A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Konyhakertészet

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Minerva Irodalmi és Nyomdai Műintézet R. T.
Kiadás helye: Kolozsvár-Cluj
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 240 oldal
Sorozatcím: A »Magyar Nép« könyvtára
Kötetszám: 54-55
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 11 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E szerény kis munka, melyet e könyvecske magában foglal, nem tudományos céllal készült, egyszerű, gyakorlati útmutató akar lenni azok részére, akik konyhakerti növények termelésével okszerűen... Tovább

Előszó

E szerény kis munka, melyet e könyvecske magában foglal, nem tudományos céllal készült, egyszerű, gyakorlati útmutató akar lenni azok részére, akik konyhakerti növények termelésével okszerűen akarnak foglalkozni.
Konyhakert csaknem minden udvaron van, ahol több-kevesebb hozzáértéssel termelnek növényeket. Sajnos, asszonyaink inkább olyan növényeket termelnek, melyekből éppen legkevesebbet fogyasztanak. Szomorú kép, ha falusi asszonyokat látunk karjukon üres kosárral a piacra menni, hogy zöldségfélét vásároljanak. Őszi nagyvásárkor pedig nehezen összekuporgatott pénzecskéjükkel veszik meg azt, amiből a háztartáshoz legtöbb kell: káposztát, hagymát, ugorkát, murkot, petrezselymet, zellert stb. Holott idejük és erejük volna, meg alkalmas területük ezek megtermelésére, hogy a gazdálkodásnak ezzel az igen kedves ágával könnyebbítsék a háztartás gondjait. Vissza

Tartalom

Foglalkozzunk konyhakertészettel!3
Általános rész
A konyhakert berendezése
Fekvése. Talaja. Kerítés. A kert beosztása9
Talajművelés a konyhakertben
Porhanyítás
Ásás. A rigolírozás. Kapálás, töltögetés13
Trágyázás
Istállótrágya. Komposzt- vagy keverék-trágya. Zöldtrágyázás. Mesterséges, vagy műtrágya. Nitrogén tartalmúak. Káli-műtrágyák. Foszfortrágyák. A műtrágya alkalmazása. A mész. Trágyacsillag. Műtrágyák összekeverése. A fahamú18
Melegágy
Készítés. Bevetés. Gondozás. Langyos hőmérsékletű ágy. Palánták áttűzdelése27
Veteményezés
A jó vetőmag. A vetés módja. A vetés történhetik szórva, sorba és fészekbe. Fészek32
A konyhakert vetésforgója
A vetésforgó vázlatrajza35
A vetemények ápolása
Árnyékolás. A betakarás. Öntözés. Gyomlálás. Ritkítás. Fattyúzás, vagy metszés. Kapálás. Karózás. Halványítás38
Palántanevelés és ültetés
Vetés. Ápolás. Ültetés. Gondozás. Telelő palánták43
Konyhakerti növények értékesítése
Piacra. Házi fogyasztásra50
A termelt növények összegyűjtése és elrakása
Gyökeresek
A murok. Burgonya. Hagymafélék. Mit tegyünk a telelő zöldség kihajtása ellen?52
Kobakosok
Ugorka. Az ugorka konzerválása ecetes vízben. Az ugorka eltevése sósvízben. Saláta-ugorka téli eltartása. Kovászos ugorka57
Tök. Savanyú tökkáposzta. Tökkáposzta sóban59
Nagylevelűek
Káposzta. Káposztaszedés. Elsózás. Fejeskáposzta egyszerű telelése. A káposzta hollandi telelése. Gyalult káposzta eltartása. Kovászos káposzta nyári használatra60
Karalábé, kel, bimbóskel, vöröskáposzta, karfiol. Kertben való elvermelés64
Hüvelyesek
A borsó és bab. Zöldborsó. Zöld paszuly65
Más növényi részek eltartása
Paprika. Tölteni való. Paprikasaláta. Káposztával töltött paprika. Olajos paprika66
Tárkony. Paradicsom. Torma67
Konyhakerti termények aszalása
Zöld bab. Zöld borsó. Sárgarépa (murok), petrezselyem, paszternák. Zeller. Petrezselyem-, zeller-, kapor-, majoránna- és tárkonylevél. Gomba. Csemege-tengeri69
Néhány szó a vitaminokról73
Veteménymagvak termelése
Fontossága. Fajtiszta. Egyévi növények. A kétévi és évelők. Ápolásuk. A mag összegyűjtése, tisztítása és eltartása. A húsos termések77
A vetemények állati ellenségei
Rovarok. Cserebogár és pajorja. A földi bolha. A káposztalégy. Meztelen csiga. Káposztalepke. A zsizsik80
Hasznos rovarok84
Konyhakerti növényeken élősködő gombák
A lisztharmat. Borsóragya. Káposzta golyvásodása. Paradicsomrothadás84
Védekezőszerek a kártevők ellen
Bordói lé. Amonil készítmény. Mészkénlé. Szénkéneg. Sósvíz. Thanaton, vagy dohánylúg kivonat. Sulfarol. Arzola-pép. Molex-por. Arvalin-por87
Kertészeti eszközök90
Részletes zöldségtermelés
A konyhakerti növények csoportosítása. Nagylevelűek-Káposztafélék
Általános jellemzés. Fejeskáposzta. Termelés. A korai káposzta. A téli káposzta. Vöröskáposzta. Magtermelés. Kelkáposzta. A fodros kel. Karaláb. Bimbóskel. Karfiol, vagy virágoskel. Korai karfiol. Őszi karfiol. Téli karfiol94
A káposztafélék ellenségei
A káposztalepke. Káposzta-bogár. A káposztalégy. Drótféreg. A lótetű. Földibolhák103
Salátafélék
Fejes-saláta. Kötöző-saláta. Tépő-saláta. Spárga-saláta. Endivia saláta107
Cikória
Termelés. Átültetés. Kárdi109
Sóska- és spenótfélék
A sóska. Spenót, vagy laboda. A mángold. Rebarbara112
Kobakosak
Az ugorka. Magnyerés115
Tök és dinnye
A spárgatök. A sütőtök. A dinnye. A sárgadinnye118
Gyökér- és gumós-növények. A murok- vagy sárgarépa, petrezselyem, pasztinák és cékla
A murok. Petrezselyem és a peszternák termelése. A cékla. A pozdor. A celler. Halványított celler124
Retek és torma
A retek. A torma. Gyökérfélék magtermesztése132
A burgonya
Korai burgonya. Másik eljárás. A téli burgonya termelése. Bújtás. Betegségek és ellenségek. Nedves rothadás. Védekezés135
Hagymafélék
A fejes- vagy vöröshagyma
A vöröshagyma147
Fokhagyma, metélő, vagy szaporahagyma és póréhagyma
A fokhagyma. Metélő vagy szaporahagyma. A póréhagyma151
Hüvelyesek
A paszuly, vagy bab155
A borsó. Kifejtőborsó. A velőborsó. A cukorborsó159
A lencse163
A szójabab. Termelése165
Borsózsizsik. Hogyan pusztítsuk?167
Fűszernövények
A paprika. A kapor. A tárkony. A csombor. A majoránna. A sáfrány. A levendula. Az ánizs és koriander169
Más kerti növények
A paradicsom175
Tojásgyümölcs179
A spárga180
A tengeri vagy kukorica184
A mák188
Csipkegomba191
Néhány konyhakerti gyümölcs
Földieper vagy szamóca194
Ribiszke és egres. Ribiszkefajták. Egresfajták197
Csemegeszőlő
Talaja. Ültetés, ápolás. A szőlő oltása. Zöldoltás. Évi munkák a szőlőben. Csonkázás. Téli eltartás. Fedés. Korai fajták. Valamivel későbbi fajták. Késői, legjobban telelő fajták200
A málna
Nemes fajták215
Bolgárrendszerű kertészet
A víz. Az ágyások. A talaj. Vetésforgó nincs. Mi is az a bakhát? Beosztás. Veteményezés, palántálás, ápolás216
A konyhakert naptára227
Konyhakerti növények termelésének kimutatása232

Koncz Lajos

Koncz Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Koncz Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv