A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Nemzeti érdek 2014/9-10.

A nemzetstratégiai gondolkodás lapja/Új folyam 9-10. szám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

2015. november 13., a „fekete péntek" után Európa már többé nem lesz olyan, mint amilyennek eddig megismertük. Kitört a terrorháború. Merényletek eddig is történtek Európában, a péntek 13-i... Tovább

Előszó

2015. november 13., a „fekete péntek" után Európa már többé nem lesz olyan, mint amilyennek eddig megismertük. Kitört a terrorháború. Merényletek eddig is történtek Európában, a péntek 13-i események korszakhatár jellegét a megváltozott kontextus adja.
Európa hónapok óta egy egyre intenzívebb bevándorlási áradattal néz szembe, amelyet képtelen kezelni. Százezrek dörömbölnek Európa ajtaján. Brüsszel tanácstalan. Konferencia konferenciát követ. Miközben Európa nem tudja megvédeni saját határait. A terrorháború korszakhatár jellegét tehát egy korábban ismeretlen jelenség adj a: Európa egy iszonyatos méretű emberáradattal néz szembe.
Európába átlag tizenkét másodpercenként érkezik egy migráns. Olyan embereket fogadunk tömegével nap mint nap, akikről nem tudjuk, hogy kicsodák, honnan jöttek, és mit akarnak. A terrorháború kitörésének magyarázata tehát, hogy egyértelmű és közvetlen összefüggés van az illegális bevándorlás elszabadulása és a terrorizmus európai térnyerése között.
Ebből számos dolog következik:
1. A háború nem Európán kívül van, hanem Európán belül. Lehet Rakkát bombázni, meg lehet sokszorozni az Iszlám Államot támadó haderőt, de a háború a saját földrészünkön robbant ki.
2. Mivel Brüsszelt és Molenbeeket mégsem lehet bombázni, az ellenségnek nincs körülrajzolható karaktere és tartománya (köztünk vannak, bárkik lehetnek, és bármit tehetnek), ezért a terrorháború a hadviselés új formáit hozza majd magával.
3. Mindenre fel kell készülni, és semmire sem lehet felkészülni: bármi, bárhol és bármikor megtörténhet. A terrorháború a bizonytalanság, a gyanakvás, a félelem, a hisztéria, a pszichológiai nyomásgyakorlás világa.
4. A hétköznapjaid brutális mértékben megváltoznak. Félsz felszállni egy repülőgépre, kimenni egy meccsre, beülni egy étterembe, elutazni egy másik városba, szélsőséges esetben rettegsz kilépni az ajtódon. Mert biztosan lesznek még merényletek, de nem tudni, mikor, hol, ki ellen követik el majd ezeket. Szaporodnak majd a fenyegetések, a jelek, az ottfelejtett táskák, a riasztások, és fokozódik a bizonytalanság, a rettegés és a hisztéria.
5. Az élet át fog policizálódni. A rendőrség, a katonaság, a titkosszolgálatok mindenütt jelen lesznek, de nem tudnak mindenütt jelen lenni. A következmény egy felügyelt élet, és mégsem lehet maximálisan kiszűrni a veszélyt, a rizikót, a bizonytalanságot az életedből.
6. Az európai országok le fogják zárni a határaikat, elhalasztják a meccseiket, kiürítik a reptereiket, terroristának néznek majd, megsértik a szabadságjogaidat. Mert nincs más eszközük.
7. A terrorra terrorral fognak válaszolni. Intézményesül a vérbosszú. A francia kommandósok több mint ötezer töltényt lőttek ki a szerdai rajtaütés során.
8. A sikerre csak akkor van remény, ha az ellenfelet körbe lehet rajzolni. Ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy az európai embert már sikerrel körberajzolták. Vissza

Tartalom

Tarlós István: Az én Budapestem
Budapestért, szenvedéllyel. Interjú Fürjes Balázzsal 6
A régi és az új millenium 14
Palkó Attila: A mai Budapest születése (1873-1896) 16
Budapest a miénk! 42
Gerő András: Budapest-tételek 42
Zoboki Gábor: Budapest revitalizációja 52
Káel Csaba: Save Your Culture! - „Őrizzétek meg a kultúrátokat!" 80
Baán László: A Városliget - megújítás a tradíciók mentén 92
Vitézy Dávid: Úton egy új Budapest felé - város, ember és közlekedés 106
Békés Márton: Budapesti barlangrajzok 146
Kollár Dániel: Roham | Metródíva 164
Schneller Domonkos: A fotogén város 170
Szalóki Ági: Bőven akad tennivalónk 174
Szegvári Péter: Gazdálkodj okosan! 196
Böszörményi Nagy Gergely: A kreatívipar mint erőforrás 200
Kemény Dénes: Budapest, részekből egy különleges egész 208
Andy Vajna: Budapestről szubjektíven. Felzárkózunk a világ legjobb városai közé 210
Az élő Budapest 138
Titkos Budapest 140
Koniorczyk Borbála: Hosszúlépés Budapesten 144
Minda Judit: Kell valami plusz 152
Egyetemisták startupjai a siker útján 156
Egyetemista önkéntesek - önkéntes egyetemisták 160
Egyetemisták mesélnek Budapestről 166
Top 5 173
Budapest és a világ 176
Kiss István - Orbán Balázs: Főváros a kutatások szemszögéből 178
Nemzetközi városfejlesztési kitekintés 202
Új aranykor Budapesten? Megújult tereken a nemzeti rendezvények 214
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv