| Kiadó: | Minerva |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 185 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
| Bevezetés | 3 |
| Néhány szó a fejlődésről | 5 |
| 1 gyermek = 1/2 felnőtt? | 5 |
| Újszülöttkortól - óvodáskorig | 6 |
| Mozgás és szellemi fejlődés | 7 |
| Tápanyagok | 11 |
| Építő anyagok | 11 |
| Védő tápanyagok | 14 |
| Vitaminok | 14 |
| Vízben oldódó vitaminok | 15 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 17 |
| Nyomelemek | 18 |
| Kalorikus tápanyagok | 18 |
| Mi történik a tápanyagokkal a szervezetben? | 20 |
| Az emésztőcsatorna | 20 |
| Az emésztés | 20 |
| Felszívódás | 26 |
| Mit kell tudni a tápanyagszükségletről? | 28 |
| Mi okoza az éhségérzetet? | 28 |
| Hogyan függ össze a fejlődés a táplálással? | 30 |
| A gyermek étrendje | 32 |
| Az étrend változatossága | 34 |
| Szezonális tényezők | 35 |
| A táplálkozás ritmusa, étkezési szokások | 36 |
| Az étkezés kultúrája | 39 |
| Az "étvágytalan" gyermek | 42 |
| Betegséggel összefüggő étvágytalanság | 45 |
| Mit egyen a beteg gyermek? | 46 |
| A lázas beteg étrendje | 46 |
| Mit egyen a hasmenéses gyermek? | 48 |
| Néhány szó a táplálkozási túlérzékenységről | 51 |
| Fájdalom a szájüregben | 53 |
| A táplálkozás szerepe a betegségek megelőzésében | 54 |
| Mit kell tudni az élelmiszerekről? | 55 |
| Hús | 55 |
| Zsiradékok | 58 |
| Tej és tejtermékek | 58 |
| Tejpor, tejkonzervek | 59 |
| Tojás | 62 |
| Gabonaneműek | 63 |
| Zöldségfélék | 64 |
| Gyümölcsök | 69 |
| Ételízesítő szerek | 72 |
| Tartósított készítmények | 74 |
| Mélyhűtött készítmények (mirelit) | 74 |
| Konzervek | 77 |
| Gyümölcsszörpök | 78 |
| Az élelmezés higiénéje | 82 |
| Személyi higiéne | 82 |
| A konyha higiénéje | 83 |
| Tárolás | 85 |
| Az edényzet higiénéje | 87 |
| Mi történjék a megmaradt étellel? | 89 |
| Az otthon és a bölcsöde kapcsolata | 90 |
| A bölcsődei élelmezés perspektívája | 95 |
| Konyhatechnikai eljárások | 97 |
| Gőzölés | 99 |
| Párolás | 100 |
| Forrázás | 100 |
| Főzés | 100 |
| Lazítási eljárások | 101 |
| Formaadás | 103 |
| Felfújtak, pudingok | 104 |
| Mit egyen a gyermek? | 104 |
| Hogyan fűszerezzünk, ízesítsünk? | 106 |
| Gyümölcslevek készítése | 108 |
| Tejhígítások | 110 |
| Hogyan készítsük el a tejhígításokat | 110 |
| Savanyított tej | 112 |
| Citromsavas tej | 112 |
| Invertcukor | 113 |
| Tejkészítmények mellett mivel etessük a csecsemőt? | 114 |
| Gyógytáplálékok | 117 |
| Gyárilag előállított tápszerek | 118 |
| A csecsemő táplálásához szükséges edényfelszerelés | 119 |
| Bölcsődében dolgozó felnőttek élelmezése | 120 |
| A nyersanyag kiszabás helyes módszere és szempontjai | 123 |
| Naponta szükséges alap-élelmianyagok | 124 |
| Hetenként 2-4 alkalommal felhasználásra kerülő élelmianyagok | 125 |
| A tápanyagértékelés módszere és jelentősége | 127 |
| A kalória- és tápanyagszámítás gyakorlati módszere | 128 |
| Adatgyűjtés | 128 |
| Csoportosítás - veszteségek | 128 |
| Kiszámítás | 129 |
| Értékelés | 131 |
| Bölcsődéskorú (1-3 év) gyermekek étlapmintái | 135 |
| Tavaszi étrendi javaslat | 135 |
| Nyári étrendi javaslat | 137 |
| Őszi étrendi javaslat | 139 |
| Téli étrendi javaslat | 142 |
| Étlaptervezés és anyagkiszabás 1-3 éves gyermekek részére | 145 |
| Főzelékfélék | 145 |
| Rakott-töltött főzelékek | 152 |
| Levesek | 154 |
| Húsételek | 158 |
| Mártások-köretek | 161 |
| Saláták, kompótok | 165 |
| Tészták, felfújtak, pudingok, édességek | 167 |
| Gyümölcs-vitaminlé | 176 |
| Turmix-italok gyümölcs- és főzeléklevekből | 178 |
| Reggeli italok - uzsonnák | 180 |