| Előszó | 5 |
| Műszaki fejlesztés, gazdaságosság | 13 |
| A termesztés fejlesztésének lehetőségei (Dr. Gyúró Ferenc) | 13 |
| Egyes munkafolyamatok korszerűsítése | 15 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 15 |
| Talajművelés, trágyázás és öntözés | 15 |
| Növényvédelem | 16 |
| Termésbetakarítás, árufeldolgozás, tárolás | 16 |
| Gépesített termesztéstechnológia | 17 |
| Bemutató modell-ültetvények (házigazdaságok) | 18 |
| Termesztési rendszerek szervezése | 18 |
| Termesztésfejlesztés a kiskertekben | 19 |
| A termesztés gazdasági feltételei (Dr. Jankovics János - Dr. Soltész Miklós) | 21 |
| Termésátlagok növelése | 21 |
| Termelési költségek csökkentése | 25 |
| Értékesítési feltételek javítása | 35 |
| Biológiai alapok, ökológiai igény | 37 |
| A körte botanikai leírása és a körtefajok ismertetése (Dr. Terpó András) | 37 |
| A körte nemzetség származása, elterjedése | 38 |
| A körtefajok rendszerezése | 41 |
| A Pyrus nemzetség jellemzése | 44 |
| A fajok ismertetése | 45 |
| A körtefajták legfontosabb szülői | 52 |
| Elvadult vadkörték | 53 |
| A vadkörték mint alanyok | 53 |
| Ökológiai igény (Dr. Soltész Miklós) | 54 |
| Éghajlati igény | 56 |
| Éghajlati igény a fák nyugalmi időszakában | 57 |
| Éghajlati igény a vegetációs időszakban | 61 |
| Domborzati és talajigény | 68 |
| Alanyok (Dr. Nyéki József) | 70 |
| Magoncalanyok | 70 |
| Klónalanyok | 70 |
| Fiziológiai inkompatibilitás | 72 |
| Fajták | 75 |
| A fajtakiválasztás problémái (Dr. Brózik Sándor) | 75 |
| A fontosabb üzemi fajták (Dr. Brózik Sándor - Dr. Nyéki József) | 77 |
| Clapp kedveltje | 77 |
| Vilmos körte | 90 |
| Bosc kobak | 91 |
| Hardenpont téli vajkörte | 92 |
| Serres Olivér | 92 |
| Művelésmód (Dr. Gyúró Ferenc) | 93 |
| Ültetési rendszer | 93 |
| Faalak | 105 |
| Törzsmagasság | 105 |
| Koronaformák | 106 |
| Virágzás (Dr. Nyéki József - Dr. Brózik Sándor - Ifjú Zoltán) | 109 |
| Virágzási időcsoportok | 110 |
| A termők ivarérettsége és a pollenszóródás ideje | 111 |
| Termékenyülésbiológia (Dr. Nyéki József) | 112 |
| A megtermékenyülést akadályozó genetikai tényezők | 112 |
| Származékmeddőség | 113 |
| Inkompatibilitás | 114 |
| A megporzásra, termékenyülésre ható tényezők | 115 |
| A megporzást gátló klimatikus tényezők | 116 |
| A virágpor mennyisége és szóródása | 116 |
| Szélmegporzás | 116 |
| Rovarmegporzás | 117 |
| A szükséges méhcsaládok száma | 119 |
| A pollenadó fajták kiválasztásának szempontjai, aránya és elrendezése | 119 |
| Körtefajták öntermékenyülése | 121 |
| Partenokarpia | 122 |
| Körtefajták termékenyülő- és termékenyítőkészsége | 126 |
| A gyümölcsönkénti magok száma | 126 |
| A körtefajták kölcsönös termékenyülése | 128 |
| Metaxénia hatások | 129 |
| Termés- és gyümölcshullás (Dr. Nyéki József) | 134 |
| Termesztéstechnológia, géprendszerek | 137 |
| A fajták aránya és elrendezése az ültetvényben (Dr. Nyéki József - Dr. Soltész Miklós) | 137 |
| A pollenadó fajták kiválasztása | 138 |
| A kedvező megporzás elérése | 138 |
| A fajtakiválasztás technológiai és ökonómiai célja | 140 |
| Telepítés (Dr. Jankovics János) | 146 |
| Ültetés előtti talaj-előkészítés | 148 |
| Kitűzés és ültetés | 150 |
| Ültetés utáni munkák | 152 |
| Metszés (Dr. Gyúró Ferenc) | 153 |
| Alakító metszés | 155 |
| Koronaritkító metszés | 156 |
| Ifjító metszés | 157 |
| Metszést kiegészítő eljárások | 158 |
| Termőremetszés | 159 |
| Gaucher-metszés | 160 |
| Lorette-metszés | 161 |
| Courtois-metszés | 162 |
| Ferragutti-metszés, ill. hajtásleívelési módszer | 162 |
| Silvetti-metszés, ill. hajtásleívelési módszer | 162 |
| Az egyes koronaformák metszése | 163 |
| Sudaras és kombinált korona | 163 |
| Termőkaros orsó és természetes bokorfa | 165 |
| Hungária- és ferdekarú sövények | 167 |
| Karcsú orsó | 171 |
| Vegyszeres növekedés- és termésszabályozás (Dr. Nyéki József) | 173 |
| Növekedésszabályozás | 173 |
| Gyümölcskötődés-szabályozás | 174 |
| Gyümölcskötődés növelése | 174 |
| Gyümölcsritkítás | 180 |
| Gyümölcshullás-gátlás | 180 |
| Talajművelés és tápanyag-gazdálkodás (Dr. Jankovics János) | 181 |
| Talajművelési módok | 182 |
| A gyepesítés jelentősége | 183 |
| Altalajlazítás és talajtakarás | 185 |
| Trágyázásra használható anyagok | 186 |
| Tápanyagpótlás | 187 |
| Öntözés (Dr. Soltész Miklós) | 190 |
| Szükségességének eldöntése | 190 |
| Az öntözővíz kijuttatása | 193 |
| Növényvédelem (Dr. Jenser Gábor - Véghelyi Klára) | 197 |
| A telepítéssel kapcsolatos növényvédelmi problémák | 197 |
| A termőrefordulás előtti időszak növényvédelme | 199 |
| Termő gyümölcsös növényvédelme | 205 |
| Védekezés nyugalmi állapotban | 205 |
| A rügyfakadás és zöldbimbós állapot közötti időszak védelme | 210 |
| Védekezés fehérbimbós állapotban | 211 |
| A virágzás alatti időszak védelme | 212 |
| A sziromhullás utáni időszak védelme | 213 |
| Védekezés a nyári időszakban | 216 |
| Szüret előtti védekezés | 224 |
| Szüret utáni védekezés | 224 |
| Gyomirtás (Dr. Soltész Miklós) | 225 |
| Betakarítás (Dr. Jankovics János) | 230 |
| A szüret és feltételei | 230 |
| Szedés | 232 |
| Szállítás | 235 |
| Osztályozás, csomagolás | 237 |
| Tárolás (Dr. Sass Pál - Dr. Jankovics János) | 239 |
| A körte beltartalmi anyagai és megváltozásuk a tárolás során | 240 |
| Tárolási eljárások | 248 |
| Szabályozott légterű tárolás | 249 |
| A termesztési tényezők szerepe a körte tárolhatóságában | 253 |
| Tárolástechnológiai tényezők | 268 |
| Hőmérséklet | 272 |
| Relatív páratartalom | 280 |
| Légösszetétel | 281 |
| A tárolási idő hossza | 286 |
| Ellenőrzés a tárolás során | 293 |
| Utóérlelés | 296 |
| Tárolási veszteségek és csökkentésük lehetőségei | 298 |
| Tárolási betegségek | 312 |
| A fontosabb körtefajták tárolhatósága | 322 |
| A körte feldolgozási lehetőségei (Sárosiné Tánczos Erika) | 327 |
| Konzervipari feldolgozás | 327 |
| Gyártástechnológia | 327 |
| A készáruval szemben támasztott követelmények | 332 |
| Érzékszervi érzékelés | 333 |
| Termőhelyi feldolgozás | 333 |
| A körtefajták konzervipari alkalmassága | 334 |
| Értékesítés (Dr. Jankovics János) | 335 |
| Körtefajtáink értékesítése kereskedelmi szempontból | 335 |
| Szállítási és csomagolási lehetőségek | 338 |
| Körte szabvány | 342 |
| Géprendszerek | 344 |
| Gépesítési megoldások munkaműveletenként (Velich Sándor) | 344 |
| A metszés, a nyesedékmunkák gépei | 344 |
| A tápanyagpótlás és a talajművelés gépei | 347 |
| Az öntözés gépei (Dr. Soltész Miklós) | 350 |
| Növényvédelem és a vegyszeres gyomirtás gépei (Velich Sándor) | 356 |
| A szedés gépei | 360 |
| Rakodás - szállítás gépei | 362 |
| A manipulálás gépei | 364 |
| A géprendszer-változatok kialakításának összefüggései | 365 |
| Technológiai összefüggések | 365 |
| Technikai összefüggések | 365 |
| Gazdaságossági összefüggések | 366 |
| Géprendszer-modellek | 366 |
| A könyv megírásához felhasznált szakirodalom | 371 |