1.035.190

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Igy szólott az Úr... I-II.

Ószövetségi bibliai történetek/Kézikönyv a bibliai történetek tanításához egyszersmind bevezetésül a Szentirás olvasásához

Szerző
Grafikus

Kiadó: Korda R. T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 523 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 148 fekete-fehér képpel és 18 térképpel illusztrálva. 3 kihajtható térkép- és 1 időrendi táblázat-melléklettel. A térképeket Kosztolányi Árpád rajzolta, írta Kosztolányi István a Regnum Marianum tagja. A borító Márton Lajos munkája. Nyomatott: Korda R. T. könyvnyomdájában, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ószövetségi bibliai történetek tanításához óhajt segítséget nyujtani ez a könyv. Ez mindjárt meghatározza a könyv célját is. Nem elméleti tudást akar nyujtani, nem a szentírástudományi... Tovább

Előszó

Az ószövetségi bibliai történetek tanításához óhajt segítséget nyujtani ez a könyv. Ez mindjárt meghatározza a könyv célját is. Nem elméleti tudást akar nyujtani, nem a szentírástudományi továbbképzést akarja szolgálni, hanem a gyakorlatot. Ez jelentkezik mindjárt az anyag terjedelmében. A püspökkari előírást tartja szem előtt, mely a középiskolák számára meghatározza a tanítás anyagát és terjedelmét. Azért tettük ezt, mivel így alacsonyabbfokú iskolákban is lehet használni, míg fordítva ez nem volna elérhető.
Nem módszeresen dolgoztuk fel az anyagot a hittanórák számára, hanem csupán anyagot gyüjtöttünk, és ennek az anyagnak a felhasználását minden hitoktató egyéni módszerére bízzuk, mert csak így érhető el a legnagyobb eredmény. A könyv anyaga a maga terjedelmében nem adható le és nem is ez volt a célunk, hanem a mai nehéz időkben mentesíteni akartuk az időt nagyon is igénybe vevő kereső munkától azokat, akik a hittan tanításával foglalkoznak és idejük nagyon is igénybe van véve. Biztos hátteret óhajtottunk nyujtani a biblia tanításához, amikor a tudomány idevonatkozó anyagát összegyüjtöttük.
Feldolgozásunkban azonban igyekeztünk bizonyos módszert követni. Először adjuk a bibliai történetek szövegét a Vulgáta nyomán. Bővebben adtuk, mint az iskolai könyvekben megtalálható, mert így véltük legjobban elérhetőnek, hogy behatoljunk a Szentírás szellemébe. Rögtön követi ezt apróbetűs részben a szövegben előforduló nehezebb helyek szó- és tárgyi magyarázata. A történet után következik a történetnek üdvtörténeti értékelése. Sohasem szabad elfelejteni azt, hogy a bibliában az Isten nem szórakoztató történeteket ad, nem a zsidó népnek a történetét adja elsősorban, hanem üdvtörténetet, vagyis azt látjuk a Szentírásban, hogy mikép jutott el hozzánk az Isten országa. Amikor nem népiskolai fokon tanítjuk a bibliát, akkor ez rendkívül fontos jelentőségű tény. A bibliának ilyen szemléletébe kell bevezetnünk tanítványainkat értelmüknek megfelelő fokon. Az üdvtörténeti rész után sor kerül a történeti háttér megfestésére. Csakis a történeti összefüggés teljes látásával érthetjük meg a történet célját. Ennek apologetikus jellege is van. Ma, hála Istennek, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon sokat ismerünk már ebből a történelmi háttérből és ezáltal nem kell félnünk a bibliának mesévé, hitregévé való zsugorodásától, sőt annál szemléletesebben tudunk rámutatni a bibliai igazságok természetfeletti jellegére. Az Úr Jézus szavai betűről-betűre beteljesedtek: "a kövek fognak kiáltani". (Lk. 19, 40.) Ezért hoztunk olyan bőven idézetet az ókori keleti irodalomból, ezért adtunk olyan nagy képanyagot a kiadó bőkezűségéből, hogy a könyvek kiáltsanak és minél több embert juttassanak el az Istenhez. A bibliai történet kihasználását célozzák az Előképek, a Tanítások és az Alkalmazások. Ezekben röviden, szinte jelszószerűen mutattunk rá a történetben lévő gyakorlati alkalmazhatóságú anyagra, hogy ezekkel mélyíteni tudjuk tanítványaink hitét és vallásosságát. Az Ima pedig elsősorban a hitoktató áhítatát akarja szolgálni, hogy amikor az Isten és az Egyház szavaival imára nyitja ajkát, tanítványainál minél bőségesebben teremjen meg fáradságának gyümölcse az Isten kegyelme révén. Úgy véljük, alkalmas a könyv - elsődleges célja mellett - arra is, hogy bevezetőül szolgáljon az ószövetségi Szentírás olvasásához is.
A könyv gyakorlati célja hozta magával azt, hogy a könyvben nem idézzük a forrásokat. Ezek megtalálhatók a könyv végén. Azonban annyival tartozunk, hogy jelezzük azt, hogy az idézetek legnagyobb részét Barton: Archeology and the Bible könyvéből vettük, de összehasonlítottuk más helyen található fordításokkal is. A képanyag az idézett irodalomban szintén fellelhető. (1) jelzi a megfelelő képet. A bibliai nevek írásában a legújabb magyar szentírásfordítást követtük.
Hálás köszönetünket fejezzük ki azoknak, akik munkánkban segítségünkre voltak tanácsaikkal, és külön köszönetünket nyilvánítjuk ki dr. Horváth Konstantin S. O. Cist. úrnak, aki készségesen engedte meg, hogy zsoltárfordításait felhasználhassuk.
Könyvünket Isten nevében bocsátjuk útnak, hogy olyan eredménnyel szolgálja a hittantanítás ügyét, amilyen szeretettel azt összeállítottuk. Vissza

Tartalom

I. kötet
Előszó5
Őskinyilatkoztatás kora
Bevezetés9
A világ teremtése22
Ősszüleink35
Bűnbeesés45
Az ősszülők gyermekei54
Noé története60
Noétól Ábrahámig72
Pátriárkák kora
Ábrahám79
Izsák és fiai103
Jákob és fiai115
Jób története140
Mózes kora
Mózes küldetése151
Mózes a Sínai-hegynél172
Istennek külső tisztelete190
A negyven esztendős pusztai tartózkodás205
Józsue és bírák kora
Az Igéret földjének elfoglalása221
A bírák233
Rúth245
Sámuel története250
Térképek jegyzéke
A paradicsom fekvése39
Ábrahám vándorlása79
Palesztina a pátriárkák idejében88
Palesztina szintvonalas térképe89
Palesztina metszete a magasságbeli különbségek szemléltetésére90
A szíriai árok92
Szodoma és Gomorra fekvése98
Palesztina felosztása a 12 törzs között225
Jerikó vára az ásatások nyomán229
II. kötet
A királyság kora
Saul3
Dávid17
Salamon37
A kettészakadás. Júda és Izrael országainak története60
A próféták kora
Izrael országának prófétái
Illés77
Elizeus85
Jónás90
Ámosz94
Ózeás94
Júda országának prófétái
Ábdiás96
Jóel96
Izaiás97
Mikeás98
Náhum99
Habakuk99
Szofoniás99
Jeremiás99
Tóbiás története103
Judit története113
A babiloni fogság prófétái
Ezekiel124
Báruk125
Dániel története126
A zsidók visszatérése a babiloni fogságból141
A babiloni fogság utáni kor prófétái
Aggeus149
Zakariás149
Malakiás149
A babiloni fogság utáni kor
Eszter története155
Makkabeusok kora162
Térképek jegyzéke
Jeruzsálem a jebuzeusok korában27
Tirusz39
Jerzsuálem Salamon idejében48
Jeruzsálem keresztmetszete Salamon idejében49
A salamoni templom52
Siloáh alagút69
Jeruzsálem Nehemiás idejében145
Palesztina (Nagy térkép.)

Kosztolányi István

Kosztolányi István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kosztolányi István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv