1.043.578

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Környezetvédelem az élelmiszer-ipari kis- és középüzemekben

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 232 oldal
Sorozatcím: Termelők Kiskönyvtára
Kötetszám: 9
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 963-7812-43-1
Megjegyzés: Fekete-fehér táblázatokkal és grafikonokkal illusztálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Dr. Tamás Ferenc: Előszó8
Bevezetés10
Dr. Szenes Endréné: Élelmiszer-termelés és környezet13
Az emberi tevékenység hatása a környezetre13
Az élelmiszeripar - a környezet szennyezője14
Erdélyiné Szalóki Judit - Józsáné Szalóki Rita: Üzemek létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó környezetvédelmi hatósági előírások22
Az élelmiszer-ellőállító hely létesítésének és üzemeltetésének engedélyeztetése22
Az élelmiszer-ipari termeléssel kapcsolatos környezetvédelmi hatósági ellenőrzések, jelentésbeli kötelezettségek24
Vízminőség-védelem24
Levegőtisztaság-védelem24
Zaj- és rezgésvédelem34
Veszélyes hulladékok káros hatásai elleni védelem34
Dr. Tóth Lászlóné: A környezet és az élelmiszer-termelés kölcsönkapcsolata40
Az ivóvíz kiemelt jelentőse az élelmiszeriparban40
Az ivóvíz minősége40
Magyarország ivóvízforrásainak állapota41
Az élelmiszeripar különleges minőségi igényei45
Az ivóvíz minősítésének közös piaci direktívája47
Input és output hatások a kölcsönkapcsolatban47
A környezetet érő terhelések49
A víz szenneződése49
A levegő szennyeződése54
A zaj és rezgések károsító hatása58
Az élelmiszer-ipari feldolgozás hulladékai59
A talaj károsodásának megelőzése; talajvédelem60
Az élővilág és a táj károsításának megelőzése; tájvédelem60
Dr. Horváth Imre: Élelmiszer-ipari vízgazdálkodás és vízminőség-védelem62
Vízgazdálkodás62
Vízminőség-védelem69
Az élelmiszer-ipari szennyvizek és iszapok jellemzői69
Szennyvíztisztítás71
Iszapkezelés83
Technológiai intenzifikálási eljárások86
Szennyvizek és iszapok elhelyezése, hasznosítása87
Dr. Sohár Pálné: Környezeti eredetű szennyező anyagok az élelmiszerekben91
Toxikus nehézfémek (Pb, Cd, As, Cu, Zn, Hg)93
Nitrátok98
Radionuklidok100
Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH)101
Poliklórozott vegyületek102
Dr. Szenes Endréné: Biológiai termesztés - bioélelmiszerek106
Az ökológiai mezőgazdaság107
Az ökológiai mezőgazdaság alapvető céljai108
A biogazdálkodás hazai helyzete109
Bioélelmiszerek113
A biotermékek ellenőrzése, jelölése116
Dr. Szenes Endréné: Az élelmiszer-termelés melléktermékei és hulladékai119
A melléktermékek és hulladékok jellemzése119
A melléktermékek kezelése és hasznosítása a hazai élelmiszer-ipari termelésben122
Baromfifeldolgozás122
Húsipar123
Az ÁTEV Fehérjefeldolgozó RT (korábban Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalalt) tevékenysége131
Tejipar134
Boripar137
Tartósítóiparok138
Növényolajipar139
Szeszipar142
Mezőgazdasági melléktermékek és hulladékok hasznosítása142
Mezőgazdasági, kertészeti és konyhai hulladékok kompsztálása143
Biotrágya előállítása félhíg állapotú trágyaanyagokból143
Mezőgazdasági és élelmiszer-ipari melléktermékek és hulladékok hasznosítása biogáz előállítására144
Mezőgazdasági melléktermékek hasznosítása eltüzeléssel145
Fabázisú és egyéb mezőgazdasági hulladékok brikettálása148
Mezőgazdsági melléktermékek hasznosítása kémiai eljárásokkal146
Dr. Szenes Endréné: Élelmiszer-ipari csomagolás és környezet147
A csomagolás szerepe az élelmiszeriparban. A csomagolással szemben támasztott követelmények147
Az élelmiszer-csomagolás helyzete Magyarországon - a nemzetközi összehasonlítás tükrében151
A csomagolási hulladékok felhalmozásának problémái153
A csomagolási hulladékok csökkentésének, hasznosításának lehetőségei154
A csomagolóanyag-felhasználás csökkentése154
A csomagolóeszközök újratöltése, ismételt felhasználása154
A csomagolószerek anyagának ismételt felhasználása, reciklálása155
A csomagolószerek energetikai hasznosítása, elégetése163
A csomagolószerek szeméttelepeken való elhelyezése163
A csomagolási hulladékok jogi szabályozása164
A német Csomagolási törvény és a DSD GmbH165
Az osztrák Csomagolási törvény és az ARA168
A francia Csomagolási törvény és az ECO-EMBALLAGE171
A csomagolási hulladékok szabályozása az Európai Unióban172
A magyar környezetvédelmi törvény tervezete és a csomagolási hulladékok173
Néhány példa a környezetbarát csomagolóeszközök alkalmazásának gazdasági hatékonyságára174
Dr. Tóth Lászlóné: Környezetvédelem, környezetgazdálkodás179
Néhány alapfogalom a környezetvédelem és a környezetgazdálkodás köréből179
Környezeti auditálás180
Környezetterhelés és környezet hatásvizsgálat180
A környezeti és gazdasági kár183
A környezetvédelem szabályozása, az új környezetvédelmi törvény tervezete185
Dr. Szenes Endréné: Néhány hazai és külföldi példa az eredményes környezetgazdálkodásra188
Húsipari melléktermékek környezetbarát feldolgozása a Debreceni Húsipari Vállalatnál188
Víz-, szennyvíz- és hulladékgazdálkodás a tejiparban189
A szennyvízterhelés csökkentése ultraszűrési technológia alkalmazásával gyümölcslé-üzemekben190
A RÖMERQUELLE ásványvíz-palackozó üzem környezetvédelmi rendszere191
Konzervgyári hulladékok hasznosítása biogáz előállítására (Bonduelle, Franciaország)192
Friss gyümölcs- és zöldségszállító rekeszek körforgalmi rendszere Németországban193
Irodalom196
Függelékek202
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem