1.034.735

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági termelés és feldolgozás I.

A 31-300. mezőgazdasági áruforgalmi szak számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Magyar Mezőgazdasági Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 110 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-234-446-4
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A népgazdaság két fő ága az ipar és a mezőgazdaság. A mezőgazdaság célja, hogy termékeivel kielégítse a lakosság alapvető élelmiszerigényeit, nyersanyagot szolgáltasson a könnyűiparnak, és exportra... Tovább

Előszó

A népgazdaság két fő ága az ipar és a mezőgazdaság. A mezőgazdaság célja, hogy termékeivel kielégítse a lakosság alapvető élelmiszerigényeit, nyersanyagot szolgáltasson a könnyűiparnak, és exportra alkalmas árucikkeket termeljen. A mezőgazdasági termékek mennyisége, minősége és ára ezért nagyban befolyásolja az ország lakosságának ellátottságát és ezen keresztül életszínvonalát.
A mezőgazdasági termelés ágazatai a szántóföldi növénytermesztés, zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztés, állattenyésztés. Az ágazatok hozamainak mennyiségi és minőségi mutatóit több tényező határozza meg. Ilyen a növényben, állatban rejlő termőképesség, az élővilágot övező környezeti tényezők együttese, a piaci viszonyok. Az a törekvésünk, hogy az áruk kívánt mennyiségben és választékban, jó minőségben és minőségüknek megfelelő áron jussanak el a fogyasztókhoz. Ezáltal a fogyasztók érdekeit tartjuk szem előtt, és hozzájárulunk a termelés fokozásához is.
A mezőgazdasági termékeket csak ritkán szállítjuk feldolgozás nélkül, nyers állapotban a kereskedelmi vállalatokhoz, fogyasztókhoz. Legtöbbször még a termelés helyén tisztítjuk, minőség szerint osztályozzuk és csomagoljuk az árut. Az eladásra való előkészítésnek a folyamatát az áru elsődleges feldolgozásának nevezzük. Célja, hogy az étkezésre alkalmas nyerstermékeket kereskedelmi előkészítés után konyhakész anyagokká alakítsuk vagy további feldolgozásra alkalmasság tegyük. Feladatunk jobb minőségű és jobban értékesíthető áru előállítása.
E tantárgy keretében a mezőgazdasági termelés feltételeit és technológiáit ismerjük meg. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A növénytermesztés feltételei5
Éghajlattani alapismeretek5
Az időjárás és az éghajlat szerepe a mazőgazdasági termelésben6
Magyarország éghajlati körzetei8
Talajtani alapismeretek10
A talaj fogalma és kialakulása10
A talaj fizikai tulajdonságai11
A talaj kémiai tulajdonságai14
A talaj biológiai tulajdonságai15
A talaj típusai16
Talajjavítás, talajvédelem19
Talajjavítás19
Talajvédelem22
A trágyázás24
A trágyaanyagok és jelentőségük24
A szervestrágyázás25
Az istállótrágya, az egyéb szerves trágyák és használatuk25
A zöldtrágyázás28
A tarló- és gyökérmaradványok30
A műtrágyázás30
A műtrágyák szállítása, kezelése és tárolása33
A talajművelés35
A talajművelés célja és jelentősége35
A tarlóhántás, a nyári és az őszi szántás37
A vetőágykészítés41
Talajművelési rendszerek43
A talaj-előkészítés különleges módjai44
A vetőmag és a vetés45
A vetőmag értékmérő tulajdonságai45
A vetőmag előkészítése51
A vetési munkák52
A növényápolás és a növényvédelem55
A növényápolás55
A növényvédelem és a növényvédelmi eljárások58
Az öntözés60
A betakarítás63
A termékek elsődleges feldolgozása és tárolása68
A növénytermeszéts termelési rendszereinek jellemző sajátosságai72
Az állati termelés feltételei74
Az állati termelésre ható tényezők74
Az állati szervezetre ható külső és belső tényezők74
Az anatómiai tulajdonságok hatása a termelésre76
Rendszertani alapfogalmak77
A háziállatok értékelése79
A tenyészkiválasztás és a szaporítás84
A tenyészállatok kiválasztása84
A tenyésztési eljárások és jelentőségük85
A háziállatok szaporítása86
Az állatok elhelyezése és szállítása88
Az iparszerű állattartási rendszerek általános jellemzése90
A háziállatok takarmányozása92
A takarmányok kémiai összetétele92
Takarmányozási alapismeretek94
A takarmányok értékelése és értékesülése96
A takarmányok előkészítése98
Az állatok etetése98
A takarmányok ismertetése99
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv