| Előszó | |
| A kiskert tervezésének szempontjai | |
| Mit termeljünk? | 9 |
| Hogyan helyezzük el? | 11 |
| Ajánlott kerttípusok | 12 |
| Lakóházkert | 12 |
| Munkakert | 13 |
| Hétvégi kert | 14 |
| Díszkert | 15 |
| Hogyan készítsük elő kertünk talaját? | 32 |
| GYÜMÖLCS A KISKERTBEN | |
| Mit? Hová? | 33 |
| Alma | 33 |
| Körte | 37 |
| Birs | 39 |
| Cseresznye | 40 |
| Meggy | 42 |
| Kajszibarack | 44 |
| Őszibarack | 46 |
| Szilva | 50 |
| Dió | 52 |
| Mandula | 54 |
| Mogyoró | 54 |
| Gesztenye | 56 |
| Naspolya | 57 |
| Ribiszke | 58 |
| Málna | 62 |
| Köszméte | 64 |
| Szeder | 66 |
| Szamóca | 68 |
| Újdonságok, különlegességek | 70 |
| Tüske nélküli fekete szeder | 70 |
| Áfonya | 71 |
| Kivi (Actinidia) | 72 |
| Füge | 72 |
| Josta, Rikő | 73 |
| Pedro | 73 |
| A szaporítóanyagról | 74 |
| A szaporításról | 78 |
| Ivaros szaporítás | 78 |
| Ivartalan szaporítás | 79 |
| A gyümölcsfa ültetésről | 88 |
| A bogyósgyümölcsűek ültetéséről | 92 |
| A tenyészterületről | 93 |
| A koronaalakításról | 95 |
| A metszésről | 99 |
| Koronaalakító metszés | 99 |
| Termőre metszés | 100 |
| Koronaritkító metszés | 100 |
| Ifjító metszés | 101 |
| A metszés, fűrészelés technikája | 102 |
| A gyümölcsfák és -bokrok tápanyagellátásáról | 106 |
| Nem termő gyümölcsösök trágyázása | 107 |
| Termő korú fák és bokrok tápanyagellátása | 108 |
| Hogyan dolgozzuk be a talajba? | 111 |
| A talajművelésről és a vegyszeres gyomirtásról | 112 |
| Kerti traktorok | 114 |
| A vegyszeres gyomirtásról | 117 |
| Az öntözésről | 124 |
| Az egyéb növényápolási munkákról | 126 |
| A növényvédelemről | 127 |
| SZŐLŐ A KISKERTBEN | |
| Mit? Hová? | 130 |
| Csemegeszőlő-fajták | 131 |
| Fehérszőlő-fajták | 136 |
| Vörösszőlő-fajták | 137 |
| A szaporítóanyagról | 137 |
| A szaporításról | 142 |
| Az európai gyökeres szőlővessző előállítása | 142 |
| Gyökeres szőlőoltvány készítése | 144 |
| A telepítésről | 144 |
| Talaj-előkészítés | 145 |
| Szaporítóanyag-előkészítés | 146 |
| Ültetés | 147 |
| A tőkehiányok pótlásáról | 148 |
| Tőkehiányok pótlása homoktalajon | 148 |
| Tőkehiányok pótlása kötött talajon | 151 |
| A művelési módokról | 154 |
| Fejművelésű tőke | 154 |
| Bakművelésű tőke | 154 |
| Kordonművelésű tőke | 155 |
| Egyszerű Guyot-művelés | 158 |
| Magas törzsű szálvesszős művelés | 159 |
| Lugas művelési mód | 163 |
| A szőlő támaszrendszere | 168 |
| A metszésről | 170 |
| Kell-e metszeni? | 170 |
| Miért metsszünk? | 170 |
| Mikor metsszünk? | 171 |
| Hogyan metsszünk? | 172 |
| A szőlő zöldmunkái | 176 |
| A szőlő tápanyag-gazdálkodása | 177 |
| A szőlő vízellátásáról | 179 |
| A talajművelésről | 180 |
| A vegyszeres gyomirtásról | 182 |
| A szőlő növényvédelme | 187 |
| DÍSZNÖVÉNYEK A KISKERTBEN | |
| Mit? Hová? | 191 |
| Virágok | 193 |
| Díszfák, díszcserjék | 194 |
| Röviden a rózsáról | 220 |
| Külön a fűszer- és a gyógynövényekről | 222 |
| A szaporításról | 224 |
| A díszfák, díszcserjék ültetése | 229 |
| Termesztőedényes és földlabdás növények ültetése | 230 |
| Kerítést élősövényből! | 232 |
| A dísznövények gondozása, ápolása | 234 |
| Gyepszőnyeget a kertbe | 236 |
| Hogyan kell komposztot készíteni? | 241 |
| Mi a Cofuna? | 243 |
| Röviden a vegyszeres gyomirtásról | 244 |
| A dísznövények vegyszeres növényvédelme | 245 |
| ZÖLDSÉG A KISKERTBEN | |
| Mit? Hová? | 249 |
| Kiskertekbe javasolt zöldségfajták | 251 |
| Különleges zöldségnövények | 264 |
| A szaporításról | 281 |
| A vetőmagról és egyéb szaporítóanyagokról | 282 |
| A drazsírozott vetőmag és előnyei | 284 |
| Vetésről és ültetésről | 285 |
| Palántanevelés | 288 |
| Hajtatás a kiskertben | 292 |
| A tápanyagellátásról | 295 |
| A talajművelésről és a vegyszeres gyomirtásról | 299 |
| Az öntözésről | 302 |
| Egyéb növényápolási munkák | 305 |
| A növényvédelemről | 306 |
| HÁZIKERTBEN HASZNÁLHATÓ NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK | |
| Gombaölő szerek | 313 |
| Szervetlen gombaölő szerek | 313 |
| Szerves gombaölő szerek | 317 |
| Kombinált hatóanyagú gombaölő szerek | 321 |
| Rovarölő szerek | 322 |
| Szervesfoszfor-vegyületek | 322 |
| Karbamátszármazékok | 326 |
| Egyéb hatóanyagú rovarölő szerek | 326 |
| Speciális atkaölő szerek | 329 |
| Egyéb szerek | 329 |
| KERTÜNK TERMÉNYEINEK TARTÓSÍTÁSÁRÓL | |
| Általános tudnivalók | 333 |
| Előkészületek a tartósításhoz | 335 |
| A tartósítás különféle módjai | 336 |
| Amit nem árt tudni az egyes gyümölcsfajokról | 340 |
| Gyömölcstartósítás | 343 |
| Nyersen, főzés nélküli tartósítás | 347 |
| Gyümölcsreceptek | 348 |
| Gyümölcsízek | 348 |
| Dzsemek | 349 |
| Befőttek | 350 |
| Gyümölcssajtok | 351 |
| Néhány különlegesség | 352 |
| Zöldségfélék tartósítása | 354 |
| Befőzéssel tartósítás | 354 |
| Tartósítás sóval | 356 |
| Ecetes készítmények | 357 |
| Olajos készítmények | 358 |
| Házi gyümölcsszárítás, -aszalás és zöldségszárítás | 359 |
| Gyümölcsaszalás | 360 |
| Zöldségszárítás | 361 |
| JOGI TANÁCSOK | |
| A földhasználattal kapcsolatos általános tudnivalók | 363 |
| A földhasználat megszerzésének lehetőségei és módjai | 364 |
| A magánszemélyek közötti földforgalom | 367 |
| Magán haszonbérlet | 368 |
| Tartós földhasználat | 368 |
| Gyakorlati tudnivalók a telekhasználattal kapcsolatban | 379 |
| Ültetési távolságok | 382 |
| Felhasznált irodalom | |