kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 247 oldal |
Sorozatcím: | Mezőgazdasági szakmunkáskönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 13 cm |
ISBN: | 963-230-054-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Bevezetés | 5 |
A bárányhústermelés népgazdasági jelentősége | 7 |
A juhállomány | 9 |
A juh- és a bárányhústermelés piacának jellemzői | 15 |
Az iparszerű bárányhústermelés és a mezőgazdasági üzem | 22 |
Vemhes anyajuhok takarmányozása | 25 |
A magzat fejlődése | 27 |
A vemhes anyajuhok szervezetének fokozottabb igénybevétele | 30 |
Vemhes anyajuh táplálóanyag-igénye | 35 |
Az ellés vagy bárányozás | 41 |
A vemhesség | 43 |
Az ellés | 43 |
Báránynevelés szoptatással és indítótáppal | 49 |
Az újszülött bárány gondozása | 51 |
Ikresítés, dajkaság | 53 |
A szoptatás | 54 |
A kolosztrum jótékony hatása | 55 |
A bárányok megjelölése | 56 |
A szopások ideje és gyakorisága | 58 |
A fogadtatóbattéria | 58 |
Bárányóvoda | 61 |
A báránycsere | 63 |
Bárányiskola | 64 |
A bárányelválasztás idejét meghatározó tényezők | 66 |
Mesterséges báránynevelés | 69 |
Mesterséges báránynevelés tejpótló tápszerrel | 71 |
A bárány föcstejjel való ellátása az elválasztás után | 73 |
A választási kor (anyajuhtól) | 75 |
A bárányok szopókára szoktatása | 76 |
Antibiotikum- és vitaminadagolás=stresszdiéta | 79 |
Tejpótló tápszerek | 79 |
A tejpótló tápszer koncentrációja | 83 |
Tejpótló tápszer mennyisége | 85 |
A mesterséges báránynevelés takarmányozási modellje | 8 |
Etetési technika | 88 |
A tápszerek itatásához szükséges berendezések | 88 |
Italautomaták | 91 |
A csoport nagysága | 91 |
A tejpótló tápszerek etetésének idejét meghatározó tényezők | 96 |
Báránynevelő szilárd takarmányok, indítótápok | 98 |
Széna és víz | 99 |
Súlygyarapodás | 100 |
Takarmányértékesítés | 101 |
Veszteségek a mesterséges báránynevelés idején | 101 |
A mesterséges báránynevelő hőmérséklete | 103 |
Egy bárányra jutó férőhelyterület | 103 |
Tejesbárány-hizlalás | 113 |
Az expressz pecsenyebárány-hizlalás különböző módjai | 115 |
Expressz pecsenyebárány-hizlalás öntözött gyepen | 132 |
Éves pecsenyebárány-hizlalás | 135 |
Az éves pecsenyebárány hizlalásának korszerű formája | 137 |
Nagyüzemi juhászatok tartástechnológiája | 141 |
Szakosított telepek | 143 |
A juhistálló berendezése, felszerelése | 145 |
Juhápolás | 149 |
A tartástechnológia berendezései képekben | 152 |
Anyajuhok és bárányok egészségvédelme | 163 |
A korszerű egészségvédelem teendői | 165 |
Az anyajuhok betegségeinek megelőzése | 165 |
A beteg állat bejelentése | 174 |
A szopós bárányok egészségvédelme | 174 |
A hízó bárányok egészségvédelme | 175 |
A növendékek egészségvédelme | 176 |
A hizlalt bárányok szállítása, mérlegelése | 177 |
A szállítás megszervezése | 179 |
Szállítás telepen belül és telephelyek között. Mérlegelés | 180 |
Kamionos szállítás | 182 |
Bárányszállítás vagonban | 183 |
Bárányszállítás hajóval | 183 |
Szállítás tehergépkocsival, illetve vontatóval | 184 |
A hizlalt bárányok szállítása képekben | 185 |
A hizlalt bárányok levágása, feldolgozása | 191 |
A bárányhúsexport jelentősége | 193 |
A hortobágyi juhvágóhíd | 194 |
A bárányok átvétele és kábítása | 196 |
A bőr lefejtése | 198 |
A hús letisztítása | 200 |
A hús hűtése és fagyasztása | 201 |
Bárány és kifejlett juh húsának húsipari felosztása | 205 |
A juhbőrök kezelése | 207 |
A vágóérték fogalma, a vágójuhok minősítése | 211 |
Az állatok vágóértéke | 213 |
A vágójuhok minőségét befolyásoló tényezők | 214 |
A vágójuhok hús- és faggyúkitermelési követelményei | 220 |
A juh- és bárányhúsfogyasztás | 221 |
A juh- és bárányhúsfogyasztás alakulása hazánkban és külföldön | 223 |
Mi minden készíthető bárány- és juhhúsból? | 225 |
Irodalom | 237 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.