1.034.939

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Irodalmi emlékhelyek Borsodban

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Füzetünk összeállításának a célja: az emlékek felkutatása, megörökítése és a tiszteletadás volt. Szeretnénk olvasóinkkal végigjárni azokat a helyeket, ahol az elmúlt idők irodalmi hírességeinek... Tovább

Előszó

Füzetünk összeállításának a célja: az emlékek felkutatása, megörökítése és a tiszteletadás volt. Szeretnénk olvasóinkkal végigjárni azokat a helyeket, ahol az elmúlt idők irodalmi hírességeinek valamiféle tárgyi emléke fellelhető megyénkben. Felidézzük életük, munkásságuk, főleg Borsod megyei vonatkozásait. Eötvös József szavaival élve "Minden nemzet, mely e névre érdemes, tiszteletben tartja azon férfiait, kik tevékenységüknek magasabb célokat tűzve ki, akár a közélet, akár a tudomány vagy művészet körében, kitűnő érdemeket szereztek magoknak, s ünnepnek tekinti a napot, melyet valamely dicső fia emlékének szentelhet..."
Kiadványunkban csakis a magyar irodalmi élet olyan kiválóságai szerepelnek, akik Borsod-Abaúj-Zemplénben születtek vagy éltek, ha rövid ideig is - vagy csak átmenetileg tartózkodtak itt, és emléküket szobor, síremlék, emléktábla jelöli valahol a megyében. A függelékben felsoroljuk azokat, akiknek valamiféle közük volt megyénkhez és megillethetné őket emléktábla.
Igyekeztünk felkutatni, lefényképezni minden helyet, az irodalomnak emlékét találhattuk. Elmondhatjuk sok ilyenre akadtunk, hiszen "Maga a föld adottságai olyanok voltak mindig, hogy megfelelő számmal termelte ki ennek a szép vármegyének talaja a tollforgatók sokaságát. Amióta csak számon tartják a magyar irodalom eseményeit, Borsodban s Miskolcon mindig éltek tehetséges írók és költők, akik országosan is ismertek voltak és büszkeségei a magyar művelődésnek. Néhányuk ma is emlegetett klasszikusunk, és neve élni fog mindaddig, amíg a magyar irodalom és kultúra fennáll."
Borsod megye, számos kiválósága mellett, olyan emlékekkel is dicsekedhet, mint a Miskolci Nemzeti Színház (az ország első kőszínháza), a sárospataki kollégium épülete (itt tanult oly sok írónk, költőnk), vagy a Miskolci Kódex; ezeket is megörökítettük.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye az ország legészakibb megyéje, így területének nagy része a régi Borsod vármegyéhez tartozott, ezért kötetünk címében rövidítve adjuk a megye nevét. A benne szereplő személyeket betűrendben közöljük, függetlenül a helytől, ahová kapcsolódtak - a megye területén. A keresés megkönnyítésére, földrajzi mutatót szerkesztettünk a lapszám megjelölésével. Ezt egészíti ki a képek jegyzéke és a tartalommutató.
A kiadványunkban levő szobrok alkotóinak nevét Csap Erzsébet, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton mondunk köszönetet.
Szeretnénk, ha a Könyvtári Füzetek sorozatunk negyedik köteteként most közreadott "Irodalmi emlékhelyek Borsodban", megnyerné mindazok tetszését, akik az irodalom Borsod megyei múltja iránt érdeklődnek. Vissza

Tartalom

Megszentelt helyek (Vihar Béla bevezetője)5
Előszó7
Comenius Ámos János9
Csengey Gusztáv11
Dayka Gábor13
Déryné, Széppataki Róza16
Egressy Béni22
Egressy Gábor24
Eötvös József27
Erdélyi János29
Gárdonyi Géza32
Gvadányi József35
Herman Ottó36
Jászay Pál42
Jókai Mór44
Kaffka Margit48
Károlyi Gáspár51
Kazinczy Ferenc55
Kazinczy Gábor62
Kiss József65
Kossuth Lajos69
Lévay József76
Móra Ferenc81
Móricz Zsigmond84
Paulay Ede88
Petőfi Sándor90
Rákóczi Ferenc II.96
Szabó Lőrinc99
Szemere Bertalan102
Szerdahelyi Kálmán106
Tompa Mihály108
Tóth Ede114
Vadnay Károly117
Zempléni Árpád120
Miskolci kódex123
Miskolci Nemzeti Színház125
Földrajzi mutató130
Képek jegyzéke131
Függelék133
Tartalomjegyzék135

Kluger Lászlóné

Kluger Lászlóné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kluger Lászlóné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv