A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A táplálkozástudomány helyzete és feladatai Magyarországon 1981

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 817 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-05-3441-X
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A táplálkozástudomány az egészséges emberek kulturált táplálkozásával és a betegek dietoterápiájával foglakozó tudományág. Az előbbiekből következik, hogy a táplálkozástudomány tárgya - "az ember... Tovább

Előszó

A táplálkozástudomány az egészséges emberek kulturált táplálkozásával és a betegek dietoterápiájával foglakozó tudományág. Az előbbiekből következik, hogy a táplálkozástudomány tárgya - "az ember táplálkozása" - hazánk valamennyi lakosát közvetlenül érinti.
Napjainkban hallatlan mennyiségű táplálkozástudományi probléma vár megoldásra, pl. az ország minden ötödik lakosa elhízott és cardiovascularis betegségben hal meg; minden tizedik lakosa ulcus pepticum betegségben szenved. Magyarországon kb. 300 000 cukorbeteg él. A magyar lakosság kb. 10%-áa laktóz-intoleráns. Nincs egyetlen belgyógyászati ügyelet sem, amelynek ideje alatt ne kellene beteget diéta-hibát követően kialakult betegség (pancreatitis acuta, cholecystitis acuta stb.) miatt fekvőbeteg-intézetbe felvenni. A British Medical Journal tavalyi novemberi számának szerkesztőségi közleménye (Brit. Med. J. 281:957-958, 1980) földünk daganatos megbetegedéseinek felét helytelen táplálkozásunk következményének tartja. Vissza

Tartalom

A szerkesztők előszava
A Magyar Táplálkozástudományi Társaság emlékelőadásai
Jávor Tibor: Malabsorptio és táplálkozás3
Rigó János: A diétás rostok szerepe a gyógyélelmezésben13
Symposium
Tejtermékek a korszerű táplálkozásban és a dietoterápiában
Simka István: Megnyitó27
Ketting Ferenc: Bevezető29
Mózsik Gyula: A hazai tejtermékek dietoterápiai értékelése és a jövő igényei37
Savanyú tejtermékek
Vass Attila - Szakály Sándor - Schmidt Péter: A savanyú tejtermékek táplálkozásbiológiai tulajdonságainak kísérletes vizsgálata55
Schmidt Péter - Vass Attila - Szakály Sándor: A savanyított tejalapú diéták hatása a patkánymáj regenerációjára63
Schrem János - Facskó Mária: Korszerű hazai savanyú tejdesszertek73
Kovács Árpád - Óbert Gábor: A jövő savanyú tejtermékei85
Laktózszegény tejtermékek
Barna Mária: Lactose-malabsorptio, lactose-intolerantia (Lactose-szegény tejpor alkalmazása secunder lactose-malabsorptios kórképekben)97
Szakály Sándor - Facskó Mária - Schrem János - Mészáros Mihály - Bakos Balázs: A hazai laktózintolerancia felmérésének eredményei103
Nagy Lajos - Jávor Tibor - Garamszegi Mária - Sasréti Éva - Mózsik Gyula: Laktóz-szegényített tejpor készítmények klinikai vizsgálata felnőttkorú laktózintoleráns betegekben113
Ferencz Adrienne - Barna Mária: Laktóz-szegény tejpor alkalmazás colitis ulcerosa és ulcus betegség dietoterápiájában125
Facskó Mária - Jancsó János - Kiss Ernő: Hazai kutatások laktózszegényített tejtermékek előállítására129
Zsírdús tejtermékek
Vass Attila - Schäffer Béla - Schmidt Péter: Reszorpciós kutatások különböző fizikai szerkezetű és összetételű zsiradékokkal139
Schäffer Béla - Vass Attila - Schmidt Péter: A homogénezés hatása a tejzsír reszorpciójára147
Nagy Lajos - Jávor Tibor - Mózsik Gyula - Schäffer Béla - Vass Attila - Fiegler Mária: Különböző zsírtartalmú és fizikai szerkezetű vajkészítmények felszívódási vizsgálata idült pancreatitises betegekben155
Schäffer Béla - Babella György - Jancsó János: Kalóriaszegény korszerű vajkészítmények165
Tejfehérjében dúsított készítmények, savó és permeát alapú tejtermékek
Frenkl Róbert - Györe Ágota: Hazai tejfehérje készítmények sportbeli alkalmazása171
Babella György: Tej- és savófehérje koncentrátumok hazai kifejlesztése és felhasználási területeik179
Novák Árpád - Jancsó János: Hazai laktoproteinátok és funkcionális tulajdonságaik193
Kiss Ernő - Cserháti Tibor - Farkasdy László: Enzimesen előkezelt koncentrált tejfehérje készítmény, a Sportrobi197
Szakály Sándor - Schrem János - Facskó Mária - Szécsényi Lajos - Hegedűs Sándor: Tejsavó és permeát alapú üdítő italok és desszertek203
Munkamegbeszélés
Az egységes kórházi diétás rendszer magyarországi bevezetésével kapcsolatos feladataink
Helyzetfelmérés
Rigó János: Az egységes diétás rendszer hazai bevezetésével kapcsolatos feladataink213
Berend Györgyné - Veresné Bálint Márta: Az egységes diétás rendszer a gyakorlatban221
Gaál Jánosné - Berend Györgyné: Egységes diétás rendszer és egyéni betegellátás223
Zajkás Gábor: Gondolatok az egységes magyar diétás rendszer bevezetésével kapcsolatos feladatokról227
Nagy Lajos - Mózsik Gyula - Ruzsa Csaba - Jávor Tibor: Gondolatok az "egységes diétás rendszer" gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban233
Prónay Gábor: Hozzászólás az "egységes diétás rendszer" munkacsoport megbeszéléséhez241
Ronczyk Tiborné: Az egyéni tálcás tálalás és az egységes diétás rendszer bevezetése a POTE I. sz. Klinikai Tömbjében243
Simon Gergely: Központi tálcás tálalás és mosogatás eszközigénye az egységes diétás rendszerben255
A megbeszélés vitája259
Ajánlások275
Munkamegbeszélés
A gyógyintézeten kívüli diétás ellátás
Helyzetfelmérés
Gaál Ödön - Zajkás Gábor: Diétás élelmiszerek. Igények - lehetőségek279
Fövényi József: Intézeten kívüli diétás ellátás feladatai287
Zajkás Gábor: A gyógyintézeten kívüli diétás ellátás néhány vonatkozása289
Barna Mária: A gyógyintézeten kívüli diétás ellátás291
Vértes László: Az idősek intézeten kívüli diétás ellátása293
Fövényi József: Cukorbetegek intézeten kívüli diétás ellátása301
Vértes László: Az idős cukorbetegek táplálkozása, különös tekintettel a szociális otthonokra303
Tóth Lenke - Kienle Ernő: Baranya megyében végzett táplálkozásegészségügyi felmérések tapasztalatai, a táplálkozásegészségügyi helyzetet befolyásoló tényezők és az ebből meghatározandó feladatok313
Kuti Vilma: A multiklinikai vizsgálatok a magnézium diéta értékéről323
Mészáros Fülöp - Weichné Csikós Éva: Diétás jellegű készítmények gyártása a Baranya megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalatnál329
Horváth Gézáné: A Békéscsabai Konzervgyár rostos ivóleveinek szerepe a korszerű táplálkozásban335
Prohászka Ottó: Lisztalapú előkevert termékek jelentősége341
Prónay Gábor: Diabetikus és fogyóétrend bevezetése Miskolcon a Bükkvidéki Vendéglátó Vállalat segítségével345
Kurnik Ernő: A növénynemesítés szerepe a növényi eredetű élelmiszerek fehérje és olajtartalmának mennyiségi és minőségi növelésében355
Bonyárné Müller Katalin - Mózsik Gyula: A gyógyintézeten kívüli diétás tanácsadás és annak lehetőségei369
Jermendy György - Soós Aladár: Cukorbetegek egészségnevelése (A Budapest IX. kerületi diabetes klub tapasztalatai)383
Bedő Magdolna: Diabeteses gyermekek nyári táborozása kapcsán szerzett dietetikai tapasztalatok387
Soltész Gyula - Berényi Imre: Diabeteses gyermekek nyári táborozása (Az első két év konyhatelepítési és dietetikai tapasztalatai)389
Gálfi Ilona - Várbíró Béla - Krassay Ilona: Tapasztalataink lisztérzékeny gyermekek közösségi étkeztetésének megszervezésével kapcsolatban393
A megbeszélés vitája397
Ajánlások427
Munkamegbeszélés
Táplálkozási kultúránk fejlesztése
Helyzetfelmérés
Biró György: A hazai néptáplálkozási kutatások helyzete és perspektívái433
Ródler Imre - Ródlerné Onodi Mária: A táplálkozás, életmód és egészség rendszerű összefüggései453
A megbeszélés vitája457
Ajánlások485
Munkamegbeszélés
A klinikai dietetika oktatásának helyzete és jövője az orvosképzésben
Helyzetfelmérés
Rigó János: A dietetika oktatásának lehetősége az orvostanhallgatók képzésében491
Tamás Gyula: A klinikai dietetika oktatásának helyzete: Szomorú tapasztalatok - reménykeltő jövő?495
Ferencz Adrienne: A klinikai dietetika oktatásának helyzete és jövője az orvosképzésben499
A megbeszélés vitája501
Ajánlások519
Egészségügyi Minisztérium Élelmezés- és Táplálkozásegészségügyi Osztályának állásfoglalása521
Szabad előadások
Kubányi Jolán - Győrvári Borbála: Kalóriaszegény diéta szerepe a cukorbetegek kezelésében529
Válas Györgyné: Új diabetikus élelmiszerek jellegével, összetételével kapcsolatos tapasztalatok539
Fövényi József - Thaisz Erzsébet - Garas Zsuzsa - Duffek László: Ajánlhatók-e cukorbetegeknek az úgynevezett "diétás" készítmények?543
Ruzsa Csaba - Nagy Lajos - Past Tibor - Jávor Tibor: Mucopolysaccharidok és a Guar gum hatásának vizsgálata a gyomorürülésre és a cukorfelszívódásra egészséges egyénekben és diabeteses betegekben553
Bedő Magdolna - Gaál Ödön - Gergely Anna - Válas Györgyné - Czuczy Péter - Bernolák Erzsébet - Barta Lajos: Flexibilis diéta alkalmazása diabeteses gyermekek nyári táborozásakor561
Rovó Judit - Gergely Anna - Békefi Dezső - Szolnoki Judit - Pétsch Endre - Dévai Gabriella - Egyed Jenő - Jobbágy Judit - Tamás Gyula - Morava Endre: Diabeteszes szülőnők és újszülöttjeik szérum magnézium, réz és cink szintje567
Lindnerné Szotyori Katalin - Gergely Anna: Felmérés csecsemők és kisgyermekek mikroelem fogyasztásáról575
Kuti Vilma: A magnézium szerepe az egészség megőrzésében581
Gaál Ödön: Cukorhelyettesítőszerek egészségügyi megítélése587
Soós Aladár - Ródler Imre: Néptáplálkozási vizsgálatok szerepe az elhízás preventiójában593
Maros Éva - Hajós Károly - Tornóczky János - Simon László: Zsíranyagcsere zavarok kezelése tiszta növényi diétával599
J. N. Zsinka Ágnes - Földes Vera - Perédi József - Thuróczy Györgyné: Különböző zsírsav összetételű zsiradékok hatása patkányok szérum és máj zsírmutatóira607
Ibrányi Mária - Csőke Mária - Töreki Ildikó - Engländer Zsuzsa: A dietetika helye a gyógyintézeti betegellátás folyamatában613
Kukor Imre: A Visegrádi Kórház dietetikai rendszere és ennek szerepe az egészségügyi kultúra fejlesztésében619
Katona Edit: Az egészségnevelés korlátai az egészséges táplálkozás népszerűsítésében627
Bonyárné Müller Katalin - Nagy Lajos: A diétás tanácsadás jelenlegi helyzete egy országos felmérés tükrében637
Sasréti Éva - Ferenczi József - Mózsik Gyula: A diétás felvilágosítás hatékonyságának mérése gondozott fekélybetegek körében643
Fiegler Mária - Mózsik Gyula - Ferenczi József - Nagy Lajos - Jávor Tibor: Módszer a dietetika gyakorlati oktatására az orvosképzésben649
Tapodó József: Élelmiszerek diétás szempontú értékelése új alapokon659
Sós Józsefné: Konzervek szerepe a korszerű egészséges táplálkozásban és a gyógyélelmezésben667
Mezei Éva - Czuczy Péter - Gaál Ödön: Diétás élelmiszerellátás helyzete a törzskönyv tükrében677
Gere Anna: Étkezési zsiradékok hevítés, illetve sütés okozta változásainak vizsgálata683
Ormos Endre: Erőfeszítések rostdús élelmiszerek előállítására és fogyasztásuk megkedveltetésére689
A. Bernolák Erzsébet: Növényi szterinek táplálkozásegészségügyi szerepe, gázkromatográfiás meghatározásuk élelmiszerekben699
Varga László - Morava Endre - Gergely Anna: Néhány növény és növényi élelmiszer D-vitamin aktivitásának vizsgálata patkányokon705
Morava Endre - Varga László - Czuczy Péter - Gergely Anna - Gaál Ödön: Újabb szempontok a laktáció alatti D-vitamin szükséglet megítélésében711
Frenkl Róbert - Györe Ágota - Szőts Gábor - Schmidtka Ágnes: C-vitamin hatás és ürítés vizsgálata sportolókon és úsztatott patkányokon719
Lévai Judit: Étkezési gombák okozta betegségek727
Karátson András - Szalmásy Zsuzsanna - Rácz Lajos: Fehérjevesztés és szérum fehérjeszint chronicus peritoneális dialysis során733
Szlamka István: A gluten-mentes diéta hatása chronicus enteritisben741
Barna Mária - Kovács Margit - Kiss Sándor: Gondolatok a dietotherápia indikációjáról gyermekkori malabsorptios kórképekben749
Győrvári Borbála: Hazai táplálkozási szokások, mint etiológiai tényező a gyomorrák kialakulásában761
Nagy Katalin - Bedő Magdolna - Bajzáth János - Szépvölgyi Judit - Antal Magda: Hazai gyártmányú, piretroid típusú, új inszekticid táplálkozás-toxikológiai vizsgálat patkányokban767
Szépvölgyi Judit - J. N. Zsinka Ágnes - Földes Vera: Acetilszalicilsav szubakut hatása különböző diétán tartott patkányok vékonybél enzimeire775
Mózsik Gyula - Bata Mónika - Jávor Tibor - Morón Franciscó - Szabolcs József - Tóth Gyula: Az A-vitamin és a karotinoidok citoprotektív hatásainak vizsgálata a 0,6 M-os sósav alkalmazásával kiváltott gyomor-nyálkahártya károsodáson patkányban781
Tárgymutató793
A kötet szerzői799
Résztvevők listája807
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A táplálkozástudomány helyzete és feladatai Magyarországon 1981 A táplálkozástudomány helyzete és feladatai Magyarországon 1981

Könyvtári könyv volt. A borító elszíneződött.

Állapot: Közepes
7.480 Ft
2.990 ,-Ft 60
15 pont kapható
Kosárba
konyv