1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bronzkori népek és vizigótok Székelyudvarhely határában

Kiállítás- és szakkatalógus

Szerző

Kiadó: Haáz Rezső Múzeum
Kiadás helye: Székelyudvarhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 64 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Német  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-606-924-940-6
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nemcsak magánéletünkben, hanem a szakmában is vannak sorsdöntő pillanatok, fordulópontok. A Haáz Rezső Múzeum, pontosabban az udvarhelyi régészet történetében a 2008-as év ilyen meghatározó... Tovább

Előszó

Nemcsak magánéletünkben, hanem a szakmában is vannak sorsdöntő pillanatok, fordulópontok. A Haáz Rezső Múzeum, pontosabban az udvarhelyi régészet történetében a 2008-as év ilyen meghatározó jelentőségű volt.
A Székelyudvarhely város határába tervezett több hektáros ipari park helyén felfedezett régészeti lelőhely megelőző feltárása hatalmas feladat elé állított egy kellő tudományos és infrastrukturális háttérrel nem rendelkező "vidéki" múzeumot. A helyi viszonyok közt teljesen idegennek ható régészeti "beruházás" irányítása és kivitelezése naponta tartogatott meglepetéseket és új feladatokat, noha szakmailag már voltak tapasztalataink e téren. Székelyföld régésztársadalmának jelentős részét megmozgattuk annak érdekében, hogy a terepi munkálatokat időben elvégezhessük. A befektetett energia megtérült, hisz mint a feltárás során kiderült, Erdély kora népvándorláskori településtörténetének egyik meghatározó fejezetébe nyertünk részletes betekintést: szinte teljes felületében feltárult előttünk egy Kr. u. 3-4. századra keltezhető ún. vizigót falu.
A hatalmas mennyiségű leletanyag tisztítása, tárolása, leltározása, restaurálása és feldolgozása a kihívás volumenét még tovább növelte, ugyanis a munkálat e téren is jócskán túlnőtte a múzeumi kereteket. Székelyföldi restaurátorok közreműködése mellett önzetlen segítséget kaptunk a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor csapatától. Ezen a szinten már bátran vállalhattuk egy időszakos régészeti kiállítás megrendezését, mely úttörő vállalkozás Székelyföldön a tekintetben, hogy megpróbál egy korszakot egyetlen lelőhely keresztmetszetén át bemutatni. Eredményeinket a nagyközönség elé vinni egy több helyszínre tervezett vándorkiállítás keretében: az ásatás után ez volt munkánk legfontosabb lépcsője. A korszakról alkotott elképzeléseinket feltárási megfigyeléseink alapján képzőművészek rekonstruálták. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv