1.026.720

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erdélyi elbeszélők válogatott munkái

Szerző

Kiadó: Magyar Népművelők Társasága
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 96 oldal
Sorozatcím: Magyar Klasszikusok
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: "Forrás" Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat Rt. nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Babits mondta, irodalmi ezüstkora védelmében: „Nem szégyen az ezüst, ha megütik, zeng!" - Trianon után az erdélyi magyar irodalom egy megütött néptől vált zengővé. Veszendővé lett körülöttünk... Tovább

Előszó

Babits mondta, irodalmi ezüstkora védelmében: „Nem szégyen az ezüst, ha megütik, zeng!" - Trianon után az erdélyi magyar irodalom egy megütött néptől vált zengővé. Veszendővé lett körülöttünk minden, ami jó, s egyszerre nagy becsülete kelt a szépnek. Milyen szerencse, hogy a fájdalom, sőt a rút mögött is annyi szépség lappang, az erdélyi szépprózának - Jósikánál és Kemény Zsigmondnál - azért volt olyan dús választéka szakadatlan történelmi életanyagban. Emlékszem 1920 körüli „hőskor"-unkra, hogy miből keletkezett akkor nálunk a novella: Balogh Endre, a korán elhúnyt elbeszélő megírta a kisebbségi magyar ügyvédi iroda elkótyavetyélését, ilyen címmel: „Megindul az iroda!"
Megindult akkoriban, megeredő könnyeinkkel együtt, minden: a magyar föld a lábunk alatt, a repatriáló vonatok, a tönk felé a kisvárosi egzisztenciák, s hozzánk vigasztalóba kenetes, nagyfogú angol papi bizottságok, csak a Balkán gőgös felülmaradottainak szíve nem indult meg. Egy vidéki dobogón néhányan, újsütetű erdélyi írók, Jókai-estet tartottunk, mire bejött közénk Goga Octavian, a román költő, akkori belügyminiszter és szemünkre hányta, hogy minek politizálunk? Ütésre visszahatás, védekező politika volt induló irodalmunk s csak később lett mind több és több a művészi tartalma. Szót se szólhatott senki közülünk a bitorról, mégis szabadságharcnak érzett - önmagában - a művészi magyar szó. Jelképpé nőtt minden, aminek szárnya volt. Reményik már Végvárivá keményedett és Tessitori Nórát, a magyar vers-szavalónőt a sziguranca vonta felelősségre - Petőfiért, mert csalogányainak és pacsirtáinak ritmusát élesztette újra. Soha egyetlen nemzedék sem hallotta a magyar igét olyan zengőnek és lázítónak, mint a trianoni. Egy birtokos barátom, a székely nótaesten fölgyúlva, magából kikelten indult: „Kinézek az utcára. vajjon itt vannak-e még ezek a ...?"
A próza is gyújtó tudott lenni, még ha nem is volt benne gyúlékony anyag. De lehetett a szenvedések feledtetője is, szenvedélyeink csititója, magyarok lelki brómja. Nem csuda, hogy Erdély válságos napjaiban annyi prózaíró bukkant elő az ismeretlenségből. A legkülönbözőbb rétegekből, de leginkább a népből, melynek friss erőtartalékai vannak a veszélyben. Igaznak bizonyult, amit Arany és Goethe óta nem annyira tapasztalat, mint inkább tekintélyelv alapján hitt a század, hogy az írás akkor művészet, ha társadalmi, vagy néptulajdonná szélesedik. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Asztalos István: Angyalvárás7
Berde Mária: Gazdátlan vércsepp15
Gagyi László: A látó18
Gyallay Domokos: Pásztorjáték a havason22
Heszke Béla: Brüsszeli délután30
Kemény János: A fűszeres37
Kós Károly: Ezerkilencszáztizenkilenc42
Kótay Pál: Hazatérés54
Kuncz Aladár: Megindult fa59
Makkai Sándor: Miért?63
Molter Károly: Áldott rossz ember67
Nyirő József: Baj-posta73
Ősz János gyűjtése: A furfangos legény szerencséje76
Tabéry Géza: A pipa80
Tamási Áron: Virágveszedelem83
Wass Albert: Az új pap megérkezik90
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem