A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Erdélyi finomságok

200 hagyományos recept/Bráz Sándorné Lázár Juliánna gyűjteményéből Misztótfaluban

Szerző

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye: Székelyudvarhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 53 oldal
Sorozatcím: Székely ízek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Olvasó!
Hagyományőrző mozgalmunk keretén belül eddig több mint hét, történelmi és nyelvészeti magyarázatokkal ellátott ételreceptes - és süteményesfüzetet sikerült megjelentetnünk a Székely... Tovább

Előszó

Kedves Olvasó!
Hagyományőrző mozgalmunk keretén belül eddig több mint hét, történelmi és nyelvészeti magyarázatokkal ellátott ételreceptes - és süteményesfüzetet sikerült megjelentetnünk a Székely ízek Sorozatban. Az utóbbi időben egyre többen írnak az erdélyi konyháról, mondhatni divat lett hasonló témájú könyveket kiadni és vásárolni. Sajnos olyan kiadványok is napvilágot láttak, amelyek az erdélyi konyhaművészettel foglalkoznak ugyan, de a szerzők elmulasztottak figyelmet szentelni a szász, a sváb, az örmény, a román vagy a zsidó konyhaművészetnek. Sokan csak az erdélyi magyar vagy a székely konyhát taglalják, és megfeledkeznek arról, hogy a Székelyföld Erdélynek csak egy tartománya. Ezen kívül még vannak más tartományok és más népek is, akiknek konyhaművészete figyelemreméltó, megismerésre és tanulmányozásra érdemes. Mindez együtt adja azt, amit ma úgy neveznek hogy ERDÉLYI KONYHA. Ez a könyvecske Kovács Anikó anyai nagyanyjának, Bráz Sándorné Lázár Júliánna hagyatéka, aki a Szatmár melletti Misztótfaluban több füzetre való étel-és süteményreceptet is összegyűjtött. Az Erdélyi finomságok receptjei is ilyen, barátnőktől, szomszédasszonyoktól, ismerősöktől hallott receptek, azonban szép számmal akadnak olyanok is, amelyek saját, vagy régi magazinokból kiollózott receptek. Kovács Anikónak, az anyag szerkesztése közben nyújtott segítségéért, és hogy rendelkezésemre bocsátotta a nagyanyja hagyatékát képező receptgyűjteményt, itt szeretnék köszönetet mondani. A Kárpát-medence keleti kiöblösödésének fennsíkján egy csodálatos ország fekszik. Ez Erdély, hőn szeretett szülőföldünk, s ezen belül szűkebb pátriánk, a nyugati világ utolsó védőbástyája, Székelyföld. Erdély, az egyedülálló kultúrával és gasztronómiai hagyományokkal rendelkező, mindig is vegyes lakosságú terület az évszázadok alatt igen változatos konyhakultúrát hozott létre. Ez az ország az utóbbi 1000 évben állandóan átjáróház volt, az idegenek és a hódítók egymásnak adták a kilincset és a föld kincseit. Az örmény vagy lengyel menekülteket is befogadó Erdélyben, ahol mindig is nagy toleranciával kezelték a másságot, a később érkezettek testvérként leltek új hazára. Az itt élő népek pedig évszázadokig éltek egymás mellett békességben, és hatással voltak egymás életére, kultúrájára vagy konyhaművészetére. Az idők során a szász, a sváb, az örmény, a román, a lengyel és a zsidó hatások így csiszolták, finomították konyhaművészetünket, hogy mára az erdélyi magyar és a székely konyhába beolvadva harmonikus egészet alkossanak, és az erdélyi konyha méltán elfoglalhassa a helyét a nagy világkonyhák mellett. így minden nemzet azt adta a másiknak, ami szép, jó és hasznos volt, mindegyik nép konyhája gazdagította a másikét, mintha az emberek az ételeken keresztül szerették volna jobbá tenni a világot. Az eredmény egy, a kínai konyhaművészethez hasonló, igen gazdag és változatos gasztrokultúra lett. Vissza

Tartalom

Előételek
1.Hideg disznófejpaprikás 9
2.Brassói sonkás omlett 9
3.Velőpuding 9
4.Húspástétom 9
5.Lencse krokett 9
6.Töltött kifli 9
7.Nyúlpástétom 10
8.Savanyú máj 10
9.Paradicsomos gomba 10
10.Sajtos gömbök 10
11.Ráksaláta 10
12.Hideg töltött gomba 10
Levesek
13.Sonkagaluskás leves 11
14. Csirkebecsinált 11
15 .Tökmagleves 11
16.Zöldbableves erdélyiesen 11
17.Céklaleves 11
18.Tojásrántottás leves 11
19.Tárkonyos bárányleves táskával 12
20.Szilvás kásaleves 12
21.Gyergyói leves 12
22.Majoránnás csirkeleves 12
23. Vetreceleves 12
24.Fehérrokolyás pityókaleves 12
25.Szőlőleves 12
26.Tárkonyos burgonyaleves 13
27.Gombás gulyásleves 13
28.Alfalui bableves 13
30.Erdélyi rakott káposzta 13
31.Lucskos káposzta 13
32.Kolbászos pörkölt káposzta 14
33.Töltött káposzta kolozsvári módra 14
34.Paradicsomos káposzta 14
35.Sült gom. télen 14
36.Rakott tök 14
37.Bab-gomba felfújt
38.Rántottás zöldborsó 15
39.Öhöm 15
40.Hagymatokány 15
41.Rántott kelkáposzta rakva 15
42.Rakott főzelék ürühússal 15
43.Töltött karalábélevél 16
44.Érmelléki pötyögő 16
45.Kelkáposzta gombóc 16
46.Debreceni káposzta 16
47.Spárga tejfölösen 16
48.Enyedi káposzta 16
49.Sóskafőzelék húsgombóccal 17
50.Paradicsomos tökfőzelék 17
51.Hússal rakott burgonya 17
52.Rakott kékparadicsom 17
53.Burgonya töltött báránnyal 17
54.Csalánfőzelék 17
55.Szárazbab forrázott tésztával 18
56.Krajcáros tarhonya 18
57.Lyukas kása 18
58.Sajttal rakott burgonya 18
Hús- és halételek
59.Bihari borsos tokány 18
60.Vagdalt hús kékparadicsommal 18
61.Rántott libamáj-szeletek 19
62.Töltött tyúk 19
63.Zöldborsós hústekercs 19
64.Juhcombból őzpecsenye 19
65.Kolbászos tekercs 19
66.Cigánypecsenye 20
67.Sajtos sertésszelet 20
68.Sertés apróhús 20
69.Hirtelen sült 20
70.Gyenge báránycomb 20
71.Pörkölt 20
72.Vadas pecsenye 20
73.Töltött szeletek 21
74.Mazsolás nyelvbecsinált 21
75.Mustáros tokány 21
76.Pörkölt töltelékkel 21
77.Rakott bélszín 21
78.Fasírozott tyúk 21
79.Gyergyói vadászok gyöngye 22
80.Rizses paprikás 22
81.Májpástétom 22
82.Fokhagymás rostélyos 22
83.Darált szelet 22
84.Bőrös sertés 23
85.Kirántott nyelv 23
86.Csirkemell sonkával 23
87.Töltött bárányborda 23
88.Lapockapörkölt 23
89.Tejfölös fasírtpaprikás 23
90.Libacomb székelyesen 24
91.Kapitány szelet 24
92.Régimódi sertéssült 24
93.Sugatagi csavart hús 24
94.Töltött sertésdagadó 24
95.Üvegbe eltett májpástétom 24
96.Vajas bárányborda 25
97.Gombás bélszínszeletek 25
98.Szentgyörgyi csirke 25
99.Udvarhelyi töltött bárány 25
100.Almás vagdalt pecsenye 25
101.Berbécstokány 26
102.Paradicsomos zöldpaszuly 26
Halételek
103.Töltött csuka 26
104.Házilag készült szardínia 26
105.Szalonnával tűzdelt tejfölös hal 27
106.Boros hal 27
107.Halszeletek bormártásban 27
108.Csuka tejfölös tormával 27
109.Egybesült hal 27
110.Szardellás ponty 27
Sütemények, torták, édességek
111.Kemenezi béles 28
112.Erdélyi kürtőskalács 28
113.Krasznai sonkáskifli 28
114.Édesanyám töpörtyűs pogácsája 28
115.Székely útipogácsa 28
116.Darázsfészek 29
117.Csigatészta 29
118.Vargabéles 29
119.Főtt perec 29
120.Nimródtáskák 29
121.Háromszéki mákos lőnye 30
122.Töltött párnatészta 30
123.Tölcséres palacsinta 30
124.Citromos szelet 30
125.Székely sütemény 30
126.Tarka tészta 30
127.Körösvölgyi tasak 31
128.Leveles tészta 31
129.Tejben strudli 31
130.Burgonyás tekercs 31
131.Bébi-keksz 31
132.Körtvélyesi barackok 32
133.Habos almás lepény 32
134.Cseresznyés lepény 32
135.Tordai pogácsa 32
136.Kata-kifli 32
137.Finom gyümölcskenyér 33
138.Dióskalács 33
139.Vásárhelyi lepény 33
140.Köles felfújt 33
141.Hamis túrós rétes 33
142.Különleges krémes tészta 33
143.Rácsos Piri-sütemény 33
144.Málna-szelet 33
145.Parajdi csavart tészta 33
146.Huszár-csók 33
147.Burgonyás patkó 33
148.Húsos derelye 35
149.Burgonyás derelye 35
150.Otthoni zsemle 35
151.Burgonyás lángos 35
152.Rózsafánk 35
153.Zsírban sült piskóta 35
154.Expressz csöröge 35
155.Labodás palacsinta 36
156.Csúsztatott palacsinta 36
157.Rétes palacsinta 36
158.Rákosi parasztrétes 36
159.Bánáti túrós lepény 36
160.Hajtogatott töpörtyős pogácsa : 36
161.Felsőbányai pogácsa 37
162.Sokáig eltartható sütemény 37
163.Töltött porhanyós kifli 37
164.Ánizsos perec 37
165.Tízdekás sütemény 37
166.Gyümölcsös tészta 37
167.Finom almás pite 37
168.Mézes krémes 38
169.Titok-krém 38
170.Élesztős torta 38
171.Női szeszély 38
172.Búzadara-torta 38
173.Aszalt szilva torta 39
174.Egytojásos torta 39
175.Tarka torta 39
176.Diós torta 39
177.Mézes torta 40
178.Írósvajas torta 40
179.Pirított mogyoró torta 40
180.Háromsoros torta 40
181.Rumos torta 40
182.Kakaó-torta 41
183.Burgonya torta 41
184.Baba-piskóta 41
Különlegességek
185.Lengyel savanyú nyelv 41
186.Krumpli-mackó 41
187.Papesz 41
188.Rakott gyuvecs 42
189.Rahó 42
190.Hurut készítése 42
191.Hurutos örményleves 42
192.Töltött hagyma 42
193.Paradicsompástétom 43
194.Sült csirke törökösen 43
195.Bécsi kuglóf 43
196.Kukorica csemege 43
197.Kindli 43
Befőzés
198.Bodzafánk (Misztótfalusi Kis Miklós szakácskönyvéből, 1695-ből) 44
199.Vegyes gyümölcskompót 44
200.Házi mustár 44
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv