás179
Actinobacillus pleuropneumoniae által okozott tüdő- mellhártyagyulladás180
A sertésgümőkór és az atípusos mycobacteriosis181
A sertés klasszikus gümőkórja (tuberculosis)182
A sertés atípusos mycobacteriosisa184
Elkülönítő kórjelzés a sertésgümőkórnál és a sertés atípusos mycobacteriosisánál186
A mycobacteriumok okozta fertőzések közegészségügyi vonatkozásai187
A sertésgümőkór és a mycobacteriosis húsbírálata188
A sertés heveny szívgyengesége és következményes hiányos elvérzettsége189
A lábgyengeség szindróma191
Az emésztőszervek betegségei192
Sárgaság194
Herélési tályog194
Csonttörések196
A vese és az urogenitális rendszer elváltozásai198
Mell-, hashártya- és szívburokgyulladás199
Sertésorbánc200
Bőrgyulladások és egyéb bőrelváltozások202
A sertés egyéb kóros elváltozásai203
A sertés fontosabb parazitás betegségeinek húsvizsgálata204
Orsóférgesség204
Hólyagférgesség205
Néhány további sertésparasitosis206
A szarvasmarha húsvizsgálati szempontból fontos betegségei209
A szarvasmarha emésztőszervi betegségei209
Idegen test által okozott recésgyomor-átfúródás és szövődményei209
A paratubervulosis215
A szarvasmarhák bendőparakeratosis - májtályog betegsége217
A szarvasmarhák egyéb emésztőszervi betegségei219
Ellési komplikációk221
Ízületgyulladások222
Csonttörések és egyéb balesetek224
A lélegzőszervek betegségei226
Tőgygyulladások228
A vese és a húgyutak betegségei230
Méhgyulladás232
A szív betegségei234
Trumás pericarditis234
Az endocarditis235
Actinomycosis és -actinobacillosis235
A központi idegrendszer betegségei236
Daganatos betegség237
A szarvasmarha egyéb kóros elváltozásai238
Fontosabb parazitás betegségek239
Májmételykór239
Egyéb parazitás betegségek240
A juh, a borjú és a ló húsvizsgálati szempontból fontos betegségei242
A juh betegségei242
A borjú betegségei244
A ló betegségei247
Zoonosisok, különleges jelentőségú fertőző állatbetegségek, maradékanyagok250
Általános ismeretek a zoonosisokról250
A hazánkban előforduló fontosabb zoonosisok253
Salmonellosis254
A szarvasmarha salmonellózisa255
A sertés salmonellosisa256
Leptospirosis258
Brucellosis259
Szarvasmarha-gömőkór261
Listeriosis262
Lépfene (anthrax)263
A szarvasmarha és a sertés borsókakórja265
Trichinellosis267
Sarcisoiruduisus (sarcicystisus)269
Toxoplasmosis270
Különleges jelentőségű fertőző állatbetegségek271
Ragadós száj- és körömfájás272
Sertéspestis273
A maradékanyagok276
A maradékanyagok közegészségügyi jelentősége277
A maradékanyagok elleni védekezés280
A maradékanyagok húsbírálata284
A technológiai folyamtok higiéniai ellenőrzése286
A technológiai higiénia meghatározása és kapcsolata a húsvizsgálattal286
A technológiai higiénia ellenőrzésének eszköztára288
A bejárás288
A szemle290
Mikrobiológiai módszerek291
A hús és a húskészítmények mikrobiológiai vizsgálata291
Az ún. tamponos vizsgálat293
A ten Cate-vizsgálat296
A hús mint baktériumélőhely296
A hús és hústermékek víztartalma298
A pH érték, az oxigénigény és a sókoncentárció299
A hőmérséklet301
A vágóhídon és a húsüzemben előforduló legfontosabb kórokozó és feltételesen kórokozó baktériumok303
Salmonellák303
Staphylococcus aureus304
Clostridiumok305
Listeria monocytogenes306
Coliformok és Escherichia coli törzsek307
Egyéb ételmérgezéset és ételfertőzést okozó baktériumok308
A HACCP (VEKEP) elvek alkalmazása a technológiai higiénia ellenőrzésekor309
A HACCP (VEKEP) elv meghatározása309
A vágás, a darabolás és a feldolgozás higiéniai követelményei a HACCP elvek alapján311
Általános szempontok és a berendezések értékelése311
Az állatok szállíása és átvétele312
A sertésvágás higiéniája313
A szarvasmarha-vágás higiéniája314
A hús hűtése315
Húskészítmények előállítása315
Az üzemi higiénia és a baktériumok szaporodásának kapcsolata317
A takarítás, tisztítás és fertőtlenítés mint az induló baktériumszám csökkentésének lehetősége318
Rövidítések jegyzéke323
Tárgymutató325
Irodalom (könyvek, jegyzetek)345

Dr. Százados Imre

Dr. Százados Imre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Százados Imre könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv