A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Báró Eötvös Loránd, a tudós fotográfus

Szerző
Szerkesztő
Róla szól
Lektor
Fotózta

Kiadó: Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet-Magyar Tudománytörténeti Intézet
Kiadás helye: Budapest-Piliscsaba
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 202 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 19 cm
ISBN: 963-9276-14-6
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Előszó
1998-ban több tudományos intézmény is megemlékezett Eötvös Lorándról, születésének 150. évfordulóján. Erre az alkalomra avatták fel a nevét viselő geofizikai intézetben - értékes relikviáit... Tovább

Előszó

Előszó
1998-ban több tudományos intézmény is megemlékezett Eötvös Lorándról, születésének 150. évfordulóján. Erre az alkalomra avatták fel a nevét viselő geofizikai intézetben - értékes relikviáit is magában foglaló - Eötvös-emlékmúzeumot. Megújult a róla elnevezett dobogókői emlékház a kis turisztikai menedékmúzeummal együtt, s mindkét állandó kiállításról - a millenniumi kiadványok sorában - egy-egy kötet is megjelent a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület gondozásában.
Az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet 'Three fundamental papers of Loránd Eötvös' címmel jelentetett meg szakkönyvet, a Tudományegyetem - névadója előtt tisztelegve - emlékkiállítással, tudományos konferenciával, továbbá Kis Domokos Dániel 'A csúcson. A hegyek szerelmese - báró Eötvös Loránd' című kiadványával állított maradandó emléket a nagy tudós évfordulóján, s részesítette kellemes élményben az egyetemi megemlékezésekre ellátogatókat.
A nevét viselő fizikai társulatban feldolgozták és a Fizikai Szemlében közreadták a magyar fizikusok emlékét őrző hazai és külföldi emlékhelyeket, feltérképezték a róluk készült szobrokat, festményeket, metszeteket, emléktáblákat, díjakat, postabélyegeket, s ebben a sorban is kiemelt helyen szerepel az egyik - a külföld előtt is - legismertebb magyar természettudós, a fizika és a geofizika klasszikus korszakának nagyformátumú egyénisége, Eötvös Loránd.
A 150. évfordulóra számos szakcikk készült róla, s hagyatékának feldolgozása során derült fény arra, hogy a különböző gyűjteményekben megőrzött, üveglemezre rögzített fotográfiái közül alig néhány került napvilágra az elmúlt évtizedek periodikáiban. Ekkor határoztatott el, hogy e két és félezer felvétel közül a legérdekesebbek, a legkülönlegesebbek kerüljenek kinyomtatásra. Eotográfiáit a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, az Országos Műszaki Múzeum és a Magyar Fotográfiai Múzeum őrizte meg számunkra, de néhány darab nyilván más gyűjteményekbe, gyűjtőkhöz is elkerült.
A jelen kötet közreadását részben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, részben a MOL Rt. segítette, s kitűnő munkát végeztek mindazok a kutatók, fotográfiai szakértők, turisztikai szakemberek és tipográfusok, akik e különleges művet világra segítették. Eötvös - nyugodtan mondhatjuk - szenzáció számba menő fotográfiáit bemutató kötet a Magyar Millennium tudománytörténeti kiadványai sorában lát napvilágot. Bízunk benne, hogy e kiadvány különleges élményt nyújt mindazok számára, akik szívesen kalandoznak szép tájakon, valóban történeti értékű, egyedi felvételek segítségével - az. Eötvös-család társaságában.
Gazda István
tudománytörténész Vissza

Tartalom

Előszó 7
Bevezetés 9
A fotográfus Eötvös Loránd 11
A hegymászó Eötvös 33
Eötvös fotográfiái 39
Fiatalkori emlékek 40
A Dolomitokban 56
A hegymászók 69
Az Adrián 139
Budapest és környéke 142
A Balaton jegén 158
Felhasznált irodalom 183
Műszótár 193
Német helynevek olasz megfelelője 195
Képjegyzék 197

Kis Domokos Dániel

Kis Domokos Dániel műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kis Domokos Dániel könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv