| Előszó | |
| Tartalomjegyzék | |
| Bevezetés | |
| Elméleti alapfogalmak | |
| A zsíros-olajok | |
| Általános rész | 1 |
| A zsíros-olajok vegyi összetétele | 1 |
| A zsíros-olajok fizikai tulajdonságai | 3 |
| A zsíros-olajok vegyi tulajdonságai | 5 |
| A zsíros-olajok vegyvizsgálati adatai | 8 |
| A szappan | |
| A szappan fogalma | 9 |
| A zsíralkáli-szappanok tulajdonságai | 11 |
| Zsírok és olajok elszappanosítása | 23 |
| Elszappanosítás forralás útján | 24 |
| Elszappanosítás hideguton | 27 |
| Karbonát elszappanosítás | 28 |
| Egyéb elszappanosítási módok | 30 |
| A kisózás elmélete | |
| Általános rész | 31 |
| Az elektrolitok kisózó hatása | 33 |
| Az egyes fázismódosulatokkal kapcsolatos tudnivalók | 35 |
| Hőmérséklet és egyéb hatások befolyása a kisózásra és a kiülepedésre | 36 |
| A szappangyártás nyersanyagai | |
| Zsírok és olajok | |
| A zsírok és olajok csoportosítása | 38 |
| A zsírok és olajok előállítása | 40 |
| A szappangyártásnál leggyakrabban használt zsírok és olajok ismertetése | 42 |
| Zsírok és olajok tárolása és kezelése | |
| Zsírok és olajok tárolása | 50 |
| Zsiradékok kezelése | 54 |
| Zsírsavak | |
| A zsírsavak csoportosítása | 58 |
| A zsírbontás | 60 |
| A zsírok előkészítése a bontáshoz | 60 |
| A Twitchell-bontás | 61 |
| Autoklávbontás | 63 |
| Zsírsavak tárolása és kezelése | 64 |
| Gyanta | 65 |
| Vegyi úton előállított zsírsavak és zsírpótló anyagok | |
| Vegyi úton előállított zsírsavak | 66 |
| Zsírpótló anyagok | 67 |
| Alkáliák | |
| Általános rész | 68 |
| A szappangyártásnál használatos alkáliák | 69 |
| A marólúgok raktározása, kezelése és feloldása | 72 |
| A szappangyártás segédanyagai | 73 |
| A szappangyártás gépei és készülékei | |
| Szappanfőzdék általános berendezési tárgyai | |
| Főzőüstök | 76 |
| Duplikátor-, olvasztó- és keverőüstök | 78 |
| Főzdei segédeszközök | 79 |
| Szivattyúk | 79 |
| A készrefőzött szappan továbbfeldolgozását szolgáló gépek és berendezések | 80 |
| Szappanformák | 80 |
| Hűtőprések | 81 |
| Szappanvágó gépek | 83 |
| Előkésíztő berendezések a préseléshez | 84 |
| Présformák (stancák) és szappanprések | 85 |
| Csomagológépek | 86 |
| Hideguti szappanok készítéséhez szükséges berendezési tárgyak | 86 |
| Pilirozott pipereszappanok készítéséhez szükséges gépek és berendezések | 87 |
| Szappanforgácsoló gépek | 87 |
| Szappanforgács szárító gépek | 88 |
| Forgácskeverő gépek | 90 |
| Pilirozó gépek | 90 |
| Rúdnyomó csigaprések (pelotőz) | 91 |
| Szappandarab-vágógépek | 91 |
| Különféle gépek és berendezések | 92 |
| Gőzellátás | 92 |
| Ábrák | 97 |
| A szappangyártás gyakorlata | |
| Kemény mosószappanok | 113 |
| Színszappanok | 115 |
| A szappanfőzés műveletei | 116 |
| A színszappan kiülepítse és továbbfeldolgozása | 137 |
| Egyes színszappanfajták gyártási előírásai | 146 |
| Enyvszappanok | |
| Általános rész | 150 |
| Az enyvszappanok zsírösszetétele, lúgtöménysége és töltőanyagai | 152 |
| Gyártási előírások | 154 |
| Félszínszappanok (eschwegi szappanok) | 156 |
| Textilszappanok | |
| A szappan szerepe a textiliparban | 159 |
| A textilszappanok forgalmi módozatai | 161 |
| A textilszappanok minőségi követelményei | 162 |
| Textilszappanok gyártási előírásai | 163 |
| Oldószerszappanok | |
| Általános rész | 166 |
| Az oldószerszappanok csoportosítása | 167 |
| Gyártási előírások | 170 |
| Kálikenőszappanok | |
| Általános rész | 172 |
| Kenőszappanok készítése | 175 |
| Pipereszappanok | 185 |
| Hideguton készített pipereszappanok | |
| Általános rész | 186 |
| Nyersanyagok | 187 |
| A hideguti pipereszappankészítés gyakorlata | 189 |
| Egyes hideguti szappanminőségek | 192 |
| Glicerinszappanok (Dr. Kéri Pál) | |
| Általános követelmények és hozzátétek | 193 |
| Gyártási előírások | 195 |
| Illatosított színszappanok | 197 |
| Pilirozott szappanok | |
| Általános rész | 198 |
| A pilirozott szappanok nyersanyagai | 199 |
| A pilirozott szappanok készítése | 201 |
| Pipereszappanok illatosítása (Dr. Kéri Pál) | |
| Az illatosító alapanyagok csoportosítása | 209 |
| A szappan- és illatosítóanyag egymásrahatása | 211 |
| Az illatkompoziciók készítése | 212 |
| Egyes szappanfajták illatosítása | 216 |
| Borotvaszappanok (Dr. Kéri Pál) | |
| Általános rész | 217 |
| Hidegúton készített borotvaszappanok | 219 |
| Pilirozott borotvaszappanok | 220 |
| Borotvaszappanpor | 222 |
| Borotvakrémek | 222 |
| Folyékony borotvaszappanok | 223 |
| Fertőtlenítő- és gyógyszappanok (Dr. Kéri Pál) | 224 |
| Különleges szappankészítmények (Dr. Kéri Pál) | |
| Homokszappan | 226 |
| Fémtisztítószappan | 226 |
| Kéztisztító- és mosószerek | 227 |
| Folttisztítószappan | 227 |
| Úszószappan | 228 |
| Folyékony szappanok (Dr. Kéri Pál) | |
| Általános rész | 229 |
| Folyékony szappanok készítése | 230 |
| Gyártási előírások | 232 |
| Szappanforgács, szappanpehely, szappanpor és mosóporok | |
| Általános rész | 232 |
| Szappanforgács és szappanpehely | 234 |
| A szappanporok és mosóporok nyersanyagai | 235 |
| A szappanporok és mosóporok készítése | 238 |
| A szappanalap készítése | 238 |
| A mosóporkeverékek összeállítása | 239 |
| A mosóporkeverékek porítása | 242 |
| A szappanok és mosószerek készitésével kapcsolatos általános tudnivalók | |
| Laboratóriumi vizsgálatok | 247 |
| Szappanüzemi laborítórium legszükségesebb felszerelési kellékei | 247 |
| Általános utasítások | 248 |
| Zsírok és olajok vizsgálata | 250 |
| Maróalkáli és sóoldatok vizsgálata | 252 |
| Szappanvizsgálatok | 253 |
| Számítások | 255 |
| Zsiradékok szabadzsírsav tartalma | 255 |
| Nátronlúgszükséglet zsiradékok savtalanításához | 256 |
| Zsiradékok teljes elszappanosításához szükséges lúg mennyisége | 256 |
| Ammóniákszódaszükséglet a karbonát elszappanosításhoz | 257 |
| A szappanhozamnak kiszámítása | 258 |
| Színszappanok zsírsavtartalmának szabályozása a felvágási súly beállításával | 259 |
| Zsiradékok glicerintartalma | 260 |
| Maróalkálioldatok higítása súlymérés útján | 260 |
| Maróalkálioldatok higítása űrtartalomméréssel | 260 |
| Kalkulációk | 261 |
| Anyagköltségek | 262 |
| Gyártási költségek | 263 |
| Általános költségek | |
| A kalkulációs összeállítása | 267 |
| Táblázatok | |
| Tiszta trigliceridek és fontosabb zsiradékok fizikai és kémiai állandói | 271 |
| Marónátronoldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve | 272 |
| Marónátronoldatok higítása | 273 |
| Marókálioldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve | 274 |
| Nártiumkarbonát- (szóda-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve | 275 |
| Káliumkarbonát- (hamuzsír-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve | 276 |
| Nátriumklorid- (konyhasó-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve | 277 |
| 1000 kg zsiradék elszappanosításához szükséges nátronlúg mennyisége | 278 |
| 1000 kg zsiradék elszappanosításához szükséges kálilúg mennyisége | 279 |
| 1000 kg ipari zsírsav elszappanosításához szükséges 98 %-os ammóniákszóda mennyisége | 280 |
| 1000 kg szappanhoz adandó töltőanyag súlya kilogramokban, melynek hozzáadásával a szappan zsírsavtartalmát a kívánt mértékben csökkenthetjük | 281 |
| Magyarország nagyobb városai vizének keménysége (Dr. Kneppó Jenő) | 282 |
| Függelék | |
| A mosóanyagok használata (Erdős Jenő) | |
| Általános rész | 285 |
| A mosás gyakorlata | 286 |
| A szennyezettség fajtájának figyelembevétele a mosásnál | 286 |
| Tudnivalók a mosáshoz szükséges vízről | 287 |
| A hőmérséklet megválasztása a mosásnál | 293 |
| A mosóanyagok megválasztása | 293 |
| Pamutanyagok mosása | 293 |
| Lenanyagok mosása | 296 |
| Gyapjúanyagok mosása | 297 |
| Selyemanyagok mosása | 299 |
| A zsíralkoholos mosószerek | 300 |
| Betűrendes tárgymutató | 303 |
| Melléklet | |
| 1-12. számú táblázataink kézihasználatra | |