kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 693 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 18 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
| Kovács Sándor: A konzervipar jelenlegi helyzete és jövője | 7 |
| A magyar konzervipar helye és jelentősége | 7 |
| A konzervipar és a mezőgazdaság vertikuma | 9 |
| A közelmúlt eredményei és a jelenlegi helyzet | 10 |
| Centralizáció, koncentráció, területi megoszlás | 14 |
| Műszaki felkészültségünk | 17 |
| A negyedik 5 éves terv előirányzatai | 19 |
| Farkas József: A tartósítási eljárások elméleti alapjai | 21 |
| Élelmiszerromlások és tartósítási módszerek | 21 |
| Tartósítás hőközléssel | 22 |
| A mikroorganizmusok hőpusztulása | 22 |
| A mikroorganizmusok hőtűrése | 24 |
| A mikroorganizmusok hőpusztulásának hőmérséklet-függése | 27 |
| A túlélési görbék logaritmikustól eltérő formái | 28 |
| A mikroorganizmusok hőtűrését befolyásoló tényezők | 29 |
| A hőkezelés-szükséglet meghatározása | 33 |
| A nagy hőmérsékletű, rövid ideig tartó hőkezelési eljárások elmélete | 42 |
| A hőkezeléssel sterilezett konzervek romlásának formái és okai | 43 |
| Tartósítás vízelvonással | 45 |
| Az élelmiszerek víztartalmának kötésmódjai | 45 |
| Az élelmiszerek vízállapota és a mikrobás romlás összefüggése | 47 |
| A dehidratált élelmiszerek reverzibilitása | 52 |
| A dehidratált élelmiszerek tárolási stabilitásának optimális nedvességtartalma | 52 |
| Tartósítás savanyítással | 53 |
| Természetes savanyítás | 54 |
| Mesterséges savanyítás | 55 |
| Kiss István: Tartósítás vegyszerekkel | 55 |
| A só és a cukor | 57 |
| A konzerválószerek | 59 |
| Az antioxidánsok | 65 |
| Egyéb tartósítási módszerek | 66 |
| Tárolás alacsony hőmérsékleten | 66 |
| Az előszárítás utáni gyorsfagyasztás | 68 |
| Fagyasztva szárítás (liofilezés) | 68 |
| Besűrítés vízkifagyasztással | 69 |
| Csírátlanító szűrés | 69 |
| Ionizáló sugárzás | 69 |
| Kombinált tartósítási eljárások | 72 |
| Enzimek tartósítóipari jelentősége | 74 |
| A tartósítóipar számára fontos enzimek | 77 |
| Enzimes változások | 78 |
| Nem enzimes elváltozások | 79 |
| Konzervipari nyersanyagok és tartósított élelmiszerek összetétele, tápértéke, vitamintartalma | 80 |
| Tápanyagok és vitaminok sorsa különböző tartósítási műveletek során | 83 |
| Kilb Gyula: A tartósítóipar növényi nyersanyagairól | 86 |
| A szükséges nyersanyagok beszerzése | 86 |
| Szerződéses termeltetés | 87 |
| Nyersanyag-előfeldolgozók szerepe | 88 |
| Szabad felvásárlás | 89 |
| A nyersanyagátvétel | 89 |
| A főbb konzervipari zöldségfélék termesztési helyzete | 93 |
| Néhány új konzervipari zöldségféle | 98 |
| A főbb konzervipari gyümölcsfélék termesztési helyzete | 100 |
| Zöldség- és gyümölcsfélék betakarításának gépesítése | 103 |
| A növényvédő- és gyomirtószerek hatása a nyersanyag felhasználhatóságára | 106 |
| Növényvédőszerek | 108 |
| Néhány javaslat a gyümölcs- és zöldségfélék egységes elnevezése érdekében | 110 |
| Gépek, berendezések, eszközök | 111 |
| Szállítóberendezések | 111 |
| Kerényi János: Targoncák | 111 |
| Üveg- és dobozszállító-berendezések | 112 |
| Fluidizációs szállítócsatorna | 114 |
| Szivattyúk | 116 |
| Hock Gyula: Hűtőházi rakodó- és szállítógépek | 121 |
| Hűtőkocsik | 121 |
| Kerényi János: Mosógépek | 122 |
| Nyersanyagmosó-gépek | 122 |
| Üveg-, doboz-, láda- és palackmosó-gépek | 124 |
| Osztályozógépek | 128 |
| Magozó-, szártépő- és csumázógépek | 132 |
| Univerzális magozógépek | 132 |
| Egyéb magozógépek, felezőgépek | 134 |
| Bolygatóműves szártépőgép | 139 |
| Csumázógépek | 140 |
| Hámozóberendezések | 141 |
| Mechanikus hámozók | 141 |
| Lúghámozók | 144 |
| Gőzhámozók | 145 |
| Darabológépek | 148 |
| Vágó- és szeletelőgépek | 148 |
| Körmendy Imre: Zúzógépek | 151 |
| Gyümölcs- és zöldségprések | 162 |
| Létisztító berendezések | 165 |
| Szűrési segédanyagok | 165 |
| Szűrőkészülékek | 169 |
| Centrifugák (szeparátorok) | 178 |
| Hőcserélő berendezések | 185 |
| Előfőzők, gőzölők, főzőüstök | 185 |
| Csöves hőcserélők | 185 |
| Lemezes hőcserélők | 185 |
| Besűrítők | 192 |
| Bepárlók | 192 |
| Fagyasztásos besűrítők | 202 |
| Fordított ozmózissal működő besűrítők | 203 |
| Aromakinyerő berendezések | 203 |
| Kerényi János: Töltőgépek | 205 |
| Darabos árut töltő berendezések | 205 |
| Pépes árut töltő berendezések | 209 |
| Pürét, velőt töltő berendezések | 210 |
| Folyadékot töltő berendezések | 214 |
| Szilárd, darabos, szemcsés anyagokat és por tokatöltő berendezések | 217 |
| Zárógépek | 219 |
| Schmied János: Légköri nyomáson működő pasztőrözők és sterilezők | 220 |
| Szakaszos üzeműek | 221 |
| Folytonos üzeműek | 221 |
| Túlnyomáson működő pasztőrözők és sterilezők | 227 |
| Szakaszos üzeműek | 227 |
| Folytonos üzeműek | 230 |
| Kerényi János: Címkéző- és csomagológépek | 238 |
| Szárítóberendezések | 242 |
| Hock Gyula: Gyorsfagyasztó berendezések | 248 |
| Kontakt és félkontakt gyorsfagyasztók | 248 |
| Hideg légárammal működő fagyasztók | 250 |
| Hideg oldattal működő fagyasztók | 253 |
| Folyékony gázokkal működő fagyasztők | 253 |
| Liofilező berendezések | 255 |
| Konzervipari technológia | 256 |
| Ott József: Általános szempontok a sterilezési techn ológia kialakításához | 256 |
| Aszeptikus gyártástechnika | 264 |
| Levek, pépes anyagok aszeptikus töltése és tárolása | 265 |
| Szilárd és folyékony részt tartalmazó termékek aszeptikus tartósítása | 271 |
| Bodrogi Rezső - Kardos Ernő - Koncz Imre: Zöldségkonzervek készítése | 272 |
| Zöldborsó | 272 |
| Hüvelyes bab sós felöntőlében, hőkezeléssel tartósítva | 279 |
| Karfiol | 280 |
| Karfiol féltermék vegyes főzelékfélékhez | 281 |
| Spárgakonzerv | 282 |
| Vegyes főzelék és finomfőzelék | 282 |
| Tökkonzerv | 283 |
| Előtartósított gomba | 284 |
| Rókagomba-konzerv | 285 |
| Csiperkegomba-konzerv | 285 |
| Tejfölös csiperkegomba | 286 |
| Hámozott paradicsom | 286 |
| Hámozatlan paradicsom | 287 |
| Sűrített paradicsom | 287 |
| Lecsó zsír nélkül | 291 |
| Ráclecsó | 292 |
| Magyar lecsó | 292 |
| Zsíros lecsó | 292 |
| Gogosári | 292 |
| Zöldséggel töltött paprika | 293 |
| Csemegekukorica | 295 |
| Gyümölcskonzervek készítése | 296 |
| Befőttak | 296 |
| Puddinggyümölcsök | 305 |
| Gyümölcsbólék | 306 |
| Gyümölcshúsok (pulpok és velők) | 307 |
| Darabos gyümölcsízek (dzsemek) | 309 |
| Kenhető és sajtszerű gyümölcsízek | 314 |
| Gyümölcslev ek, gyümölcsszörpök készítése | 315 |
| Vegyszerekkel tartósított gyümölcslevek (anyalev ek) | 318 |
| Aszeptikusan tartósított gyümölcslevek és -alapanyagok | 319 |
| Sűrített gyümölcslevek | 319 |
| Sűrített gyümölcsvelők | 322 |
| Gyümölcsszö9rpök | 323 |
| Különleges gyümölcsszörpök | 324 |
| Ízesített szörpök | 325 |
| Gyümölcsből készült ivólevek | 325 |
| Derített, szűrt ivólevek | 327 |
| rostos ivólevek | 328 |
| Gyümölcsborok készítése | 331 |
| Savanyúságok készítése | 332 |
| Kovászos uborka | 332 |
| Sósvizes uborka | 332 |
| Ecetes uborka | 332 |
| Finn uborka | 333 |
| Csemegeuborka | 333 |
| Csemegeuborka szovjet ízlés szerint ízesítve | 336 |
| Uborkasaláta | 336 |
| Patisszon | 337 |
| Ecetes paprika | 338 |
| Paprikasaláta hőkezeléssel tartósítva | 339 |
| Paprikasaláta hőkezelés nélkül tartósítva | 340 |
| Tölteni való paprika | 340 |
| Marinált paprika | 340 |
| Káposztával töltött ecetes paprika | 341 |
| Káposztával töltött paprika | 342 |
| Ecetes zöldparadicsom | 342 |
| Sósvizes zöldparadicsom | 342 |
| Savanyított káposzta | 343 |
| Vágott vegyes savanyúság | 343 |
| Balaton saláta | 343 |
| Darabos, vegyes savanyúság (szovjet ízlés szerint ízesítve) | 344 |
| Kockázott uborka vagy relish | 345 |
| Mixed pickles | 346 |
| Sózott hüvelyes bab | 346 |
| Hordós hagyma | 347 |
| Ecetes cékla | 347 |
| Bébicékla | 348 |
| Sózott tök | 349 |
| Ecetes gomba | 349 |
| Gyermekételek készítése | 349 |
| Zöldségalapú gyermekételek (tejjel, hússal vagy májjal) | 351 |
| Junior ételek (1-3 éves gyermekeknek) | 352 |
| Gyümölcspürék | 355 |
| Nektárok | 355 |
| Gyorsfagyasztott termékek készítése | 355 |
| Gyorsfagyasztott gyümölcsök | 355 |
| Hock Gyula - Kardos Ernő: Gyorsfagyasztott zöldségfélék | 359 |
| Kardos Ernő: Szárított termékek készítése | 360 |
| Előkészítés | 360 |
| Szárítás | 361 |
| Utókezelés | 364 |
| Raktározás | 367 |
| Galli Ildikó: Szárított vöröshagyma | 368 |
| Szárított fokhagyma | 370 |
| Szárított burgonya | 371 |
| Szárított sárgarépa | 372 |
| Szárított petrezselyem | 372 |
| Szárított karalábé | 373 |
| Szárított zeller | 373 |
| Szárított karfiol | 374 |
| Szárított petrezselyem- és zellerzöldje | 374 |
| Szárított kelkáposzta | 374 |
| Szárított zöldborsó | 375 |
| Szárított zöldbab | 375 |
| Szárított paradicsom alakú paprika | 376 |
| Paradicsompor | 376 |
| Szárított zöldségkeverék (Julienne) | 376 |
| Aszalt alma | 377 |
| Aszalt szilva | 377 |
| Szárított levesek (levesporok) | 378 |
| Ételízesítők | 382 |
| Csomagolóanyagok, segédanyagok és eszközök | 384 |
| Karácsony Dezső: Fehérlemez-csomagolás | 384 |
| Az ónozott lemezgyártás technológiája | 384 |
| Az ónozott lemezek méretei | 386 |
| Az ónozott lemezek mechanikai tulajdonságai | 389 |
| A lemezek ónbevonata | 393 |
| Az ónozott lemezek osztályozása | 398 |
| Az ónozott lemezek csomagolása | 400 |
| Az ónozott lemezek vizsgálata | 400 |
| A krómozott lemez | 405 |
| Fehérlemezek lakkozása, festése | 406 |
| Belső lakkok | 407 |
| Külső lakkok | 411 |
| Varratlakkok | 412 |
| A lakkozás és az ofszetnyomás tgechnológiája | 413 |
| A lakkok és a lakkozás vizsgálata | 422 |
| Dobozgyártás fehérlemezből | 427 |
| Chrien Károly: Tető-fenék gyártása | 427 |
| Dobozpalást gyártása | 431 |
| Fenék zárása | 434 |
| Dobozok próbázása | 437 |
| Karácsony Dezső: Segédanyagok dobozok gyártásához | 438 |
| Dobozok ellenőrzése | 439 |
| Balla Ferenc: Alumíniumcsomagolás | 456 |
| Az alumínium mint csomagolóanyag | 456 |
| Fóliából készült csomagolások | 458 |
| Vékony szalag (lemez) mint csomagolóanyag | 460 |
| Alumínium dobozok | 462 |
| Feltéphető alumínium dobozfedelek | 463 |
| Alu-seal dobozok | 465 |
| Alumínium tubusok | 466 |
| Vastag falú alumínium kannák és hordók | 467 |
| Üvegcsomagolás | 468 |
| Az üveg tulajdonságai, hibái | 468 |
| Az üveg szállítása | 471 |
| Konzerves üvegek fajtái és szájkiképzésük | 471 |
| Chrien Károly: Konzerves üvegek zárószerkezetei | 475 |
| Balla Ferenc: Konzerves üvegek zárása | 480 |
| Üvegpalackok | 484 |
| Kunos Ignác: Műanyagcsomagolás | 486 |
| Egyszerű fóliából gyártott, hajlékony falú csomagolóeszközök | 486 |
| Kombinált fóliából gyártott, hajlékony falú csomagolóeszközök | 491 |
| Merev falú csomagolóeszközök | 496 |
| Szállítási, gyűjtő csomagolóeszközök | 497 |
| Műanyag-csomagolóeszközök gyártása | 500 |
| Konzervipari energiagazdálkodás | 503 |
| Kovács Jenő: Melegüzemi energiagazdálkodás | 503 |
| Hőigények és a hőellátási rendszerek | 506 |
| Kazántelepek gazdaságos üzeme | 508 |
| Gőzelosztó hálózatok | 522 |
| Kondenzautomaták | 522 |
| Villamosenergia-ellátás | 523 |
| Transzformátorok gazdaságos üzeme | 527 |
| Vízellátás és szennyvízkezelés | 528 |
| Berki Ferenc: Szárítóüzemi energiagazdálkodás | 532 |
| A fajlagos hőenergia értékét befolyásoló tényezők | 533 |
| A szárítók teljesítményének és a szárító levegő páratelítettségének kölcsönhatása | 534 |
| A szárítók hatásfoka és a fajlagos hőenergia-felhasználás | 534 |
| Hock Gyula: Hűtőüzemi energiagazdálkodás | 536 |
| Villamosenergia-gazdálkodás | 536 |
| Hűtővíz-gazdálkodás | 549 |
| Energetikai vizsgálatok | 551 |
| Konzervipari vizsgálati és értékelő módszerek | 554 |
| Karácsony Dezső: Konzervipari laboratóriumi vizsgálatok | 554 |
| A nyersanyagok laboratóriumi vizsgálatai | 554 |
| A kész termékek laboratóriumi vizsgálatai | 555 |
| Fizikai vizsgálati módszerek | 561 |
| Kémiai laboratóriumi vizsgálatok | 569 |
| Termékcsoportok szerinti vizsgálatok | 574 |
| A segédanyagok laboratóriumi vizsgálatai | 579 |
| Fábri Ilona: A konzervgyártás mikrobiológiai vizsgálatai | 586 |
| Mikrobiológiai ellenőrzés szempontjai | 586 |
| Mikrobiológiai vizsgálati módszerek | 594 |
| Steril mintavétel | 594 |
| Élőcsíraszám meghatározása | 596 |
| Romlást okozó fő mikrobacsoportok szelektív kimutatása | 598 |
| Mikróbák hőpusztulásának vizsgálata | 599 |
| Közegészségügyi mikrobiológiai minősítés | 600 |
| Mikrobák gyors azonosítása | 603 |
| Szennyezőanyagok mikroszkópos vizsgálata | 604 |
| Fertőtlenítőszerek antimikrobás hatásának vizsgálata | 605 |
| Kindler József - Karácsony Dezső: A laboratóriumi adatok feldolgozása | 606 |
| Az adatrendezés | 608 |
| A statisztikai következtetés és becslés | 615 |
| Az ellenőrzőkártyák | 622 |
| Fábri Ilona: Az üzemi higiéne és ellenőrzése | 630 |
| A higiéne feltételei | 630 |
| A takarítás és fertőtlenítés | 633 |
| A higiéne ellenőrzése | 639 |
| Felhasznált irodalom jegyzéke | 640 |
| Tárgymutató | 655 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.