| Dr. Tamás Ferenc: Előszó | 8 |
| Bevezetés | 10 |
| Dr. Szenes Endréné: Élelmiszer-termelés és környezet | 13 |
| Az emberi tevékenység hatása a környezetre | 13 |
| Az élelmiszeripar - a környezet szennyezője | 14 |
| Erdélyiné Szalóki Judit - Józsáné Szalóki Rita: Üzemek létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó környezetvédelmi hatósági előírások | 22 |
| Az élelmiszer-ellőállító hely létesítésének és üzemeltetésének engedélyeztetése | 22 |
| Az élelmiszer-ipari termeléssel kapcsolatos környezetvédelmi hatósági ellenőrzések, jelentésbeli kötelezettségek | 24 |
| Vízminőség-védelem | 24 |
| Levegőtisztaság-védelem | 24 |
| Zaj- és rezgésvédelem | 34 |
| Veszélyes hulladékok káros hatásai elleni védelem | 34 |
| Dr. Tóth Lászlóné: A környezet és az élelmiszer-termelés kölcsönkapcsolata | 40 |
| Az ivóvíz kiemelt jelentőse az élelmiszeriparban | 40 |
| Az ivóvíz minősége | 40 |
| Magyarország ivóvízforrásainak állapota | 41 |
| Az élelmiszeripar különleges minőségi igényei | 45 |
| Az ivóvíz minősítésének közös piaci direktívája | 47 |
| Input és output hatások a kölcsönkapcsolatban | 47 |
| A környezetet érő terhelések | 49 |
| A víz szenneződése | 49 |
| A levegő szennyeződése | 54 |
| A zaj és rezgések károsító hatása | 58 |
| Az élelmiszer-ipari feldolgozás hulladékai | 59 |
| A talaj károsodásának megelőzése; talajvédelem | 60 |
| Az élővilág és a táj károsításának megelőzése; tájvédelem | 60 |
| Dr. Horváth Imre: Élelmiszer-ipari vízgazdálkodás és vízminőség-védelem | 62 |
| Vízgazdálkodás | 62 |
| Vízminőség-védelem | 69 |
| Az élelmiszer-ipari szennyvizek és iszapok jellemzői | 69 |
| Szennyvíztisztítás | 71 |
| Iszapkezelés | 83 |
| Technológiai intenzifikálási eljárások | 86 |
| Szennyvizek és iszapok elhelyezése, hasznosítása | 87 |
| Dr. Sohár Pálné: Környezeti eredetű szennyező anyagok az élelmiszerekben | 91 |
| Toxikus nehézfémek (Pb, Cd, As, Cu, Zn, Hg) | 93 |
| Nitrátok | 98 |
| Radionuklidok | 100 |
| Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) | 101 |
| Poliklórozott vegyületek | 102 |
| Dr. Szenes Endréné: Biológiai termesztés - bioélelmiszerek | 106 |
| Az ökológiai mezőgazdaság | 107 |
| Az ökológiai mezőgazdaság alapvető céljai | 108 |
| A biogazdálkodás hazai helyzete | 109 |
| Bioélelmiszerek | 113 |
| A biotermékek ellenőrzése, jelölése | 116 |
| Dr. Szenes Endréné: Az élelmiszer-termelés melléktermékei és hulladékai | 119 |
| A melléktermékek és hulladékok jellemzése | 119 |
| A melléktermékek kezelése és hasznosítása a hazai élelmiszer-ipari termelésben | 122 |
| Baromfifeldolgozás | 122 |
| Húsipar | 123 |
| Az ÁTEV Fehérjefeldolgozó RT (korábban Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalalt) tevékenysége | 131 |
| Tejipar | 134 |
| Boripar | 137 |
| Tartósítóiparok | 138 |
| Növényolajipar | 139 |
| Szeszipar | 142 |
| Mezőgazdasági melléktermékek és hulladékok hasznosítása | 142 |
| Mezőgazdasági, kertészeti és konyhai hulladékok kompsztálása | 143 |
| Biotrágya előállítása félhíg állapotú trágyaanyagokból | 143 |
| Mezőgazdasági és élelmiszer-ipari melléktermékek és hulladékok hasznosítása biogáz előállítására | 144 |
| Mezőgazdasági melléktermékek hasznosítása eltüzeléssel | 145 |
| Fabázisú és egyéb mezőgazdasági hulladékok brikettálása | 148 |
| Mezőgazdsági melléktermékek hasznosítása kémiai eljárásokkal | 146 |
| Dr. Szenes Endréné: Élelmiszer-ipari csomagolás és környezet | 147 |
| A csomagolás szerepe az élelmiszeriparban. A csomagolással szemben támasztott követelmények | 147 |
| Az élelmiszer-csomagolás helyzete Magyarországon - a nemzetközi összehasonlítás tükrében | 151 |
| A csomagolási hulladékok felhalmozásának problémái | 153 |
| A csomagolási hulladékok csökkentésének, hasznosításának lehetőségei | 154 |
| A csomagolóanyag-felhasználás csökkentése | 154 |
| A csomagolóeszközök újratöltése, ismételt felhasználása | 154 |
| A csomagolószerek anyagának ismételt felhasználása, reciklálása | 155 |
| A csomagolószerek energetikai hasznosítása, elégetése | 163 |
| A csomagolószerek szeméttelepeken való elhelyezése | 163 |
| A csomagolási hulladékok jogi szabályozása | 164 |
| A német Csomagolási törvény és a DSD GmbH | 165 |
| Az osztrák Csomagolási törvény és az ARA | 168 |
| A francia Csomagolási törvény és az ECO-EMBALLAGE | 171 |
| A csomagolási hulladékok szabályozása az Európai Unióban | 172 |
| A magyar környezetvédelmi törvény tervezete és a csomagolási hulladékok | 173 |
| Néhány példa a környezetbarát csomagolóeszközök alkalmazásának gazdasági hatékonyságára | 174 |
| Dr. Tóth Lászlóné: Környezetvédelem, környezetgazdálkodás | 179 |
| Néhány alapfogalom a környezetvédelem és a környezetgazdálkodás köréből | 179 |
| Környezeti auditálás | 180 |
| Környezetterhelés és környezet hatásvizsgálat | 180 |
| A környezeti és gazdasági kár | 183 |
| A környezetvédelem szabályozása, az új környezetvédelmi törvény tervezete | 185 |
| Dr. Szenes Endréné: Néhány hazai és külföldi példa az eredményes környezetgazdálkodásra | 188 |
| Húsipari melléktermékek környezetbarát feldolgozása a Debreceni Húsipari Vállalatnál | 188 |
| Víz-, szennyvíz- és hulladékgazdálkodás a tejiparban | 189 |
| A szennyvízterhelés csökkentése ultraszűrési technológia alkalmazásával gyümölcslé-üzemekben | 190 |
| A RÖMERQUELLE ásványvíz-palackozó üzem környezetvédelmi rendszere | 191 |
| Konzervgyári hulladékok hasznosítása biogáz előállítására (Bonduelle, Franciaország) | 192 |
| Friss gyümölcs- és zöldségszállító rekeszek körforgalmi rendszere Németországban | 193 |
| Irodalom | 196 |
| Függelékek | 202 |