kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Akadémiai Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői papírkötés |
| Oldalszám: | 403 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal. |
| Előszó | |
| Tartalomjegyzék | |
| A szuszpenziók és szuszpenzoidok keletkezése és állandósága | |
| A szuszpenziók és szuszpenzoidok általános ismertetése | 1 |
| A szuszpenziók és szuszpenzoidok keletkezése és előállítása | 2 |
| A szuszpenziók és szuszpenzoidok állandósága | 4 |
| A nehézségi erő befolyása a szuszpenziók és a szuszpenzoidok állandóságára | 4 |
| Nehézségi erő - mechanikai erő | 4 |
| Nehézségi erő - hőmozgás | 7 |
| Nehézségi erő - tasztítóerő | 9 |
| Az oldékonyság befolyása a szuszpenziók és szuszpenziodok állandóságára | 10 |
| Az adszorpciós réteg (szolvátréteg) befolyása a szuszpenziók és szuszpenzoidok állandóságára. A szolok micellás szerkezete | 13 |
| A micella fogalma | 13 |
| A micellaelmélet fejlődése | 14 |
| Micellatípusok | 21 |
| A micellák keletkezése | 23 |
| A micellák kémiai összetétele. Micellaképletek | 24 |
| A micellaszerkezetek meghatározásának alapelvei | 26 |
| A vonzóerő (adhézió) és a taszítóerő befolyása a szuszpenziók és szuszpenzoidok állandóságára | 32 |
| A problémák áttekintése | 32 |
| A taszítóerők elmélete | 36 |
| A vonzóerők elmélete | 38 |
| Az adhéziós potenciál | 43 |
| A szolok állandóságának termodinamikai elméletei (A kolloidok termodinamikája) | 54 |
| A problémák áttekintése | 54 |
| Ideális Liofób szolok termodinamikája | 56 |
| Irodalom az I. fejezethez | 78 |
| A szuszpenziók és a szuszpenzoidok előállítása I. | |
| Diszperziós eljárások. A. - Tömör testek, difform-rendszerek és durva átmeneti rendszerek diszpergálása | |
| Bevezető áttekintés - A diszpergálás energiája | 85 |
| A morfológia jelentősége a diszpergálásnál | 92 |
| A diszpergálás hatásfokának jellemzése | 101 |
| Az oldási kapacitás. Üledékszabály | 101 |
| A diszperziós (oldási) intenzitás | 107 |
| Az oldási diszperzitás | 109 |
| Tömör szilárd testek diszpergálása | 111 |
| Általános rész | 111 |
| Tömör testek mechanikai diszpergálása | 111 |
| Kémiai diszpergálás | 119 |
| Elektromos diszpergálás. Bredig-Svedberg-féle eljárás | 120 |
| Diszpergálás ultrahangokkal | 127 |
| Diszpergálás ultraibolya- és röntgensugárzás hatására | 128 |
| Durva difform-, durva szpongoid és retikuláris rendszerek diszpergálása | 128 |
| Porodin szerkezetű testek diszpergálása. I. Durva Porodin rendszerek diszpergálása. Szuszpenziók előállítása tömör halmazokból, üledékekből, őrleményekből és iszapokból | 128 |
| Áttekintés | 128 |
| A száraz porodin rendszerek diszpergálása folyadékokban | 132 |
| Folyadéktartalmú porodin rendszerek és kettős rendszerek diszpergálása | 146 |
| A szuszpenziók állandósága | 157 |
| A szuszpendálás üledékszabálya | 160 |
| Fibrillás halmazok diszpergálása | 165 |
| Irodalom a II. fejezethez | 166 |
| A szuszpenziók és szuszpenzoidok előállítása. II. | |
| Diszperziós eljárások. B. - Asszociációs kolloidok oldása | |
| Az asszociációs kolloid meghatározása | 172 |
| Az asszociációs kolloidok oldódása | 172 |
| A magasabb zsírsavas alkáliák (alkáliszappanok) oldódása | 175 |
| A szappanoldatok kolloid jellege | 175 |
| A szappanoldatok micelláris szerkezete | 177 |
| Asszociációs festék-kolloidok | 187 |
| Az asszociáció termodinamikai és molekulakinetikai értelmezése | 188 |
| Irodalom a III. fejezethez | 193 |
| A szuszpenziók és szuszpenzoidok előállítása III. | |
| Diszperziós eljárások. C. - Gélek diszpergálása. Peptizálás | |
| A peptizálás fogalma - Történelmi áttekintés | 198 |
| Peptizálás - kolloidolás | 198 |
| Szilárd B. vizsgálatai és elmélete | 198 |
| P. P. Weimarn vizsgálatai | 201 |
| Bancroft elmélete | 203 |
| Zsigmondy és munkatársainak vizsgálatai | 204 |
| A paptizációs folyamatok fajai | 212 |
| Önként végbemenő kolloidoldás. Eukolloidok oldása | 213 |
| Általános alapfogalmak | 213 |
| Duzzadás és peptizálás. Kritikus hőmérséklet. Aktivitási görbék | 222 |
| Az oldószer befolyása az eukolloidok önként végbemenő oldódására | 227 |
| Idegen anyagok befolyása az eukolloidok önként végbemenő oldódására | 231 |
| Az üledékszabály érvényessége az önként végbemenő kolloidoldásnál | 235 |
| Adszorpciós peptizálás | 238 |
| Áttekintés | 238 |
| A gél tulajdonságainak befolyása a peptizálásra | 240 |
| A peptizátor befolyása a peptizálásra | 244 |
| Az adszorpciós peptizálás üledékszabálya | 289 |
| Disszoluciós peptizálás | 293 |
| A disszoluciós peptizálás jellemzése | 293 |
| Üledékszabály a disszoluciós peptizálásnál | 295 |
| Peptizálás kolloidokkal | 300 |
| A peptizálás sebessége | 304 |
| A hőmérséklet befolyása a peptizálásra | 310 |
| Irodalom a IV. fejezethez | 312 |
| A szuszpenziók és szuszpenzoidok előállítása IV. | |
| Kondenzációs eljárások | |
| Áttekintés | 324 |
| Góckeletkezés túltelített oldatokban | 325 |
| Gócok növekedése. A kristályosodás sebessége túltelített oldatokban | 334 |
| Kondenzálással keletkezett szuszpenziók és szuszpenzoidok diszperzitásfoka. Weimarn elmélete | 337 |
| Állandósítók, kolloidvédők, védőkolloidok | 350 |
| Homodiszperz szolok előállítása | 354 |
| A kondenzálással keletkezett szolok részecskéinek morfológiája | 357 |
| A kondenzációs módszerek típusai | 362 |
| Kondenzáció hőmérséklet-változással | 362 |
| Oldószer-kicserélésen alapuló módszer (Weimarn-féle módszer) | 363 |
| Kémiai reakciókon alapuló módszer | 364 |
| Diszpergálással kombinált kondenzációs folyamatok | 375 |
| Irodalom az V. fejezethez | 376 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.