A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Településfejlesztés

Szerző
Grafikus
Lektor

Kiadó: ELTE Eötvös Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 161 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-463-243-2
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Munkánkban a településfejlesztés témakörét tárgyaljuk. A téma megkülönböztetett jelentőségű és különösen időszerű. A rendszerváltás óta eltelt években mélyreható változások következtek be a... Tovább

Előszó

Munkánkban a településfejlesztés témakörét tárgyaljuk. A téma megkülönböztetett jelentőségű és különösen időszerű. A rendszerváltás óta eltelt években mélyreható változások következtek be a társadalomban és a gazdaságban. Alapvetően megváltoztak és változnak a társadalom és a gazdaság fejlődésének feltételei, hatótényezői. Az átalakulás, a változások sokoldalúan érintik, meghatározzák a településrendszer és az egyes települések helyzetét, fejlődésük feltételeit, pályáját. A településrendszer és a települések fejlődésében korábban meghatározó szerepet betöltő hatótényezők háttérbe szorulnak, új hatótényezők érvényesülnek. A társadalmi-gazdasági változások folyamatainak szembetűnő vonása a modernizáció felgyorsulása és széles körű elterjedése, mely következményeiben a településrendszer és a települések mind szélesebb körének fejlődését is átszövi, befolyásolja. A központi irányítás struktúráinak átalakulása, a települési önkormányzatok létrejötte és működése, a településfejlesztés új eszköz- és intézményrendszerei alapvetően új feltételeket, helyzetet jelentettek és jelentenek a települések fejlődésében.
A társadalom és a gazdaság átalakulása, a gyors változások nem egyoldalúan érvényesülő folyamatok. A településrendszer és azon belül az egyes települések helyzete, fejlődésük feltételei, helyi és helyzeti energiáikból következő adottságok - előnyök és hátrányok a települések fejlettségének színvonala sokoldalúan visszahat a társadalom és a gazdaság átalakulására, új struktúráik kialakulására. Gyorsíthatja, netán lassíthatja ezeket a folyamatokat. Lényegében a települések is hordozói az átalakulás következményeinek, nagymértékben tőlük is függ a társadalom és a gazdaság - annyira szükséges - modernizációja, felzárkózása a fejlettebb országok színvonalához.
Úgy gondoljuk, a kifejtettek kellően kiemelik, megerősítik munkánk választott témájának indokoltságát, jelentőségét és időszerűségét, mint arra már bevezető mondatainkban utaltunk.
A településfejlesztés témakörét kettős megközelítésben tárgyaljuk: a településrendszer és a települések szemszögéből. A településfejlesztés kérdései, feladatai a településrendszer adottságaiba ágyazottan, a települések között kialakult sokoldalú funkcionális, hierarchikus és strukturális kapcsolatok gondos figyelembevétele alapján értelmezhetők és értékelhetők. Ezt indokolja hazánk történelmileg kialakult települési szerkezete, a települések földrajzi elhelyezkedése és sűrűsége. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
ELSŐ RÉSZ 7
1. A településrendszer kialakulásának és organikus fejlődésének történelmi folyamata hazánkban 7
2. A települések fejlődésének hatótényezői 18
3. A településfejlődés néhány alapkérdése 27
4. A magyarországi településrendszer a kilencvenes években 34
5. Településrendszerünk fejlődésének tendenciái 46
6. Települési infrastruktúra 59
7. A településrendszerrel kapcsolatos főbb fogalmak 69
Felhasznált és ajánlott irodalom 74
MÁSODIK RÉSZ 75
1. A település, a településügy és a településfejlesztés 75
2. A területfejlesztés és településfejlesztés kapcsolata 84
3. A településfejlesztés résztvevői, a résztvevők megoszlása és képviselete 92
4. A település közössége, a közösségfejlesztés 100
5. A településfejlesztés és az önkormányzatok 106
6. A településfejlesztés pénzügyi eszközei, az önkormányzati gazdálkodás 111
7. A településfejlesztés tervezése 125
8. A településfejlesztés és településrendezés kapcsolata 143
9. A hazai településfejlesztés nemzetközi kapcsolódásai 149
10. A településfejlesztéssel kapcsolatos főbb fogalmak 156
Felhasznált és ajánlott irodalom 160
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv