A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A 100 legjobb kínai étel

Mindennapi és különleges receptek mindenkinek

Szerkesztő

Kiadó: Csengőkert Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb - Terülj, terülj asztalkám!
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-615-5130-56-4
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tulajdonképpen többes számban kellene emlegetni a kínai konyhát, a hatalmas terjedelmű Kína tartományainak éghajlata, jellege ugyanis olyannyira gazdag egyéni vonásokban, annyira különböznek... Tovább

Előszó

Tulajdonképpen többes számban kellene emlegetni a kínai konyhát, a hatalmas terjedelmű Kína tartományainak éghajlata, jellege ugyanis olyannyira gazdag egyéni vonásokban, annyira különböznek egymástól, mint az általunk ismert európai konyhák. ugyanúgy, ahogyan a francia konyha különbözik az olasztól, vagy a magyar konyha az orosztól. Mindazonáltal vannak közös vonások is, melyek a kínai konyhaművészet egészére érvényesek.
Lin-Jütang, a híres filozófus-író szerint két elv különbözteti meg a kínai főzési szokásokat az európaitól. Az egyik az, hogy a kínai ételek karakterét, rugalmas, vagy ropogós állagát éppen úgy megbecsülik, mint az ennivaló illatát, színét, zamatát. A másik az, hogy a kínai ínyenc számára a zamatok keveredése, harmóniája vagy elegáns kontrasztja a legfontosabb. „ A keverés művészetétől függ a kínai konyhaművészet sikere."- állítja Lin-Jütang. A kínaiak szerint a konyhában is jelen van filozófiájuk két alapeleme. Szerintük a világon minden harmónia alapja a jin és a jang egyensúlyából ered. Ha az egyensúly valamilyen okból netán felbomlik, akkor a jin és jang ételekkel kell azt helyreállítani. Ebből következik, hogy az étel orvosság is lehet.
Az egészség megőrzésének és helyreállításának a helyes táplálkozás a legfőbb záloga. Évezredek óta ezt vallja a kínai filozófia- és ma már mi, európaiak is tudatában vagyunk ennek a ténynek. Lássunk néhány érdekes megfigyelést: a jang ételek felhevítenek. Ilyenek a sertés-, marha- és baromfihúsokból készült ételek. A jin (negatív) ételek lehűtenek. A különböző halak, rákok, kagylók tartoznak ide, valamint a gyümölcsök, a zöldségek, a gombák, a sör, és a tészták is.
A kínai konyhaművészet története távoli évezredekre nyúlik vissza. Csou herceg időszámításunk előtt 1000 körül írt művében 46 féle zöldségről, sokféle húsról, fűszerről, mártásról ír, de hozzáteszi, hogy nem a nyersanyagok sokfélesége, hanem előkészítésük és fogássá vegyítésük az igazi „konyhatitok". Vissza

Tartalom


TartalouijeqyzÁk,
Előszó
Levesek
Cápauszonyleves
Csirkebatyu-leves Fecskefészekleves Húsgombócleves kínai
kellel
Húsleves kínai kellel
és töltött tésztával . . Kacsaleves kínai
kellel
Rizstésztaleves
gombával
Sertéshúsleves bambuszrüggyel
Spenótleves
Spenótos csirkeleves
gombával
Tofuleves rákkal és
norival
Tojásos kukoricaleves (Jborkás csirkeleves . .
Bő olajban sültek
Burgonyagombócok . Gyümölcsös won-ton Húsos tekercs Pácolt csirkeszárny
bundában
Rákkal és zöldségekkel töltött tésztabatyuk . Rizses káposztatekercs
bundában
Sült tésztaroládok sertéshússal
5 Szezámmagos sült
tészta 60
IQ Zöldborsos sertéshús g tésztában 27
8 Rizs-és tésztaételek
Gőzgombóc gyömbéres
71 parajjal 21
Póréhagymás-halas rizs 22
12 Sült rizs rákkal 15
Sült rizsgolyók fafülgomba
19 raguval 16
Sült üvegtészta 34
16 Zöldséges metélt 29
Zöldséges rizs 26
^ Húsos ételek
^ ^ Ananászos kacsa 45
Bárányszűz
^ üvegtésztával 33
Borjúcomb szójacsírával 39 ^ ^ Borjúszűz spenóttal,
® szójacsírával 46
Currys bélszín
burgonyával 41
59 Csirkehús üvegtésztával 66
72 Csirkemáj cukkinivel és
17 szegfúgombával 54
Csirkemell pirított rizzsel 48
18 Csirkemell spárgával,
kukoricával 25
64 Édes-savanyú sertéshús 37 Fehérre főtt sertéshús
20 krizantémvirággal 26
Fokhagymás bélszín
31 gyömbéres spenóttal 44
Füstölt oldalas diós mártással 49
Gesztenyés sertéshús 62
Gőzölt húsos gombócok 35
Gőzölt jérce gombával 56
Gyömbéres pulykamell 43
Kacsa vízigesztenyével 55
Kolduscsirke lótuszlevélben . 58 Mandarinos sertéscomb
szójacsírával 52
Mandulás pulykamell
szegfűgombával 38
Marhacomb chilipaprikával . 47
Marhacomb kesudióval 46 Marhacomb zöldbabbal
és üvegtésztával 36
Marhahús szerecsendióval . . 56
Mézes jérce chilivel 52
Olajban sült csirkemell és
bélszín 48
Pekingi kacsa 51
Pirosra sült oldalas 65
Pulykamell licsivel 36
Pulykamell mangóval 38
Sertéshús tökkel, kaporral . . 40 Sertéshússal, mogyoróval
töltött paprika 40
Szecsuáni bélszínragu 57
Szezámmagos sertésmáj 34
Szűzpecsenye üvegtésztával 60
Zelleres marhahús 42
Halételek
Fűszeres sült hal 67
Harcsafiié tojással 63
Királyrák fokhagymásán 42
Tintahal laskagombával 53
Ponty zöldséges rizzsel 66
Rizs rákkal, tojáslepénnyel . . 44 Ropogós sügér
édes-savanyú mártásban . 50
Sült keszeg zöldségekkel 58
Sült királyrák zöldségekkel . . 62
Tintahal bundában 61
Zöldborsós, rizses ponty 63
Saláták, zöldségételek
Currys cukkini 30
Fekete bab kesudióval 30
Fokhagymás
üvegtészta-saláta . 18
Főtt tojás fűszerekkel 15
Fűszeres uborka 10
Göngyölt tojás 24
Kantoni saláta 28
Párolt gomba paprikával 28
Sózott kínai kel 32
Sült laskagomba
babmártással 23
Sült padlizsán édessavanyú mártással 24
Sült tofu pirított babcsírával 14
Vegyes ízelítő 20
Édes falatok
Alma karamellben 70
Ánizsos gőzölt körte 12
Bundázott banán karamellel 72
Görögdinnye gyömbérborban 32
Gőzölt gesztenyegombócok 69
Gőzölt gyümölcstészta 68 Kókuszos, szezámmagos
golyók 70
Mézes dió csillagánizzsal 54 Rizses oroszlánfej mézes
licsivel 73
Szezámmagos, mogyorós
karamell 68
Jellegzetes alapanyagok,
fűszerek, kellékek 74
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv