Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

970.956

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a 4000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erdélyi csillagok

Arcok Erdély szellemi multjából/Az Erdélyi Helikon íróinak tíz éves találkozója alkalmára

Szerző

Kiadó: Erdélyi Szépmíves Céh
Kiadás helye: Kolozsvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 225 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér képekkel illusztrált. Az Erdélyi Helikon íróinak tizedik találkozója alkalmából íródott. Minerva Irodalmi és Nyomdai Műintézet R.-T. nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kemény Jánosnak
Kedves Barátom!
Most tizedik éve annak, hogy meghívtad magadhoz a marosvécsi várba Erdély íróit. Jelentős tett volt. Ez az első találkozó alkotta meg az Erdélyi Helikont, és az... Tovább

Előszó

Kemény Jánosnak
Kedves Barátom!
Most tizedik éve annak, hogy meghívtad magadhoz a marosvécsi várba Erdély íróit. Jelentős tett volt. Ez az első találkozó alkotta meg az Erdélyi Helikont, és az Erdélyi Szépmíves Céh ekkor vállalta, hogy e szabad írói közösségnek a szolgálatába lép. Azóta közel száz könyvünk jelent meg és folyóiratunk, melyet ez az első találkozó tervezett, már nyolcadik évfolyamát éli. E kiadóvállalat és e szemle munkaalkalmat nyujt Erdély íróinak, utat az érvényesülésre. De ez csak egyik része annak az alkotásnak, mely akkor megindult. Nem kevésbbé fontos az a szellem, ami akkor megnyilvánult és mely változatlan él és uralkodik közöttünk. Erdély ősi szelleme ez a mai időkhöz idomulva, mely egykor az egész világon elsőnek hirdette a vallásszabadságot. A megértés, a türelmesség, a kölcsönös szeretet. Azt kutatja, ami összetart, nem ami széjjelválaszt. Egyetlen szempontot ismer csupán, a művészet önzetlen szolgálatát. Ez a szellem, faji vagy világnézeti különbségek fölött átnyúlva, egybefogott mindenkit, aki Nálad az első Helikonon összegyült.
És e szellem ma is fönnáll közöttünk.
Nem ünnepelhetjük meg méltóbban e lefolyt tíz esztendőt, mint azzal, hogy összegyüjtünk Erdély multjából tizennégy nevet, és koszorút fonunk belőle.
E könyv nem kimerítő. Nincs benne minden nagy munkása e kicsi ország kultúrájának. Úgyszólván találomra szedtük őket össze, ahogy találomra szakít az ember virágot a réten. E koszorút pedig Neked szántuk, Neked ajánljuk föl, és reám hárult az a föladat, hogy átnyujtsam a Helikon írói nevében.
Átnyujtsam nagy-nagy szeretettel és hódolattal és midőn ezt teszem, végre alkalmunk nyílik kifejezni, mennyire látjuk, ismerjük, becsüljük a Te mindig önzetlen, hangtalan munkádat, azt a mindenre kiterjedő figyelmet, és azt a céltudatosan segítő akaratot, ami egyedül tette lehetségessé, hogy a Helikon íróinak közössége nemcsak változatlan fönnmaradjon, hanem gyarapodva,megszaporodva folytassa azt a szellemet, mely e könyv egyes alakjaiban kifejezésre jut.
Bánffy Miklós Vissza

Tartalom

Kemény Jánosnak - Írta: Bánffy Miklós3
Márton és György - Írta: Kós Károly7
Dávid Ferenc - Írta: Balázs Ferenc29
Petrus Pázmány Cardinalis - Írta: Reischel Arthur41
Misztótfalusi Kis Miklós - Írta: Ligeti Ernő57
Apor Péter - Írta: Molter Károly73
Levél Mikes Kelemenről - Írta: Tamási Áron91
A két Bolyai - Írta: Lakatos Imre109
Kőrősi Csoma Sándor - Írta: Maksay Albert123
Mikó Imre - Írta: Tavaszy Sándor145
A Nagy Század Tükre - Írta: Szántó György157
Báró Kemény Zsigmond - Írta: I. Szemlér Ferenc177
Gyulai Pál - Írta Kovács László193
Petelei István - Írta: Járosi Andor207
Ady - Írta: Reményik Sándor219
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Erdélyi csillagok Erdélyi csillagok Erdélyi csillagok Erdélyi csillagok Erdélyi csillagok Erdélyi csillagok Erdélyi csillagok Erdélyi csillagok Erdélyi csillagok

Könyvtári könyv volt, a könyv kötése megtört. A gerinc elszíneződött, néhány lap foltos.

Állapot:
3.240 ,-Ft
16 pont kapható
Kosárba