1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Acta Hungarica 1990

Az Ungvári Hungarológiai Központ folyóirata - I. évfolyam

Szerkesztő
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 185 oldal
Sorozatcím: Acta Hungarica
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Ukrán   Angol   Német   Francia  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés:
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A hungarológia interdiszciplináris tudomány, amely a magyar nyelv és irodalom, a népköltészet, a történelem, a néprajz, a magyar nép anyagi és szellemi kultúrájának tanulmányozásával foglalkozik a... Tovább

Előszó

A hungarológia interdiszciplináris tudomány, amely a magyar nyelv és irodalom, a népköltészet, a történelem, a néprajz, a magyar nép anyagi és szellemi kultúrájának tanulmányozásával foglalkozik a fejlődés különböző szakaszaiban. A hungarológia (a szlavisztikához, a germanisztikához, a turkológiához stb. hasonlóan) nemzetközi tudományággá vált, célul tűzte ki azoknak a nemzeti tudományágaknak a fejlesztését, amelyek feltárják, analizálják és szintetizálják ismereteinket a magyar nép múltjáról, jelenéről, kapcsolatairól más népekkel.
Kárpátalján már hagyományai vannak a hungarológiai kutatásoknak. Foglalkoztak a kérdéssel 1945 előtt és után. Az Ungvári Állami Egyetem megnyitása után (1945 októbere), majd a magyar filológiai tanszék megalakulásával (1964) fokozódott az érdeklődés a magyar nyelv és irodalom, a néprajz, a történelem, a népköltészet iránt. Több monográfia, cikk látott napvilágot, létrejöttek a feltételek a sokoldalú kutatásokhoz, annál Kárpátalja területén több mint 170 ezer magyar nemzetiségű él.
Megértek a feltételek ahhoz, hogy az Ungvári Állami Egyetem bázisán létrejöjjön egy hungarológiai központ, amelynek feladatai közé tartozna a hungarológiai kutatások koordinálása, a kárpátaljai magyarság anyagi és szellemi kultúrájának tanulmányozása az itt élő szomszédos népekkel való kölcsönhatásban.
1988. január 14-én megalakult, illetve 1989. november 10-én megnyílt a Hungarológiai Központ az Ungvári Állami Egyetem bázisán. Kiadványa, az »Acta Hungarica« évente fog megjelenni 15 ív terjedelemben. A folyóiratban irodalomtörténeti és nyelvtudományi cikkek; recenziók; dialektológiai, népköltészeti és levéltári anyagok kapnak helyet.
A cikkek magyar, ukrán, orosz, angol, német és francia nyelven jelennek meg. A rezümé nyelvét a szerző szabadon választja meg, amely nem azonos a cikk nyelvével. Az írások formailag a legújabb szabályokat követik: a gépelés kettős sorközi távolsággal (intervallummal) készül. A forrásra való hivatkozást a megfelelő számozással az oldalszám megjelölésével szögletes zárójelben tüntetjük fel. Az irodalomjegyzék a cikk végére kerül hivatkozási sorrendben, ezt követi a rezümé. A cikkekhez táblázatok, sémák, rajzok stb. is mellékelhetők. A szerkesztőbizottság nemcsak az ungvári, a kárpátaljai szakemberek közreműködésére számít, hanem Ukrajna és a külföld kutatóinak együttműködésére is. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Acta Hungarica 1990 Acta Hungarica 1990 Acta Hungarica 1990 Acta Hungarica 1990

A borító megtört. A borító és néhány lap enyhén foltos.

Állapot:
2.940 ,-Ft
24 pont kapható
Kosárba
konyv