1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Honvágy a hazában

Esszék, interjúk, publicisztikai írások

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Pesti Szalon Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 364 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN: 963-8340-01-0
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

1989 decemberében megbukik a legdurvább közép-európai diktatúra Romániában, hogy helyét átadja egy új rendszernek, amely a várakozások ellenére nem képes úrrá lenni a belpolitikai feszültségeken. A belviszályok kiújulnak, felerősödnek, megnövekedik a szélsőségesek szerepe a politikai életben.
Cs. Gyímesi Éva, a kitűnő kolozsvári irodalmár és ismert közéleti személyiség azok közül való, akik ebben az indulatoktól és gyűlölködéstől terhes helyzetben a toleranciát, a román-magyar párbeszédet, a politikai konszenzust hirdetik. A Honvágy a hazában közel tíz év írásaiból ad átfogó válogatást. Éles hangú politikai publicisztikák, személyes hangvételű riportok-beszélgetések, izgalmas irodalmi esszék követik egymást időrendben, felvázolva így nemcsak egy gondolkodó értelmiségi szellemi útját, hanem az erdélyi politikai élet alakulását a nyolcvanas évek közepétől napjainkig. Újra megérezhetjük a diktatúra személyiséggyalázó, szűk levegőjét, átélhetjük a decemberi fordulat felszabadító... Tovább

Fülszöveg

1989 decemberében megbukik a legdurvább közép-európai diktatúra Romániában, hogy helyét átadja egy új rendszernek, amely a várakozások ellenére nem képes úrrá lenni a belpolitikai feszültségeken. A belviszályok kiújulnak, felerősödnek, megnövekedik a szélsőségesek szerepe a politikai életben.
Cs. Gyímesi Éva, a kitűnő kolozsvári irodalmár és ismert közéleti személyiség azok közül való, akik ebben az indulatoktól és gyűlölködéstől terhes helyzetben a toleranciát, a román-magyar párbeszédet, a politikai konszenzust hirdetik. A Honvágy a hazában közel tíz év írásaiból ad átfogó válogatást. Éles hangú politikai publicisztikák, személyes hangvételű riportok-beszélgetések, izgalmas irodalmi esszék követik egymást időrendben, felvázolva így nemcsak egy gondolkodó értelmiségi szellemi útját, hanem az erdélyi politikai élet alakulását a nyolcvanas évek közepétől napjainkig. Újra megérezhetjük a diktatúra személyiséggyalázó, szűk levegőjét, átélhetjük a decemberi fordulat felszabadító élményét, s az erdélyi magyarság politikai éledését. A kötetben megtalálható a 85-ös Gyöngy és homok című legendás dolgozat is, amely a Securitate kedvenc olvasmányai közé tartozott, hiszen kétszer is elkobozták a kéziratot.
Cs. Gyímesi Éva olyan anomáliákra hívja fel a figyelmet (értelmiségi messianizmus, intolerancia, a másságtól való elzárkózás), amelyek a magyar közéletet is sújtják. Ideálja az az értelmiségi, aki pártoktól, érdekcsoportoktól függetlenül, ám szilárd erkölcsi alapokon állva civilként fejti ki véleményét az őt körülvevő világról.
A kötetnek különös jelentőséget ad az a tény, hogy erdélyi gondolkodótól, közéleti személyiségtől ilyen mélységű munka Magyarországon eddig még nem jelent meg. Vissza

Tartalom

"Ott, ahol zsarnokság van..."5
Gyöngy és homok
Ideológiai értékjelképek az erdélyi magyar irodalomban19
Teremtő fájdalom21
Az ideológiaelemzés alapfogalmai25
Szükségből - erényt. Egy ideológiaképződés mechanizmusa40
Az értékjelképek színe56
... és fonákja78
Változatok az iróniára90
Honvágy a hazában
Levélváltás Gáll Ernővel111
Honvágy a hazában139
Fohász a Házsongárdban148
Nyílt levél Doina Corneához151
Levél egy erdélyi menekülthöz158
Történelmi holtvágányon162
A drámaíró történelem175
Közéleti kockázatok
A diktatúra intoleranciája213
Hívő jelenlét224
Gyanakvás helyett dialógust233
Demokrácia és nemzetiség238
Európához kapcsolódni243
Mit is jelent 1990?252
Hontalanok264
Himnusz a kisebbséghez269
Én csak a hivatásomnak szerettem volna élni273
Hősi pózok nélkül300
Félszárnyú madár
Civilnek lenni317
Új kísértések322
Félszárnyú madár341
Kereszténység - nemzet - liberalizmus348
"Erkölcs és rémület között..."357

Cs. Gyímesi Éva

Cs. Gyímesi Éva műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Cs. Gyímesi Éva könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv