kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 323 oldal |
| Sorozatcím: | Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványa |
| Kötetszám: | 91 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Tankönyvi szám: J6-431 |
| Bevezetés | 3 |
| Optika | 5 |
| Kolorimetria | 12 |
| A koloriméteres mérések hibalehetőségei | 16 |
| Fotometria | 17 |
| Koloriméteres és fotométeres eljárások pontossága | 28 |
| Spektrofotométerek | 33 |
| Néhány élelmiszeriparban használatos fotométeres meghatározás | 38 |
| C-vitamin meghatározása élelmiszerekben | 38 |
| Élelmiszerek réztartalmának meghatározása | 43 |
| Hexozok meghatározása élelmiszerekben | 44 |
| Ketohexózok meghatározása | 45 |
| Karottintartalom meghatározása répalisztben | 45 |
| Lumineszcenciális analízis | 46 |
| B1-es vitamin meghatározása tiokróm eljárással | 49 |
| Színmérés | 53 |
| Lángfotometria | 58 |
| A lángfotometria alkalmazása az élelmiszerkémiában | 69 |
| Reológia | 74 |
| Bevezetés | 74 |
| Reológiai alapismeretek | 75 |
| Alapfogalmak | 76 |
| A reológia alapegyenletei | 77 |
| Ideális komplex reológiai testek | 81 |
| Bingham test | 81 |
| Maxwell test | 82 |
| Reológiai modellek | 84 |
| Kelvin test | 85 |
| Reológiai mérési módszerek | 86 |
| Viszkoziméterek és plasztométerek | 87 |
| Penetrométerek | 98 |
| Nyújtóerők alkalmazása reológiai vizsgálatoknák | 99 |
| Néhány élelmiszeripari szempontból jelentős reológiai módszer | 101 |
| Ostwald viszkoziméter | 101 |
| MOSZKIP kapilláris viszkoziméter | 101 |
| "Emila" rotációs viszkoziméter | 102 |
| Höppler-féle mikroplasztométer | 107 |
| Höppler-féle rheoviszkoziméter | 111 |
| Höppler rheoviszkoziméter | 111 |
| Höppler féle kváziviszkoziméter | 115 |
| Höppler konzisztorméter | 117 |
| Automatikus penetrométer | 121 |
| Rheoloborográf | 122 |
| Farinográf | 125 |
| Néhány élelmiszeripari reológiai mérés | 130 |
| Zsíradékok konzisztenciájának vizsgálata Höppler-mikroplasztométerrel | 130 |
| Csokoládémassza konzisztenciájának vizsgálata Höppler reoviszkoziméterrel | 131 |
| Sajtok reológiai tulajdonságainak vizsgálata Höppler konzisztométerrel | 131 |
| Sűrítmények viszkozitásának mérése rotációs viszkoziméterrel | 132 |
| Tészta és sikér reológiai tulajdonságainak mérése automatikus penetrométerrel | 133 |
| Búzalisztből készült tészta feszültségrelaxációjának vizsgálata | 134 |
| Gazometriás (manometriás analízis) | 136 |
| Manometria | 137 |
| Wartburg manométer | 137 |
| Wartburg manométer elmélete és kalibrációja | 139 |
| A termobarométer | 142 |
| A differenciál manométer | 143 |
| Manométer folyadékok | 144 |
| Fontosabb gázok meghatározásának módszertani és elvi kérdései | 144 |
| A manometriás mérés gyakorlata | 149 |
| Gázmeghatározás Van Slyke módszerével | 159 |
| Sütőipari gazometriás vizsgálatok fermentométerrel | 164 |
| Fermentométer | 164 |
| Néhány élelmiszeripari gazometriás meghatározás | 167 |
| Enzimes fehérjebontás vizsgálata Wartburg készülékkel | 167 |
| Kismennyiségű sav meghatározása Wartburg készülékkel | 168 |
| Maillard reakciónál keletkezett primer aminok meghatározása Van Slyke módszerével | 169 |
| Búzaliszt precukor és gáztermelőképességének vizsgálata fermentométerrel | 171 |
| Polarográfia | 173 |
| Általános bevezető ismeretek | 173 |
| A polarografálás során végbemenő elektrokémiai reakciók | 175 |
| Kationok katódos redukciója | 175 |
| Anionok redukciója, ill. oxidációja | 175 |
| Komplex fémionok elektrokémiai reakciói | 176 |
| Szerves vegyületek reakciói | 176 |
| Katalitikus reakciók | 178 |
| Egyenáramú polarográfiás eljárások | 180 |
| Klasszikus egyenáramú polarográfia | 180 |
| Gyors - egyenáram polarográfia | 187 |
| Differenciál polarográfia | 188 |
| Derivatív polarográfia | 188 |
| "Tapintó" ("Taste") polarográfia | 188 |
| Potenciosztatikus polarográfia | 189 |
| Oszcillográfiás polarográfia | 189 |
| Váltóáramú polarográfiás eljárások | 190 |
| Szokásos váltóáramú polarográfia | 190 |
| Négyszöghullám polarográfia | 191 |
| Váltóáramú híd-polarográfia | 191 |
| Oszcillografiás polarográfia | 191 |
| Kombinát polarográfiás eljárások | 192 |
| Inkrementum polarográfia | 192 |
| Inverz polarográfia | 192 |
| Polarográfia gyakorlata | 192 |
| A csepegő higanyelektród | 193 |
| Az elektród edények | 193 |
| Az alapoldat | 196 |
| Polarográfiás készülékek | 203 |
| Néhány élelmiszerkémiai és élelmiszeripari polarográfiás meghatározás | 212 |
| Élelmiszerek nehézfémtartalmának meghatározása polarográfiásan | 212 |
| Jód meghatározása konyhasóban Heyrovsky szerint | 215 |
| Aszkorbinsav polarográfiás meghatározása | 215 |
| Cisztin meghatározása | 217 |
| Aminonitrogén meghatározása | 218 |
| Szabad szulfhidril csoportok meghatározása fehérjékben amperometriás titrálással | 219 |
| Kromatográfiás módszerek | 220 |
| Oszlopkromatográfia | 221 |
| Adszorbensek | 225 |
| Ioncserélők | 228 |
| A megoszlásos kromatográfia hordozó anyagai | 230 |
| Molekulaszűrők | 231 |
| Az oszlopkromatográfiánál alkalmazott oldószerek | 233 |
| Az oszlopkromatográfia néhány metodikai kérdései | 236 |
| Az oszlopkromatográfia néhány alkalmazása | 239 |
| Papírkromatográfia | 249 |
| A papírkromatográfia eszközei és berendezése | 252 |
| Kromatográfiás papírok | 254 |
| A kromatogramok fejlesztése | 256 |
| Hibalehetőségek a papírkromatográfiás munkánál | 262 |
| Mennyiségi analízis papírkromatográfiával | 266 |
| Elvégzendő vizsgálatok | 267 |
| Vékonyrétegkromatográfia | 270 |
| Minőségi analízis | 273 |
| Mennyiségi analízis | 278 |
| Dokumentáció | 279 |
| Gázkromatográfia | 279 |
| Gázkromatográfiás készülék üzembehelyezése | 284 |
| Az anyagok elemzése | 285 |
| Elektroforézis | 288 |
| A papírelektroforézis elmélette | 289 |
| A papírelektroforézis élelmiszerkémiai alkalmazásai | 290 |
| A papírelektroforézis berendezései és gyakorlati kivitelezése | 291 |
| A ferogram értékelése ERI 10 integrátorral | 294 |
| A ferogram értékelése denzitométerrel | 300 |
| Elektroforzéises eljárások más hordozóanyagokon | 302 |
| Folytonos elektroforézis | 302 |
| Elvégzendő elektroforézises vizsgálatok | 303 |
| Egyéb módszerek | 304 |
| Komplexometriás | 304 |
| Általános kérdések | 304 |
| Komplexometriás titrálások végpontjelzése | 305 |
| A komplexometriás titrálások módszere | 306 |
| A komplexometriás titrálások néhány gyakorlati kérdése | 308 |
| Néhány élelmiszeripari komplexometriás meghatározás | 314 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.