1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Korszerü húsnélküli táplálkozás

Utbaigazitásokkal és konyhareceptekkel vese-, gyomor-, anyagcsere- stb. betegek diétás ellátására

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szathmáryné Bánó Vilma Tudományos Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 140 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 6 táblázattal, étrendi tanácsokkal, 358 recepttel és 94 összeállitott menüvel. Nyomtatta az Arany János Rt., Budapest. Harmadik, bővitett kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E könyvecske első megjelenése óta közel öt év telt el. Amit akkor itt Magyarországon állítani és ajánlani még merészség volt - azt ma mar mint magától értetődőt fogadják nálunk is. Az új irányú... Tovább

Előszó

E könyvecske első megjelenése óta közel öt év telt el. Amit akkor itt Magyarországon állítani és ajánlani még merészség volt - azt ma mar mint magától értetődőt fogadják nálunk is. Az új irányú diététika közben mind nagyobb elismerésre talált és a modern táplálkozási reform is egyre inkább tért hódított. Ez a vezető kulturállamokban világszerte lejátszódó folyamat hazánkban sem maradt el, ha itt az átállítódás tán kissé lassúbb iramban halad is. Mindenesetre ma már kétségtelenül máskép táplálkozik nálunk is a városi ember, mint még néhány évvel ezelőtt és egész más diétás utasítások szerint él igen sok beteg ember, mint még nemrégen.
Persze, amidőn a könyvünkben lefektetett elvek és a benne ajánlott gyakorlat felé történt eltolódást örömmel regisztráljuk, ezt a változást egy percig sem akarjuk főleg e kis műnek tulajdonítani. Ellenkezőleg: egy szellemi világáramlatról van szó, amelynek hatása alól tartósan nem vonhatta ki magát hazánk közvéleménye sem. És ha ennek ellenére is süketté és vakká akart volna tenni bennünket az a struccpolitika, melyet a berögződött szokásaink szeretete rendszerint sugallani szokott- az orvostudomány utolsó évtizedeinek eredményei olyan meggyőzőek és szembeszökőek, hogy érveik elől kitérni ma már nem lehetséges. Mindezenfelül a szükség nyomása olyan nagy, a legtöbb ember egészségi állapota olyan rossz, hogy feltétlenül rá vagyunk ma utalva arra, hogy a kor szavat, akár tetszik, akár nem, meghallgassuk.
Egyszóval ma már kétségtelenül ott tartunk, hogy a legtöbben tudnak arról, hogy a modern diétás eljárások hatásosak és lényeges változtatások megszokott táplálkozásunkon elengedhetetlenül szükségesek. El is ismeri a legtöbb ember, hogy „van valami igazság ezekben a tanításokban" és hogy „bizony, másképpen kellene élni!" - és ha mégis megakad a jószándék, az máson múlik: sokan még nem tudják, hogy nem csak kívánatos, de lehetséges is az az irány, amelyre utalunk; nincsenek tisztában azzal, hogy az ajánlott út könnyen járható is. Aki még nem próbálta ki ezt a táplálkozási módot, a legkülönbözőbb nehézségeket sejti a megvalósításánál, és főleg meg van győződve arról, hogy hallatlan nélkülözéseknek és önsanyargatásoknak teszi ki magát vele. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ A KIADÁSHOZ 3
BEVEZETÉS. - A húsnélküli táplálkozás, mint gyógyítóeszköz és mint betegségeket megelőző közegészségügyi tényező. - A korszerűség kérdése a táplálkozásnál. - Reform szükségessége. - A könyv céljainak körülhatárolása, stb. 5-10
ELMÉLETI RÉSZ
A TÁPLÁLÉK FELADATA. - A) A táplálék mint erőforrás és mint tüzelőanyag. - Táplálékunk összetétele. - A szénhidrátok. - A zsiradékok. - A fehérje mint lehetséges, de
hátrányos tüzelő. - A kalóriaszükséglet nagysága. - B) A táplálék mint kopáspótló. - A fehérje jelentősége. - A fehérjeminimum kérdése. - A legkedvezőbb fehérjemennyiség. - fehérje veszélyei. - C) A táplálék és szervezetünk üzemképessége. - a) A tápsók. - Építőszerepük. - Mint kémiai kiegyensúlyozok. - Savak és lúgok egyensúlya. - A túlsavasodás. - Ennek egynehány fokozója: a raffinálás, a hámozás és a helytelen főzés, b) A vitaminok. - Fajtáik és ezek tulajdonságai. - Hiánybetegségek. - Szokott táplálékunk vitaminszegénysége. - Lappangó avitaminozisok. - A nyers ételekről. - A nyerskoszt fajtáiról, előnyeiről és hátrányairól 10-31
AZ EGYES ÉLELMISZERKATEGÓRIÁK TULAJDONSÁGAIRÓL. - Friss gyümölcsök. - Aszalt gyümölcsök. _ Főzelékek és saláták. - Speciális főzelékfajták: a hüvelyesek, a burgonya és a gomba. - A gabona és termékei: liszt, pelyhek, kenyér és tészták. - Zsiradékok: állati zsírok, vaj, olajok, margarinok. - A tej és termékei: aludttej, túró, sajtok, író, savó, tejszín és tejfel. - Cukor és méz; az édesítésről; az erjedésről, mint a túlbő szénhidrátfogyasztás
veszélyéről. - A tojás. - A húsról 31 39
FELISMERÉSEINK A GYAKORLATBAN. I. Hogyan pótoljuk a húst? - Pótlása tápérték szempontjából. - Izességének pótlása: a) Fűszerezés által; káros és ártalmatlan fűszerek; a sózásról. - b) Kisütés által. - d) Komplikáltabb elkészítés állal. - e) Az élelmiszer saját
aromájának a megőrzése által. - f) Izletes tálalás által. - 2. A kalóriabevitel biztosítsa: Honnan és hogyan vegyük a szénhidrátokat; honnan és hogyan a zsírokat? - Az összmennyiség. - 3. A tápsóellátás és a lúgtúlsúly biztosítása. - 4. A vitaminokkal való ellátás biztosítása. - 5. Folyadékszükségletünk ellátása. - Az ivásról 39-46
MIKÉPP ÉTKEZZÜNK? 1. Az étkezés ideje. - Hányszor, mikor? - A főétkezés kérdése. - 2. Hogyan együnk? - A rágás szerepe. - Az ételek hőmérséklete. - 3. Étrendünk összeállítása. - Alkalmazkodás a kitűzött célunkhoz; a testi állapotunkhoz; az életkörülményeinkhez; az átállítódás elért fokához; az évszakhoz 46-51
A NAPI ÉTPRÖGRAMM. - Egészséges felnőttek étrendje. - A reggeli. - A főétkezés. - A kisebbik étkezés. - A táplálkozás mint egész. - Kiegyenlítések szükségessége. - Négy étprogrammséma: I. A kényelmes tempójú átmenet dús kosztja; II. a bőséges reformkoszt; III. a szigorú, egyszerű reformdiéta; IV. a kiegészített nyerskoszt. - 2. Gyermekek táplálkozása. - 3. A beteg ember táplálkozása. Speciális gyógydiéták: pürédiéta, folyékony diéta, szigorú nyerskoszt, fűszer-, sómentes, cukor-, fehérjeszegény-, fogyasztó-, hízlalódiéta
ÖSSZEFOGLALÁS 51-64
KONYHATECHNIKAI ÉS RECEPTRÉSZ:
ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK
ELŐÉTELEK. - Szendvicsek. - Tojásos, sajtos, gombás, stb. étvágygerjesztő ételek
LEVESEK. - Bouillon. - Zöldség- és főzeléklevesek. - Krémlevesek. - Vastag, nyákos levesek. - Gyümölcslevesek
SALÁTÁK. - a) Nyers saláták. - Állandóan használható fajták. Idénysaláták. - b) Főtt saláták
SALÁTASZÓSZOK. - Mayonnais készítés
EGYSZERŰ FŐZELÉKEK. A) Gyökérfélék. - B) Levelesek. - C) Hüvelyesek. - D) Főzelékgyümölcsök. - E) Káposztafélék
KOMPLIKÁLTABB FŐZELÉKKÉSZÍTÉS. - Felfújtak. - Puddingok. - Vagdaltak. - Töltött ételek VEGETÁRIUS PÖRKÖLTEK
EGYSZERŰ KÖRÍTÉSEK. - Burgonya. - Rizs- és gabonafélék. - Ritkábban használatos körítések, stb.
KOMPLIKÁLTABB KÖRÍTÉSEK, MEELLÉKÉTELEK, FELTÉTEK. - Kisütött, kirántott Ekészítések. - Szeletek. - körítésfelfújtak, stb.
MÁRTÁSOK, SZÓSZOK
TOJÁSÉTELEK ÉS TEJTERMÉKEK, a) Hevített tojásételek, b) Nyers tojásételek. - c) Tejételek: aludtej, túró, stb.
KENYÉRFÉLÉK ÉS ÉDESTÉSZTÁK. - Teljes őrletű kenyerek. - Kekszek. - Egyéb tésztafélék. - U. n. könnyűtészták. - Édes mártások tésztához
GYÜMÖLCSFÉLÉK ÉS NYERS ÉDESSÉGEK. - Müszli. - Gyümölcssaláták. - Gyümölcskrémek. - Néhány kompót, vagy egyéb nem nyers gyümölcsétel. - Gyümölcspaszták és egyéb nyers nyalánkságok. - Geléék
ITALOK ÉS NEDVEK. _ Gyümölcslevek. - Mandulatej. - Nyers főzeléklé. - Teák 65-130
ÉTRENDI ÖSSZEÁLLITÁSOK
EGYSZERÜ EBÉDEK. - Menük ősszel. _ Télen. - Tavasszal. - Nyáron
DUSABB EBÉDEK. - Menük ősszel. - Télen. - Tavaszzal. - Nyáron
NÉHÁNY VACSORAPÉLDA. - 14 esti menü összeállítás, a mindennapi vacsoraprogramm változatosabbá tételére 130-135
RÖVIDITÉSEK 136
SAJTÓHIBÁK 136
BETÜRENDES TÁRGYMUTATÓ A RECEPTRÉSZHEZ 137-140
TARTALOMJEGYZÉK 141-142

Ifj. Dr. Rusznyák István

Ifj. Dr. Rusznyák István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ifj. Dr. Rusznyák István könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Korszerü húsnélküli táplálkozás Korszerü húsnélküli táplálkozás Korszerü húsnélküli táplálkozás Korszerü húsnélküli táplálkozás Korszerü húsnélküli táplálkozás Korszerü húsnélküli táplálkozás Korszerü húsnélküli táplálkozás Korszerü húsnélküli táplálkozás Korszerü húsnélküli táplálkozás Korszerü húsnélküli táplálkozás Korszerü húsnélküli táplálkozás

Több lap foltos, néhány lap szakadozott. Az eredeti borítót az előzéklapra ragasztották.

Állapot: Közepes
9.480 Ft
7.580 ,-Ft 20
38 pont kapható
Kosárba
konyv