1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

'56 Cegléden

Visszaemlékezések, dokumentumok

Szerző
Szerkesztő
Róla szól
Kapcsolódó személy

Kiadó: Kossuth Múzeum
Kiadás helye: Cegléd
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 226 oldal
Sorozatcím: Ceglédi füzetek
Kötetszám: 32
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-8317-04-3
Megjegyzés: További kapcsolódó személyek a tartalomban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az 1996-os évben a magyarság történetének két eseményére emlékezik: a honfoglalásra 1100 esztendős, és az 1956-os forradalomra 40 esztendős évfordulója kapcsán. A honfoglalásról, mint a magyarság... Tovább

Előszó

Az 1996-os évben a magyarság történetének két eseményére emlékezik: a honfoglalásra 1100 esztendős, és az 1956-os forradalomra 40 esztendős évfordulója kapcsán. A honfoglalásról, mint a magyarság történetének kiemelkedő fordulópontjáról már 100 évvel ezelőtt is fényes külsőségek között emlékeztek meg. A honfoglalás a nemzettudat meghatározó kérdéseként azóta is állandóan jelen van a történeti tudományos vizsgálatokban és a mindennapi tudatban is.
Az, hogy az 56-os forradalom sem a tudományban, sem a köztudatban nem játszik a másik említett eseményhez hasonlóan fontos szerepet nem jelentéktelenségének, időbeni közelségének, közvetlenül érzékelhető eredmény nélküli bukásának tudható be. 1957 -- 1989 között ugyanerről az eseményről mást gondolt a magyarság nagy része mint, amit a forradalmat idegen segítséggel leverő és így hatalomra kerülő egypárt hivatalos értékelése és házi történetírása sulykolt azokba, akik -- önhibájukon kívül - védtelenek voltak a propaganda ellen.
Az 1989 óta eltelt évek sem segítettek igazán sokat a "tudathasadásos" állapot gyógyításában - legalábbis a jelen kötet szerkesztőjének szubjektív megítélése szerint. Ennek a jelenségnek szerteágazó okait még csak érinteni sem lehet egy előszó keretében, arról nem is szólva, hogy a szerkesztő képességei sem lennének elegendők ehhez. Mindezek felismerése vezetett oda, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel segíteni próbáljuk az események, az azokban résztvevő emberek, valamint tetteik és indítékaik megismerését és ez által az olvasó számára lehetővé tegyük az önálló véleményalkotást.
Ez a szándék meghatározta a most kézbeadott kötet szerkezetét, de gyűjtőmunkánkban már korábban is jelen volt. Ezt a gyűjtőmunkát 1989 óta végezzük. Azóta, hogy az egykori résztvevők a közvetlen veszélyeztetettség érzése nélkül, nyilvánosan is felidézhetik emlékeiket. Az utókor, a kívülálló hajlamos egyszerűsíteni, hősöket, áldozatokat, vétkeseket, követendő és elítélendő példákat állítani az egykori élő személyekből. (Közülük számosan ma is közöttünk élnek -- szerencsére.) Kötetünkben az az ember áll elénk személyesen, akinek tetteit, és a hozzá hasonló sok személy tetteiből kihüvelyezhető tendenciákat a történetírás az általánosítás szintjén értékeli. A múzeumi gyűjtemény és ebből következően a nyilvánosság számára elmondott emlékeik most lehetővé teszik, hogy ne csak az általánosítás szintjén, hanem az egyes ember szemszögéből is láthassuk, láttathassuk a történelmet alkotó mozaikszemeket. A szublimált történelem helyett a személy -- a hős, vagy bűnös helyett az ember, aki nem hős, vagy bűnös akart lenni, hanem az adott helyzetből fakadó dolgát végezte -- állhasson előttünk.
A kötetben olvasható visszaemlékezések, dokumentumok egy része olykor rövidítve, esetleg az érintett személyek neve nélkül már megjelent a "Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör Értesítője" 1989., 1990. és 1991. évi számaiban, a Ceglédi Hírmondó 1991. június 27-i számában. 1995 októberében a Ceglédi Hírmondó és a Ceglédi Kék Újság hasábjain megjelent felhívás eredményeként a forradalom helyi eseményeinek újabb résztvevői illetve szemtanúi is jelentkeztek, kötetünkben az ő emlékeik is helyet kaptak.
Hiányoznak a kötetből a hivatalos szervek - Forradalmi Bizottság, Városi Tanács, rendőrség, karhatalom, ügyészség, bíróságok - levéltárakban őrzött dokumentumai. Ennek egyik oka az, hogy szándékaink szerint a múzeumi kutatás sajátos lehetőségeinek és feladatainak megfelelő, a múzeumban őrzött saját anyagunkat kívántuk nyilvánosságra hozni. Vissza

Tartalom

Előszó 5
M. Kiss Sándor: Az 56-os forradalomról 7
Visszaemlékezések 19
Asztalos István (az interjút Kocsis Gyula készítette) 21
Balogh István (az interjút Kocsis Gyula készítette) 23
Bencsik Mihály 31
Boldizsár János (az interjút Reznák Erzsébet készítette) 34
Fésűs Ferenc (az interjút Nagy Varga Vera készítette) 38
Nagy Gyula (az interjút Kocsis Gyula készítette) 46
Németh Sándor (az Interjút I. Sándor Ildikó készítette) 59
Orosz Mihály (az Interjút Nagy Varga Vera készítette 71
Pongrácz Gergely (az interjút Nagy Varga Vera készítette) 75
Radosza Miklós (az interjút Nagy Varga Vera készítette) 79
Radosza Mihály 82
Sallai Ferenc (az interjút Nagy Varga Vera készítette) 82
Veres László (az interjút Reznák Erzsébet készítette) 84
Dokumentumok a Kossuth Múzeum gyűjteményéből (válogatta Kocsis Gy.). . 89
Korabeli újságok írásai (válogatta Kocsis Gyula) 113
Ifjúsági Újság 115
Valóság 140
Ceglédi Hírlap 141, 158
A Forradalmi Bizottság tagjainak személyes dokumentumai 207
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
'56 Cegléden '56 Cegléden '56 Cegléden '56 Cegléden

A borító kissé foltos, töredezett, a könyv kötése megtört.

Állapot:
3.640 ,-Ft
18 pont kapható
Kosárba
konyv