| Előszó | 3 |
| A csiperketermesztés története, jelentősége és biológiai alapjai | 5 |
| A csiperkegomba termesztésének történeti áttekintése | 5 |
| A csiperkegomba táplálkozási és népgazdasági jelentősége | 11 |
| A csiperkegomba növénytani jellemzése | 16 |
| A csiperkegomba biológiai jellemzői | 21 |
| Termesztőberendezések | 27 |
| Termesztőhelyiségek | 27 |
| Földalatti helyiségek | 28 |
| Földfeletti berendezések | 29 |
| Egyéb építmények | 41 |
| Komposztáló helyiség | 41 |
| Fertőtlenítő helyiség | 42 |
| Takaróföldraktár | 45 |
| Gombahajtató helyiség | 46 |
| Csomagoló- és raktárhelyiségek | 46 |
| A csiperkegomba termesztésénél használatos komposztok | 47 |
| A komposztok alkotórészei | 47 |
| Alapanyagok | 47 |
| Kiegészítő anyagok | 52 |
| A komposztálás elméleti vonatkozásai | 54 |
| A kazalban végbemenő változások | 55 |
| A termesztőhelyiségben folytatódó átalakulások | 59 |
| A klasszikus és gyorskomposztálás értékelése | 60 |
| A fontosabb komposzt-típusok készítése | 62 |
| Istállótrágya komposzt | 62 |
| Dúsított komposzt | 68 |
| Szintetikus komposzt | 71 |
| Szaporítóanyagok | 75 |
| Trágyacsíra | 75 |
| Szemcsíra | 80 |
| Dohánycsíra | 81 |
| Ágyazás, csúcshőkezelés (pasztörizálás) és a szaporítóanyagok elhelyezése (csírázása) | 82 |
| A termesztőhelyek előkészítése | 82 |
| Javítások és átalakítások | 82 |
| A termesztőhelyek tisztítása és fertőtlenítése | 83 |
| Az ágykészítés, a csúcshőkezelés és a szaporítóanyag elhelyezése | 85 |
| A nálunk szokásos termesztés munkái | 85 |
| A csúcshőkezeléses termesztés munkái | 90 |
| A ládás vagy kétzónás termesztési rendszer munkái | 97 |
| A gombaágyak takarása | 105 |
| A takarás célja és feladata | 105 |
| A takaróanyag kiválasztása | 106 |
| A takaróanyag előkészítése | 113 |
| A takaróanyag kitermelési helyén végzett munkák | 113 |
| A takaróföld kitermelés utáni kezelése | 116 |
| A takaróföld fertőtlenítése | 117 |
| Az ágyak takarása | 122 |
| A takarás időpontja | 122 |
| A trágya és a takaróanyag nedvessége | 124 |
| A takarás végrehajtása | 124 |
| Ápolási munkák | 126 |
| Öntözés | 126 |
| Szellőztetés | 130 |
| Hőmérsékletszabályozás | 131 |
| Páratartalom-szabályozás | 132 |
| Védekezési munkák | 133 |
| A gomba szedése, osztályozása, tárolása | 134 |
| Szedés | 134 |
| A szedés ideje | 134 |
| A szedési időszak hossza | 134 |
| A szedési időszak meghosszabítása | 137 |
| Szedés, tisztítás, termésátlagok | 137 |
| Osztályozás, csomagolás és tárolás | 140 |
| Védekezés a betegségek és kártevő ellen | 143 |
| Megelőző (preventív) védekezés | 144 |
| Közvetlen védekezés a termesztés időszakában | 146 |
| Betegségek elleni védekezés | 146 |
| Állati kártevők elleni védekezés | 163 |
| Költségszámítások | 173 |
| Irodalom | 180 |