| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 7 |
| A kár- és a kórtünetek általános jellemzése (Seprős Imre) | 9 |
| A különböző állatfajok kártétele | 10 |
| A betegségek által okozott károk | 12 |
| A gyomnövények által okozott károk | 13 |
| Az integrált - környezetkímélő - növényvédelem eszközei, módszerei | 14 |
| Hatóság-szakigazgatás | 18 |
| Növényvédelmi előrejelzés, műszaki fejlesztés, növényvédelmi ökonómia | 26 |
| A károsítók és a hasznos szervezetek előrejelzése | 26 |
| Műszaki fejlesztés (növényvédelmi módszerek és eljárások alkalmazástechnikája) | 26 |
| A növényvédelem ökonómiája | 27 |
| Növényvédelmi kutatás-oktatás | 27 |
| Kutatás | 27 |
| Oktatás | 28 |
| Továbbképzés | 28 |
| Védekezési módszerek | 28 |
| Fizikai-mechanikai védekezés | 29 |
| Agrotechnikai védekezés | 38 |
| Biológiai védekezés | 45 |
| Kémiai védekezés | 51 |
| Fontosabb növényvédőszer-csoportok | 53 |
| Biotechnikai védekezés | 58 |
| A növényvédelmet szervező, kivitelező szakember, a kertbarát | 65 |
| A hazánkban termesztett fontosabb kertészeti növények védelme (Borsodi Oszkár-Eke István) | 67 |
| A gyümölcsösök növényvédelme (Seprős Imre-Eke István-Borsodi Oszkár) | 70 |
| Almatermésűek | 70 |
| Csonthéjasok | 82 |
| Bogyósgyümölcsűek | 99 |
| Héjasgyümölcsűek | 111 |
| A szőlő növényvédelme | 123 |
| Csemegeszőlő | 123 |
| Borszőlő | 127 |
| A zöldségfélék növényvédelme (Aponyiné Garamvölgyi Ilona-Stanzel Gyula) | 131 |
| Káposztafélék | 131 |
| Burgonyafélék | 158 |
| Kabakosok | 175 |
| Hüvelyesek | 195 |
| Levélzöldségek | 204 |
| Hagymafélék | 213 |
| Gyökérzöldségnövények | 219 |
| Gombák | 237 |
| Egyéb növények | 244 |
| Díszfák, díszcserjék, virágoskertek védelme (Eke István) | 250 |
| Korszerű tápanyag-utánpótlás a kisüzemben (Olasz Zsuzsa) | 253 |
| A növényi tápelemek jelentősége | 254 |
| A termésminőség és a tápanyag-ellátottság közötti összefüggés | 258 |
| Szerves trágya vagy műtrágya? | 259 |
| A talaj termékenységét növelő anyagok és földkeverékek | 261 |
| Talajmintavétel | 267 |
| Fás növények tápanyag-utánpótlása | 272 |
| A gyümölcsfélék | 275 |
| A szőlő | 281 |
| A díszfák és díszcserjék | 282 |
| A zöldségfélék tápanyag-utánpótlása | 284 |
| A káposztafélék | 287 |
| A burgonyafélék | 287 |
| A kabakosok | 287 |
| A hüvelyesek | 288 |
| A levélzöldségfélék | 288 |
| A hagymafélék | 289 |
| A gyökérzöldségfélék | 289 |
| A gombák | 289 |
| A csemegekukorica | 290 |
| A spárga | 290 |
| A hajtott zöldségfélék | 290 |
| A virágoskertek és a gyepek tápanyag-utánpótlása | 292 |
| A növényvédelem és a tápanyag-utánpótlás kivitelezése (alkalmazástechnika) (Eke István) | |
| A permetezés időpontjának megválasztása | 297 |
| A permetlé elkészítése | 299 |
| Permetezés, porozás | 303 |
| Házikerti permetezők és porozók | 309 |
| Kézipermetezők és -porozók | 309 |
| Kézi működtetésű hátipermetezők és -porozók | 310 |
| Motoros hátipermetezők és -porozók | 311 |
| A tápanyag-utánpótlás módszerei és eszközei | 312 |
| A növényvédelem és a műtrágyaszórás gépeinek üzembe helyezése és karbantartása | 314 |
| Óvó rendszabályok (Seprős Imre-Borsodi Oszkár) | 318 |
| Függelék (Borsodi Oszkár) | 325 |
| Növényvédő szerek és levéltrágyák keverhetősége | 325 |
| Bordói lé készítése | 327 |
| Mészkénléfőzés | 328 |
| Agrokerek, vegyszert árusító boltok | 336 |
| Növényvédelemmel foglalkozó intézmények | 337 |
| A talajminták vizsgálatára kijelölt laboratóriumok | 339 |
| Permetezési napló (minta) | 340 |
| Javasolt irodalom (Seprős Imre) | 341 |
| Idegen kifejezések (Borsodi Oszkár) | 342 |
| Betűrendes tárgymutató (Borsodi Oszkár) | 345 |