A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Általános és szervetlen preparatív kémiai gyakorlatok

Szerző
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 416 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 44 319. 111 fekete-fehér ábrával, és néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó
Laboratóriumi munkavédelem15
Védekezés a légzőszerveken keresztül ható káros vegyi anyagok ellen15
Védekezés a testfelületre maró hatást kifejtő vegyi anyagok ellen18
Védekezés az emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül mérgező vegyi anyagok ellen19
Szervetlen kémiai laboratóriumban gyakrabban előforduló mérgező anyagok (a mérgezés tünetei, elsősegélynyújtás)20
Védekezés a laboratóriumi tűz- és robbanásveszély ellen30
Laboratóriumi felszerelés33
Laboratóriumi edények33
Üveg- és kvarcedények33
Porcelán edények44
Fémedények44
Fémedények46
Laboratóriumi segédeszközök49
Készüléktartó eszközök49
Csővezetékek54
Csapok és szorítók56
Dugók58
Kittek (tapasztó-, tömítőanyagok)59
Laboratóriumi vegyszerek61
A vegyszerek minőségének jelzése62
A vegyszerek tárolása és használata63
Laboratóriumi alapműveletek65
Melegítés65
Melegítés gázlánggal65
Melegítés villamos árammal72
Magas hőmérsékleten lejátszódó kémiai reakciók, izzítás77
Hűtés78
Termosztálás, állandó hőfokon tartás82
Hőfokszabályozóval működő termosztátok82
Állandó hőmérséklet biztosítása fizikai egyensúlyi rendszerek alkalmazásával83
Porítás és szitálás85
Oldatkészítés87
Oldás87
Az oldatok töménysége90
Az oldatok kémhatása93
Kristályosítás96
Túltelített oldat készítése97
Kristályosítás (kristályosodás)100
Frakcionált kristályosítás102
A kristályosítás végrehajtása104
Csapadékok leválasztása108
Ülepítés (dekantálás), centrifugálás, szűrés111
Szűrés üvegtölcséren, átfolyatással114
Szűrés szívatással115
Szárítás120
Szárítás szobahőmérsékleten123
Szárítás magasabb hőmérsékleten125
Szárítás kifagyasztással125
Elektrolízis126
Desztilláció134
Egyszerű és frakcionált desztillálás136
Desztillálás rektifikáció oszlop alkalmazásával141
Vákuumdesztilláció142
Műveletek gázokkal143
Gázpalackból nyerhető gázok alkalmazása143
Gázok laboratóriumi előállítása147
Gázok tisztítása és szárítása153
Gázok laboratóriumi cseppfolyósítása159
Gázok nyomásának mérése164
Gázreakciók (gázbevezetés, gázfejlődés, gázfejlesztés)167
Anyagkeverékek szétválasztása170
Szilárd anyag elválasztása folyadéktól170
Szilárd anyagok szétválasztása egymástól171
Folyadékelegyek szétválasztása173
Anyagkeverékek szétválasztása, szennyezett anyagok tisztítása kémiai úton174
Laboratóriumi kémiai reakciók csoportosítása180
Kémiai reakciótípusok181
Egyszerű laboratóriumi mérések185
A mérésekről általában185
Tömegmérés188
Laboratóriumi mérlegek188
Mérlegelés analitikai mérlegen193
A tömeg kiszámítása a mért súlyból197
Sűrűségmérés199
Folyadékok sűrűségének mérése199
Szilárd anyag sűrűségének mérése204
Folyadékok térfogatának mérése206
Térfogatmérő eszközök206
Térfogatmérő eszközök hitelesítése211
Hőmérsékletmérés213
Higanyos hőmérők213
Hőmérsékletmérésre alkalmas egyéb eszközök222
Olvadáspont- és forráspont-meghatározás227
Molekulasúly-meghatározás232
Kovalens kötésű szilárd mólsúlyának meghatározása233
Elpárologtatható folyadékok mólsúly-meghatározása gőzsűrűségméréssel241
pH-mérés246
Kolorimetriás pH-mérés246
Preparatív feladatok251
Oxidok252
Az oxidok fontosabb tulajdonságai252
Oxidok előállítására szolgáló fontosabb eljárások253
A hidrogén és a hidridek273
A hidrogéngáz fontosabb tulajdonságai252
Hidrogéngáz laboratóriumi előállítása és tisztítása274
A hidridek fontosabb tulajdonságai277
Hidridek előállítására szolgáló fontosabb eljárások277
A klór; a kloridok és klór oxosavainak sói287
A klór fontosabb tulajdonságai és laboratóriumi előállítása287
A klór oxosavainak sói305
Hidrogén-szulfid, fém-szulfidok és a kén oxosavainak sói (szulfátok)309
A hidrogén-szulfid (kén-hidrogén) fontosab tulajdonságai és laboratóriumi előállítása309
Fém-szulfidok fontosabb tulajdonságai310
Fém-szulfidok előállítására szolgáló fontosabb eljárások311
A kénessav és sóinak fontosabb tulajdonságai és előállítása316
A kénsav és sóinak fontosabb tulajdonsága319
Szulfátok előállítására szolgáló fontosabb eljárások320
A tiosavak sóinak fontosabb tulajdonságai és előállításuk330
A salétromsav sói334
A nitrátok fontosabb tulajdonságai334
Nitrátok előállítására szolgáló fontosabbe eljárások335
A foszforsav sói342
Ortofoszfátok fontosabb tulajdonságai342
Foszfátok előállítására szolgáló fontosabb eljárások343
A szénsav sói349
A karbonátok fontosabb tulajdonságai349
Karbonátok előállítására szolgáló fontosabb eljárások350
Egyéb fémsók358
Szerves savak sói, tulajdonságaik, előállításuk358
A bórsav és borátok fontosabb tulajdonságai és előállításuk361
Magasabb oxidációfokú fémek oxidjaiból levezethető savak sói362
Komplex vegyülete367
A komplex vegyületek fontosabb tulajdonságai368
Komplex vegyületek előállítása369
Fémek380
A fémek laboratóriumi előállítása380
Irodalomjegyzék386
Függelék (I-XVI. táblázat)387
Preparátumok jegyzéke404
Tárgymutató407
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv