1.034.934

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyarországi diákok a Bécsi Egyetemen 1715-1789

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Eötvös Loránd Tudományegyetem Levéltára
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím: Magyarországi diákok egyetemjárása az újkorban
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Napjainkban ismét előtérbe került a külföldi egyetemjárás történetének kutatása. A szegedi egyetemen két munkaközösség is foglalkozik ezzel a témával. A Herner János vezette csoport 1988 óta adja... Tovább

Előszó

Napjainkban ismét előtérbe került a külföldi egyetemjárás történetének kutatása. A szegedi egyetemen két munkaközösség is foglalkozik ezzel a témával. A Herner János vezette csoport 1988 óta adja ki a Peregrinatio Hungarorum című sorozatot, míg Keserű Bálint szerkesztésében 1989-től jelennek meg a Fontes rerum scholasticarum kötetei. Budapesten, az ELTE Levéltárában Szögi László vezetésével működik egy felsőoktatástörténettel, ezen belül kiemelten a peregrinációval foglalkozó kutatócsoport, amely elsősorban a magyarországi diákok újkori egyetemjárásának adatait kívánja feltárni. A határainkon túl élő magyar kutatók közül az erdélyi Tank Sándor és Szabó Miklós nevét érdemes megemlítenünk, mint olyanokét, akik jelentősen hozzájárultak eredményeikkel a magyar művelődéstörténet eme részterületének minél jobb megismeréséhez.
A kutatómunka megkezdésekor még csak a bécsi egyetemi levéltárban őrzött egyetemi anyakönyvek (Hauptmatrikeln) átnézését és adatainak feldolgozását tűztem ki célul. Ennek az elsődleges adatforrásnak a feldolgozása során fokozatosan érlelődött meg az az elhatározás, hogy össze kellene gyűjteni a bécsi egyetemen megforduló minden magyarországi diákra vonatkozó összes adatot. Ez a célkitűzés oly módon valósult meg, hogy az egyedi ügyiratok aktái, az úgynevezett Consistorialakten kivételével a levéltárban fellelhető összes forrást átnéztem, s adatbázisomat a Josephinumnak a bécsi Kriegsarchívban lévő katalógusaival is kibővítettem. Ezek a katalógusok ugyan csak 1781-től maradtak fenn, de az anyag szoros összefüggésben van az egyetem egyéb, jórészt orvoskari nyilvántartásaival. Ez indokolta felhasználásukat.
A kiadvány címében szereplő időhatár kijelölését az magyarázza, hogy a bécsi egyetemi levéltár 1715-ig jelentette meg a matrikulákat (Die Matrikel der Universitat Wien, VI. Barid, 1689/90-1714/14), illetve Szögi László összefoglaló művének kezdő éve 1790 (Magyarországi diákok a Habsburg Birodalom egyetemein I. 1790-1850). Vizsgálatunkat nem terjesztettük ki a drávántúli, valamint a Dunától délre (Szerbia irányába) eső területekről származottakra, felvettük viszont adattárunkba az erdélyi diákokat.
Kötetünk anyagának összegyűjtését a „Pro Renovanda Cultura Hungáriáé" Alapítvány és a Collegium Hungaricum ösztöndíjai tették lehetővé. Itt szeretném megköszönni dr. Ujváry Gábornak, a Collegium Hungaricum igazgatóhelyettesének a munkámhoz nyújtott szíves támogatását.
Hálás köszönet illeti dr. Kurt Miihlbergert, az egyetemi levéltár igazgatóját azért a lehetőségért, hogy a forrásokat eredetiben tanulmányozhattam, s időnként személyes jó tanácsaival is segített az adatok értékelésében. Nagy segítségemre volt ugyanitt Ágnes Lössl asszony, a levéltár munkatársa, aki mindig készségesen támogatott munkámban.
Külön köszönettel tartozom dr. Szögi Lászlónak, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatójának azért, hogy külföldi kutatásaimban mindig támogatott, s az anyag feldolgozása során is hasznos tanácsokkal látott el.
A számítógépes adatbázis kialakítását és a statisztikai számításokat Horváth Ákos barátomnak köszönöm. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Bevezetés
Történeti áttekintés 9
Magyar peregrinusok 11
A diákok az adatok tükrében 12
Pályaképek 15
Források 19
A forrásközlés módja 20
A források jelzetei 22
Irodalom 23
Adattár
Az adatok sorrendje 25
Rövidítések, kódszámok 25
Magyarországi diákok a bécsi egyetemen (1715-1789) 27
Névmutató 110
Helynévmutató 126
Függelék
A magyar akadémiai nemzet alapszabályai 133
Válogatás a magyar akadémiai nemzet anyakönyvének bejegyzéseiből 135
Ungarländische Studenten an der Wiener Universität (1715-1789) 141

Kiss József Mihály

Kiss József Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kiss József Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv