| Előszó az első kiadáshoz | 5 |
| Előszó a második kiadáshoz | 7 |
| A csiperketermesztés története, jelentősége és biológiai alapjai | |
| A csiperkegomba termesztésének történeti áttekintése | 8 |
| A csiperkegomba táplálkozási és népgazdasági jelentősége | 16 |
| A csiperkegomba növénytani jellemzése | 21 |
| A csiperkegomba biológiája | 26 |
| Termesztőberendezések | |
| Termesztőhelyiségek | 31 |
| Föld alatti csiperketermesztő helyiségek | 32 |
| Föld feletti csiperketermesztő helyiségek | 33 |
| Kiegészítő építmények | 42 |
| Komposztáló helyiség | 42 |
| Fertőtlenítő helyiség | 43 |
| Takaróföldraktár | 45 |
| Gombahajtató helyiség | 46 |
| Csomagoló- és raktárhelyiségek | 46 |
| A csiperkegomba termesztésénél használatos komposztok | |
| A komposztok alkotórészei | 48 |
| A komposztálás elméleti vonatkozásai | 57 |
| A kazalban végbemenő változások | 58 |
| A termesztőhelyiségben folytatódó átalakulások | 64 |
| A fontosabb komposzt-típusok készítése | 66 |
| Istállótrágya komposzt | 66 |
| Dúsított komposzt | 71 |
| Szintetikus komposzt | 74 |
| A klasszikus és gyorskomposztálás értékelése | 77 |
| Szaporítóanyagok | |
| Trágyacsíra | 80 |
| Szemcsíra | 84 |
| Dohánycsíra | 85 |
| Ágyazás, csúcshőkezelés (pasztörizálás) és a szaporítóanyagok elhelyezése (csírázása) | |
| A termesztőhelyek előkészítése | 87 |
| Javítások és átalakítások | 87 |
| A termesztőhelyek tisztítása és fertőtlenítése | 87 |
| Az ágykészítés és a csúcshőkezelés | 89 |
| Ágykészítés csúcshőkezelés nélküli termesztésben | 90 |
| Ágykészítés csúcshőkezeléses természetésben | 93 |
| Csúcshőkezelés (Pasztörizálás) | 94 |
| A szaporítóanyag elhelyezése (csírázás) | 97 |
| A gombaágyak takarása | |
| A takaróanyag kiválasztása | 102 |
| A takaróanyag előkészítése | 108 |
| A takaróanyag kitermelési helyén végzett munkák | 108 |
| A takaróföld kitermelés utáni kezelése | 111 |
| A takaróföld fertőtlenítése | 112 |
| Az ágyak takarása | 116 |
| A takarás időpontja | 116 |
| A trágya és a takaróanyag nedvessége | 117 |
| A takarás végrehajtása | 118 |
| Ápolási munkák | |
| Öntözés | 119 |
| Szellőztetés | 122 |
| Hőmérsékletszabályozás | 124 |
| Páratartalom-szabályozás | 125 |
| Védekezési munkák | 125 |
| A gomba szedése, osztályozása, tárolása | |
| Szedés | 127 |
| A szedés ideje | 127 |
| A szedési időszak hossza | 127 |
| Szedés, tisztítás, termésátlagok | 130 |
| Osztályozás, csomagolás és tárolás | 132 |
| Védekezés a betegségek és kártevő ellen | |
| Betegségek | 136 |
| Élősködő gombák és baktériumok | 137 |
| Vad gombák | 138 |
| Környezeti tényezők károsítása | 138 |
| Kémiai károsodások | 145 |
| Állati kártevők elleni védekezés | 151 |
| Legyek | 152 |
| Atkák | 153 |
| Közvetlen védekezés a termesztés időszakában | 153 |
| Megelőző (preventív) védekezés | 155 |
| Ugróvillások | 158 |
| Vegyes kártevők | 159 |
| Gombatermesztési rendszerek fejlesztési irányai | |
| Egyszintes és többszintes termesztés | 161 |
| Egyzónás és többzónás termesztés | 162 |
| Termesztési rendszerek | 162 |
| A kétzónás ládás termesztési rendszer | 163 |
| A többzónás ládás termesztési rendszer | 168 |
| A többzónás ládás-polcos termesztési rendszer | 168 |
| Költségszámítások | 170 |
| Irodalom | 177 |