| Bevezető | 3 |
| A vendéglátó egységek közegészségügyi-járványügyi jelentősége | 4 |
| A közegészségügyi-járványügyi szervek ellenőrzős és hatósági tevékenysége | 5 |
| Általános előírások és ellenőrzési szempontok | 10 |
| Az egység elhelyezése | 10 |
| Általános rend és tisztaság, munkaegészségügy, munkavédelem | 12 |
| Személyi higiéne | 14 |
| Főzési (étkezési) adagszám, étrend | 17 |
| Áruátvétel, a nyersanyag útja az egységben, az egység helyiségeinek kapcsolata | 18 |
| Raktározás, tárolás, áruvédelem | 18 |
| Földesáruraktár | 18 |
| Szárazáruraktár | 20 |
| Hűtőszekrények, hűtőkamrák, hűtőpultok | 20 |
| Földesáru-előkészítő | 21 |
| Húselőkészítő, halelőkészítő | 23 |
| Főzőtér | 24 |
| Edények mosogatása, tárolása | 25 |
| Fogyasztótér | 28 |
| Ételszállítás | 28 |
| Az egyes üzlettípusokra vonatkozó előírások és ellenőrzési szempontok | 30 |
| Értékesítés | 30 |
| Éttermek, vendéglők | 30 |
| Étterem, vendéglő, csárda, söröző, kávéház | 30 |
| Kifőzde, étkezde | 30 |
| Gyors étkezőhelyek | 31 |
| Büfé, bisztró, falatozó, ételautomata | 31 |
| Ételbár | 31 |
| Pecsenyesütő, halsütő, lacikonyha | 32 |
| Lángos-, palacsintasütő | 32 |
| Cukrászdák, eszpresszók | 32 |
| Cukrászda, süteményszaküzlet, fagylaltozó | 32 |
| Eszpresszó, teázó, tejbár | 34 |
| Szórakozóhelyek | 34 |
| Mulató, varieté, zenés ifjúsági szórakozóhely, éjszakai bár | 34 |
| Italüzletek | 34 |
| Nappali bár, Drink bár | 34 |
| Borozó, sörbár | 34 |
| Borkostoló, borkimérés, poharazó | 34 |
| Italbolt, kocsma | 34 |
| Mozgó árusítás | 35 |
| Mozgó-, időszakos büfé, mozgó fagylaltárusítás | 35 |
| Árusítás, értékesítés tömegközlekedési eszközökön | 35 |
| Házhoz szállítás | 36 |
| Központi termelőegységek | 36 |
| Báziskonyha | 37 |
| Gyorsfagyasztó (gastrofol) üzem | 37 |
| Konyhai előkészítő üzem | 39 |
| Központi hidegkonyha | 41 |
| Központi cukrászüzem | 41 |
| Fagylaltkészítő üzem | 42 |
| Munkahelyi vendéglátó egységek | 44 |
| Konyha étkezőhelyiséggel | 44 |
| Munkahelyi báziskonyha | 44 |
| Melegítő-tálalókonyha és étkezde | 44 |
| Munkahelyi büfé | 46 |
| Kereskedelmi szálláshelyek | 46 |
| Szálloda, motel | 49 |
| Turistaszállás | 49 |
| Kisegítő szálláshely | 49 |
| Fogadó, panzió | 49 |
| Nyaralóház | 49 |
| Fizetővendéglátó-hely | 49 |
| Kemping | 50 |
| Ételmérgezések, ételfertőzések | 51 |
| Alapfogalmak | 51 |
| Tennivalók ételmérgezés, ételfertőzés esetén | 52 |
| Ételmérgezések, ételfertőzések megelőzése | 56 |
| Az élelmezéshigiénés laboratóriumi vizsgálatok célja, fajtái | 58 |
| A vendéglátásban dolgozók tennivalói a laboratóriumi mintavételezések segítése érdekében | 59 |
| Függelék | |
| Jogszabályok, utasítások jegyzéke | 61 |
| Felhasznált irodalom | 63 |