1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bárányhústermelés iparszerűen

Az ellető juhász, a bárány- és a hízójuh-gondozó könyve

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 247 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakmunkáskönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-230-054-8
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A hagyományos juhtartást hazánkban éppúgy, mint külföldön az iparszerű megoldások váltják fel. Ezeknek azonban nem szabad mereven szakítaniuk az évszázadok alatt kialakult juhászmesterséggel, hanem azt együtt kell alkalmaznunk az iparszerű bárányhústermelés korszerű folyamataival.
A világpiaci igények megváltozása hazai juhtermelésünk alakulását jelentősen befolyásolta. Egyre több szakosított telep épült, amelyeknek technológiai berendezése lehetővé tette a magasabb szintű, folyamatos bárányhústermelést. Szakembereink kialakították az új juhászati termelési rendszereket, amelyek meghatározzák a közösen végzett bárányhizlalást, bárány-előállítást, -felnevelést, az egységes tenyésztést és tartást.
Kósa Lajos könyvében az iparszerű tartás technikai és technológiai követelményeire hívja fel a figyelmet, részletesen tárgyalva a mesterséges báránynevelés előnyeit, amelynek bevezetése modern, iparszerűen termelő mezőgazdasági nagyüzemeinkben egyre indokoltabb. A természetes és a... Tovább

Fülszöveg

A hagyományos juhtartást hazánkban éppúgy, mint külföldön az iparszerű megoldások váltják fel. Ezeknek azonban nem szabad mereven szakítaniuk az évszázadok alatt kialakult juhászmesterséggel, hanem azt együtt kell alkalmaznunk az iparszerű bárányhústermelés korszerű folyamataival.
A világpiaci igények megváltozása hazai juhtermelésünk alakulását jelentősen befolyásolta. Egyre több szakosított telep épült, amelyeknek technológiai berendezése lehetővé tette a magasabb szintű, folyamatos bárányhústermelést. Szakembereink kialakították az új juhászati termelési rendszereket, amelyek meghatározzák a közösen végzett bárányhizlalást, bárány-előállítást, -felnevelést, az egységes tenyésztést és tartást.
Kósa Lajos könyvében az iparszerű tartás technikai és technológiai követelményeire hívja fel a figyelmet, részletesen tárgyalva a mesterséges báránynevelés előnyeit, amelynek bevezetése modern, iparszerűen termelő mezőgazdasági nagyüzemeinkben egyre indokoltabb. A természetes és a mesterséges báránynevelés technológiáinak részletes tárgyalása után megismertet a tejesbárány-hizlalás korszerű formájával, az expressz pecsenyebárány-hizlalás különböző módjaival, valamint az éves pecsenyebárány-hizlalással.
Az iparszerűsödő juhtenyésztés korszerű szakismeretű, szakmaszerető szakmunkásokat vár, akik az állattenyésztés, a takarmányozás és a műszaki haladás legújabb eredményeit elsajátítva végzik munkájukat. A szerző ehhez nyújt segítséget. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A bárányhústermelés népgazdasági jelentősége7
A juhállomány9
A juh- és a bárányhústermelés piacának jellemzői15
Az iparszerű bárányhústermelés és a mezőgazdasági üzem22
Vemhes anyajuhok takarmányozása25
A magzat fejlődése27
A vemhes anyajuhok szervezetének fokozottabb igénybevétele30
Vemhes anyajuh táplálóanyag-igénye35
Az ellés vagy bárányozás41
A vemhesség43
Az ellés43
Báránynevelés szoptatással és indítótáppal49
Az újszülött bárány gondozása51
Ikresítés, dajkaság53
A szoptatás54
A kolosztrum jótékony hatása55
A bárányok megjelölése56
A szopások ideje és gyakorisága58
A fogadtatóbattéria58
Bárányóvoda61
A báránycsere63
Bárányiskola64
A bárányelválasztás idejét meghatározó tényezők66
Mesterséges báránynevelés69
Mesterséges báránynevelés tejpótló tápszerrel71
A bárány föcstejjel való ellátása az elválasztás után73
A választási kor (anyajuhtól)75
A bárányok szopókára szoktatása76
Antibiotikum- és vitaminadagolás=stresszdiéta79
Tejpótló tápszerek79
A tejpótló tápszer koncentrációja83
Tejpótló tápszer mennyisége85
A mesterséges báránynevelés takarmányozási modellje8
Etetési technika88
A tápszerek itatásához szükséges berendezések88
Italautomaták91
A csoport nagysága91
A tejpótló tápszerek etetésének idejét meghatározó tényezők96
Báránynevelő szilárd takarmányok, indítótápok98
Széna és víz99
Súlygyarapodás100
Takarmányértékesítés101
Veszteségek a mesterséges báránynevelés idején101
A mesterséges báránynevelő hőmérséklete103
Egy bárányra jutó férőhelyterület103
Tejesbárány-hizlalás113
Az expressz pecsenyebárány-hizlalás különböző módjai115
Expressz pecsenyebárány-hizlalás öntözött gyepen132
Éves pecsenyebárány-hizlalás135
Az éves pecsenyebárány hizlalásának korszerű formája137
Nagyüzemi juhászatok tartástechnológiája141
Szakosított telepek143
A juhistálló berendezése, felszerelése145
Juhápolás149
A tartástechnológia berendezései képekben152
Anyajuhok és bárányok egészségvédelme163
A korszerű egészségvédelem teendői165
Az anyajuhok betegségeinek megelőzése165
A beteg állat bejelentése174
A szopós bárányok egészségvédelme174
A hízó bárányok egészségvédelme175
A növendékek egészségvédelme176
A hizlalt bárányok szállítása, mérlegelése177
A szállítás megszervezése179
Szállítás telepen belül és telephelyek között. Mérlegelés180
Kamionos szállítás182
Bárányszállítás vagonban183
Bárányszállítás hajóval183
Szállítás tehergépkocsival, illetve vontatóval184
A hizlalt bárányok szállítása képekben185
A hizlalt bárányok levágása, feldolgozása191
A bárányhúsexport jelentősége193
A hortobágyi juhvágóhíd194
A bárányok átvétele és kábítása196
A bőr lefejtése198
A hús letisztítása200
A hús hűtése és fagyasztása201
Bárány és kifejlett juh húsának húsipari felosztása205
A juhbőrök kezelése207
A vágóérték fogalma, a vágójuhok minősítése211
Az állatok vágóértéke213
A vágójuhok minőségét befolyásoló tényezők214
A vágójuhok hús- és faggyúkitermelési követelményei220
A juh- és bárányhúsfogyasztás221
A juh- és bárányhúsfogyasztás alakulása hazánkban és külföldön223
Mi minden készíthető bárány- és juhhúsból?225
Irodalom237

Kósa Lajos

Kósa Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kósa Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv